Market świeżości DPD

Za co lubimy mrożone jogurty

Za co lubimy mrożone jogurty

Mrożone jogurty wywodzą się z Ameryki i tam cieszą się ogromnym powodzeniem.  Szybko stały się także jedną z ulubionych przekąsek Polaków. Szczególnie popularne są na śniadanie czy lunch. Dają zastrzyk energii na cały dzień i są zdrowe, pod warunkiem, że nie dodajemy do nich żadnych słodyczy. W ciągu dnia to idealna alternatywa dla tradycyjnych lodów. Są niskokaloryczne, beztłuszczowe oraz bogate w probiotyki.

Bo są zdrowe

Jogurty naturalne dostarczają mnóstwo żywych kultur bakterii (probiotyków), które przede wszystkim zabezpieczają przed infekcjami, wspomagają walkę ze szkodliwymi bakteriami oraz oczyszczają z substancji toksycznych. Dodatkowo w tego typu produktach znajduje się więcej wapnia, niż w samym mleku, a to zapewnia odpowiednie wzmocnienie naszych kości.

Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi przez Redberry, klienci spożywają około 1500 kg jogurtu mrożonego miesięcznie, co dostarcza im aż 65 000 gram czystego białka, które jest niezbędnym do życia składnikiem odżywczym (dodatkowe 100 kg jogurtu naturalnego przeznaczane jest do pozostałych przekąsek). W miesiącu zużywane jest około 2100 litrów mleka, z których powstaje około 9300 średniej wielkości deserów jogurtowych. 

Lepsze od mleka

Jogurty są łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż mleko. Wiele osób nie toleruje cukru mlecznego, czyli popularnej laktozy. Jogurty natomiast są napojem mlecznym, ale fermentowanym, co sprawia że zawierają żywe kultury bakterii. Powoduje to, że są bogatsze w wapń, aminokwasy i witaminy z grupy B, jak np. kwas foliowy. Samo białko zawarte w jogurcie jest  także 3-krotnie szybciej trawione.

Na lato orzeźwienie

Latem klienci szukający orzeźwienia mogą ochłodzić się mrożoną przekąską. Topowymi produktami na bazie mrożonego jogurtu są tradycyjne jogurty w rozmiarze średni/duży oraz mixgranole, czyli kultowy mrożony jogurt przekładany musli i owocami. – mówi Urszula Baranowska, specjalista ds. żywienia Redberry.

Mrożone przysmaki Redberry przygotowywane są na bazie jogurtu o 1,8-procentowej zawartości tłuszczu lub mleka. Są również rekomendowane przez dietetyków. Bez dodatków to około 98 kcal na 100 g.

To pyszne desery

Trendy w gastronomii wyraźnie idą w kierunku zdrowego, ale smacznego odżywiania. Liczy się dla nas również szybkość przygotowywania posiłków. W lokalach z mrożonymi jogurtami wybieramy swój smak, i w kilka minut dostajemy sycącą, a zarazem pyszną przekąskę, która jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych fast foodów. Dodatkowo produkty te są wielokolorowe i przyciągają wzrok, ponieważ możemy na nich umieścić mnóstwo wartościowych dodatków jak świeże czy suszone owoce lub musli. Do tego dochodzi atrakcyjna cena.

Często widzimy jak nasi klienci robią zdjęcia otrzymanym jogurtom. Doskonale prezentują się na Instagramie, a co najważniejsze są po prostu smaczne i zdrowe – dodaje Urszula Baranowska.

Na dobry początek dnia

Właściwości mrożonych jogurtów są również idealne na początek dnia, kiedy nasz organizm wymaga dużej dawki energii.

Nasze produkty są motorem napędowym oraz dostarczają odpowiednią dawkę składników odżywczych zarówno do organizmu, jak i mózgu. To powoduje, że możemy być aktywni przez wiele godzin, ale nie przeciążeni. Są lekkostrawne i nie obciążają żołądka, dlatego tak dobrze je przyswajamy – podsumowuje Urszula Baranowska.

Lepsze od lodów

Mrożone jogurty stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych lodów, ponieważ mają mniej kalorii. W swoim składzie nie zawierają przede wszystkim jajek czy śmietany. W dodatku są o wiele bardziej sycące i mniej słodkie, przez co po ich zjedzeniu czujemy się zaspokojeni.

Ciekawostka

Na popularność mrożonych jogurtów wpływ miały również amerykańskie seriale i filmy młodzieżowe, gdzie bohaterowie często zajadali się pysznymi mrożonymi przekąskami.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!