Wszystko, czego potrzebujesz do zrobienia pysznej domowej pizzy
![zrobienie domowej pizzy](/sites/default/files/styles/big/public/2023-11/zrobienie%20domowej%20pizzy.jpg?itok=VlCP1Xxw)
Zawsze, kiedy jesz na mieście, zastanawiasz się, jak identyczny efekt osiągnąć w domu? Z wyszukanych dań w restauracjach czerpiesz inspiracje, dzięki którym w Twojej kuchni więcej się dzieje? Sprawdź, jak możesz wejść na wyższy poziom przyrządzania prawdziwej włoskiej pizzy w domu – bez wielkiego pieca, za to przy pomocy kilku praktycznych narzędzi.
Przede wszystkim dobre ciasto na pizzę
Zanim przystąpisz do kluczowego momentu, czyli pieczenia pizzy, musisz najpierw przygotować ciasto, sos i dodatki. Na jedną pizzę wykorzystaj około 300 g drobnej mąki (może być tortowa), saszetkę suszonych drożdży (albo ¼ kostki świeżych drożdży, które należy rozrobić z ciepłą wodą i cukrem), łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru i kilka łyżek oleju roślinnego. Następnie zagrzej wodę do temperatury ok. 50 stopni i mniej-więcej 200 ml wlej do suchych składników. Po dokładnym wymieszaniu łyżką wyrabiaj rękami – sekretem udanej pizzy jest wysoki poziom wilgotności ciasta. Jeśli przykleja się do rąk podczas wyrabiania, absolutnie nie podsypuj mąką, tylko delikatnie posmaruj dłonie olejem i wyrabiaj dalej. Dzięki temu ciasto nie będzie zbyt suche, a tym samym pięknie urośnie w piekarniku.
Sprawdzony przepis na sos do pizzy
Sos do pizzy musi mieć odpowiednią konsystencję, dlatego nie nadaje się do tego sam przecier czy passata pomidorowa. Strzałem w dziesiątkę są różnego rodzaju zblendowane warzywa, np. dynia, pomidory, papryka, cukinia. Do takiego kremu wystarczy dodać przecier pomidorowy oraz przyprawy – czosnek, pieprz czarny, sól, oregano, bazylię, chili, cząber, czosnek niedźwiedzi, suszoną cebulkę. Sos musi mieć konsystencję bardzo gęstego kremu, dzięki czemu pizza nie przejdzie wodą podczas pieczenia.
Na czym piec pizzę w domu?
Z pewnością już doskonale wiesz, że do pieczenia pizzy kompletnie nie nadaje się zwykła blacha wyłożona papierem. Rozwiązaniem budżetowym może być okrągła blacha perforowana, która pozwala wysokiej temperaturze lepiej docierać do ciasta od spodu. Natomiast jeśli zależy Ci na efekcie jak w dobrej pizzerii, wybierz kamień szamotowy do pizzy z łopatką. Jego użycie jest bajecznie proste – wystarczy najpierw nagrzać kamień w piekarniku do odpowiedniej temperatury, w przypadku pizzy to około 220 stopni. Gdy już kamień do robienia pizzy będzie wystarczająco gorący, przy pomocy drewnianej łopatki należy zsunąć na niego ciasto z sosem i ulubionymi dodatkami. Następnie, gdy składniki będą wyraźnie zarumienione i przypieczone, łopatką zdejmij pizzę z kamienia. W wielu przypadkach kamień zakupić można w zestawie z łopatką, specjalnym, obrotowym nożem oraz deską z wyżłobieniami ułatwiającymi krojenie pizzy na porcje.
Co jeszcze warto mieć, przygotowując domową pizzę?
Wbrew pozorom wałek do ciasta nie jest dobrym rozwiązaniem do rozciągnięcia ciasta na duży, płaski placek, ponieważ miażdży wyrośnięte pęcherzyki i spłaszcza ciasto. Najlepiej użyć do tego rąk – palcami delikatnie nadać ciastu kształt, a następnie rozciągać wierzchami dłoni i ułożyć na łopatce. Jeśli planujesz często robić pizzę albo zamierzasz nakarmić spore grono gości, przyda Ci się przynajmniej jeden pojemnik przezroczysty z pokrywką. Podczas zakupów spakujesz do niego kilka worków mąki, drożdże, warzywa, wędliny, sery, oliwę z oliwek oraz inne składniki, które wygodnie przewieziesz w bagażniku auta.
Osiągnięcie efektu włoskiej pizzy nie jest łatwe, ale metodą prób i błędów z pewnością dojdziesz do perfekcji. Wystarczą odpowiednie proporcje wody i mąki w cieście, gęsty sos pomidorowy oraz praktyczny kamień szamotowy z łopatką. Przekonaj się, że nie musisz chodzić do drogich restauracji, by cieszyć się smakiem najdoskonalszej pizzy!