dpdpickup

Zamawianie jedzenia on-line coraz popularniejsze wśród Polaków? Sprawdź, jak jest naprawdę

Zamawianie jedzenia on-line coraz popularniejsze wśród Polaków

Jeszcze 2 lata temu, jak wynika z badania „Polska na talerzu” z oferty lokali gastronomicznych korzystało 74% Polaków. W 2018 roku aż 94% z nas przyznaje, że w ciągu ostatnich 6 miesięcy co najmniej raz zamówiło posiłek w barze czy restauracji. Chętnie korzystamy zarówno z oferty w lokalu, jak i w dostawie. A w jaki sposób zamawiamy? Czy rzeczywiście robimy to on-line?

Wspomniane badanie pokazuje, że aż 77% zamówień na jedzenie w dostawie jest dokonywanych przez telefon. Niemniej jednak, oznacza to, że już niemal co czwarte dociera do lokali gastronomicznych drogą elektroniczną. A to wyraźny wzrost w porównaniu z latami poprzednimi.

Kto zamawia jedzenie on-line?

Z opcji „zamów jedzenie przez Internet” korzystają przede wszystkim osoby młode, w wieku między 18 a 34 lata. Jak wynika z przeprowadzonego przez PizzaPortal.pl badania „Polacy na wynos” wynika, że aż 46% wszystkich klientów online to osoby w wieku 18-24, a 41% - 25-34. To te grupy, które są najlepiej zaznajomione z technologią internetową – dla nich zatem najbardziej naturalne jest korzystanie z komputera, a także smartfona, by zamówić szybki lunch czy kolację dla rodziny.

Warto również zwrócić uwagę na to, że najchętniej jedzenie on-line jest zamawiane przez mieszkańców dużych miast (tych, w których liczba mieszkańców przekroczyła 200 tys.), co może wynikać choćby z bogatszej oferty gastronomicznej w silnie zurbanizowanych regionach.

Zamów jedzenie, ale jakie?

Oferta jedzenia on-line jest bardzo rozległa – znaleźć w niej można dania niemal wszystkich kuchni świata. Niemniej jednak, raport „Polacy na wynos” pokazuje jednoznacznie, że nasze Top 5 ulubionych potraw pozostaje dość niezmienne. I tak:

na szczycie popularności znajduje się królowa fast foodów, czyli pizza – to ją wybiera aż 36% badanych,

drugie miejsce z 11% zamówień zajmuje kebab,

ex aequo z kebabem na drugim miejscu podium znajduje się kuchnia azjatycka – na wynos zamawiamy zarówno sushi, jak i „chińszczyznę” czy dania kuchni indyjskiej,

miejsce czwarte (6%) przypadło burgerom – zwłaszcza tym w wersji gourmet,

podium zamyka kurczak – popularniejszy zwłaszcza odkąd na sprzedaż z dowozem zdecydowało się KFC.

Warto przy tym podkreślić, że aż 52% zamówień w ogóle to te na dania kuchni włoskiej, a co piąte (21%) to kuchnia polska (obiady domowe, a zwłaszcza pierogi powracają na szczyt!).

Nie tylko na www

Jak zamawiamy jedzenie on-line? Najczęściej – korzystając z portali, które służą temu celowi. To najwygodniejsze rozwiązanie, ponieważ w jednym miejscu można zyskać dostęp do wielu ofert gastronomicznych i łatwiej znaleźć ofertę idealną. Ale już 17% wszystkich zamówień na jedzenie w dostawie jest realizowanych za pomocą aplikacji na smartfona. Można się spodziewać, że w przyszłości ta tendencja się utrzyma. W końcu tą drogą jest po prostu najszybciej.

Zamawianie jedzenia on-line, jak widać, rzeczywiście staje się coraz popularniejsze. To sposób na eksperymentowanie z nowymi smakami, a przede wszystkim – szansa na zaoszczędzenie czasu. Jeśli więc zgłodniałeś, rozwiązanie jest proste: zamów jedzenie z dostawą – tak, jak robi to już miliony Polaków.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!