Zmywarki gastronomiczne do piekarni i cukierni – co warto wiedzieć

Zmywarki gastronomiczne do piekarni i cukierni – co warto wiedzieć

Kto z nas nie lubi słodkości? Okazuje się właściwie każdy z nas! Nie zawsze mamy jednak czas by pozwolić sobie na pieczenie w domu, wtedy najczęściej udajemy się do piekarni lub cukierni, gdzie zza szyby podziwiać można różne rodzaje ciast, babeczek i tym podobnych smakołyków. Praca w cukierni czy piekarni nie jest jednak równie słodka, dlatego aby wspomóc pracowników i zapewnić odpowiedni poziom higieny stosuje się dedykowane zmywarki gastronomiczne.

Ciężka praca w piekarni

Praca w takim miejscu wcale nie jest prosta. Nie tylko wymaga bardzo dużego zaangażowania, ale też skupienia. Część przepisów jest skomplikowana i wymaga uwagi, umiejętności oraz koncentracji od dodania pierwszego składnika po umieszczenie na ladzie. Najczęściej piekarz pracuje w bardzo niesprzyjających warunkach - otoczony wysoką temperaturą i fruwającą mąką.

Z racji, że wyroby, które są tam tworzone powstają w przemysłowych ilościach, wyposażenie takie jak garnki, pojemniki czy kosze muszą mieć odpowiednie gabaryty. Ich mycie wymaga specjalistycznych maszyn. Istotne jest, aby na stanie nigdy nie zabrakło czystych naczyń, które pomagają przygotować kolejną porcję ciasta.

Odpowiednia higiena to podstawa, ale jeszcze bardziej przeliczalny na prawdziwe pieniądze jest czas pracownika, a ten stracony na mycie naczyń, to mniejsza wydajność podczas innych, bardziej wymagających obowiązków. Przy optymalizacji procesu zmywania w piekarni pomogą dedykowane zmywarki przemysłowe.

Zmywarka gastronomiczna do cukierni

Zwykła zmywarka uniwersalna jest stanowczo za mała na potrzeby piekarni lub cukierni. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem są w takim przypadku zmywarki kapturowe. Znane przede wszystkim z lokali gastronomicznych, spełniają podobne funkcje w piekarniach czy cukierniach! W większości są łatwe w użyciu i energooszczędne. Na tle innych zmywarek, zmywarka kapturowa wyróżnia się nie tyle dodatkowymi funkcjami, ile bardzo efektywnym działaniem. Posiada osobne ramiona do mycia i płukania. Ma także różne dozowniki - do nabłyszczacza i detergentów. To co jednak najbardziej wyróżnia zmywarkę kapturową na tle innych zmywarek, to tłoczona komora myjąca.

Zmywarka do dużej piekarni

Do większych obiektów takich jak piekarnie przemysłowe, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będą zmywarki tunelowe. Są przystosowane do pracy ciągłej i przy bardzo dużych obciążeniach. Do zmywarki z jednej strony wkłada się brudne naczynia i pojemniki, a z drugiej wyciąga czyste. Sam proces mycia w zmywarce tunelowej podzielony jest na kilka faz.

Jakie powinny być zmywarki do piekarni i cukierni?

Oba typy zmywarek - kapturowe i tunelowe - przeznaczone są do mycia większych gabarytowo przedmiotów. Z ich pomocą proces mycia jest w dużej części zautomatyzowany i przebiega o wiele sprawniej, niż miałoby to miejsce w przypadku ręcznego mycia. Istotny jest też fakt, że oba typy zmywarek gastronomicznych posiadają dodatkową funkcję wyparzania - dezynfekcji. Sprawia to, że po umyciu dostarczane są w pełni bezpieczne, czyste naczynia.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!