Zastosowanie wymienników ciepła w przemyśle spożywczym

Zastosowanie wymienników ciepła w przemyśle spożywczym

Zwykle wymienniki ciepła kojarzą się konsumentom z urządzeniami ciepłowniczymi. Jednak to branża spożywcza korzysta z najnowocześniejszych rozwiązań w dziedzinie wymiany ciepła. Wiąże się to m.in. z oczekiwaniami konsumentów co do jakości wybieranych produktów. Przeczytaj więcej!

Do jakich zastosowań służą wymienniki ciepła w branży spożywczej?

Przygotowanie produktów, magazynowanie, transport i dystrybucja – wszystkie te obszary przemysłu spożywczego wymagają uzyskania określonych temperatur. Aby je utrzymać i zapewnić artykułom spożywczym optymalne warunki wykorzystywane są wymienniki ciepła. Zwykle urządzenia te stosuje się do chłodzenia i podgrzewania medium. Dzięki temu możliwe są takie procesy jak:

  • pasteryzacja;
  • fermentacja;
  • rafinacja;
  • suszenie;
  • magazynowanie;
  • transport.

Każdy z nich wymaga stosowania wydajnych i niezawodnych wymienników ciepła. Bez tego skomplikowany proces produkcji artykułów mlecznych, napojów słodzonych czy olejów nie miałby szans na powodzenie.

Wymienniki ciepła w technologii Clean in place

Nie można też zapomnieć o zaawansowanych procesach mycia w obiegu zamkniętym. Produkcja spożywcza wymaga zachowania najwyższych standardów higieny na każdym etapie. To powód, dla którego częścią rozbudowanej instalacji produkcyjnej zawsze są wymienniki ciepła. Pozwalają na uzyskanie odpowiedniej temperatury mediów czyszczących, które muszą idealnie przygotować wnętrza rur i urządzeń produkcyjnych do wytwarzania kolejnej partii produktów.

Stacje CIP (clean in place) muszą być wyposażone w zaawansowane urządzenia podgrzewające. Jednym z krajowych producentów wymienników ciepła jest firma Hexonic. Producenci żywności wybierają te urządzenia, by zachować maksymalną jakość i wydajność procesów czyszczenia.

Rodzaje wymienników ciepła stosowanych w przemyśle spożywczym

W zastosowaniach przemysłowych najważniejsza jest wydajność, niezawodność i oszczędność miejsca. Długi czas eksploatacji bez konieczności przeprowadzania serwisów to kolejny powód wyboru nowoczesnych wymienników ciepła. Jednym z nich jest typ płaszczowo-rurowy. Konstrukcja pionowa świetnie sprawdza się w przestrzeniach przemysłowych i sprzyja jej wykorzystaniu w miejscach o ograniczonej przestrzeni. Zastosowano w nich nowoczesne rurki karbonowe, które zwiększają turbulencję przepływu i podnoszą sprawność wymiany ciepła.

Kolejny typ wymienników stosowanych w branży spożywczej to modele płytowe. Składają się z wielu cienkich płyt, przez które dochodzi do przepływu medium i wymiany ciepła. Szczelność konstrukcji wynika z lutowania próżniowego, co pozwala na bezserwisową pracę przez długi czas. Odporność konstrukcji na zmienne temperatury i szeroki zakres ciśnienia roboczego sprzyjają zastosowaniu ww. wymienników w różnych etapach produkcji spożywczej.

Nowoczesne wymienniki ciepła w przemyśle spożywczym

Wyposażenie instalacji produkcyjnej w zaawansowane wymienniki ciepła sprzyja oszczędnościom i zwiększeniu konkurencyjności przez podniesienie jakości produktu. Dlatego każde przedsiębiorstwo spożywcze liczące się na rynku korzysta z najnowocześniejszych urządzeń do wymiany ciepła.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!