Jakie sery włoskie warto mieć w lodówce?

Popularne włoskie sery

Myśląc o Włoszech, od razu stają przed oczami obrazy pizzy, makaronów, lodów i wina. To kraj pięknych zabytków i odnoszących sukcesy drużyn piłkarskich, a jednak kuchnia włoska jest tym, co budzi najwięcej emocji. Pełne smaku i aromatu składniki dostępne są praktycznie w każdym dyskoncie, by każdy amator tamtejszych przepisów mógł samodzielnie stworzyć podobne potrawy. Sery włoskie stanowią ich niezbędny składnik, który nadaje im charakteru, dlatego upewnij się, że wybierasz te najlepsze!

Popularne włoskie sery

Wydawać by się mogło, że ojczyzną serów jest Francja, tymczasem we Włoszech produkuje się ich ponad 600 rodzajów! Taka liczba oznacza, że każdy amator znajdzie dla siebie ten idealny, a smakowitym próbom nie będzie końca. Włosi wyrabiają sery tradycyjne, dojrzewające, lecz także takie marynowane w winie, ziołach, nadziewane np. oliwkami i szynką. Aby w pełni odkryć smaki włoskiej kuchni, niezbędna jest wycieczka do Italii, jednak już dziś można niektóre z nich znaleźć w naszych sklepach. Najpopularniejsze włoskie sery to:

- mozzarella – ta miękka kulka białego sera znana jest każdemu doskonale. Tę oryginalną wytwarza się z mleka bawolego, które jest bardziej tłuste od krowiego. W efekcie ser jest bardziej miękki i zdecydowanie lepszej jakości,

- parmigiano reggiano – popularnie zwany parmezanem, jest serem twardym, słonawym, o bardzo wyraźnym smaku. Ten oryginalny powstaje w pięciu regionach: Parmie, Regio Emilii, Bolonii, Modenie i Mantui. Jego receptura opiera się na mleku krowim, pochodzącym od zwierząt żywiących się jedynie trawą i ziołami. Ser może dojrzewać nawet przez 7 lat, co pozwala wyróżnić ser młody, średni i stary. Jeśli chcesz kupić ten najlepszy, korzystaj z delikatesów, takich jak Sklep Corrida,

- mascarpone – kremowy serek powstaje ze śmietanki mleka krowiego, a swoją jakość zachowuje przez bardzo krótki czas. Produkt ten jest podstawą pysznego tiramisu,

- ricotta – miękki ser, o lekko kwaśnym smaku, najbardziej zbliżony do polskiego twarogu. Powstaje w efekcie gotowania serwatki, z mleka krowiego, koziego i owczego,

- gorgonzola – to spleśniały ser, który kiedyś powstał przez przypadek, a teraz specjalnie dopuszcza się do niego powietrze. W zależności od tego, jak długo ser będzie dojrzewał, tak intensywny uzyska smak,

- grana padano – ser twardy, podobny do parmezanu, jednak ten typ dojrzewa o wiele krócej, bo może go spożywać już po 9 miesiącach. 

Gotuj z użyciem ulubionych serów

Sery włoskie będą doskonałym dodatkiem do każdego dania, nie tylko tych z kuchni tego kraju. Wszędzie tam, gdzie można dodać ser, warto to zrobić, gdyż nadaje on potrawie niepowtarzalnego aromatu. Sery można też jeść jako przekąskę, w połączeniu z owocami i wędlinami. Sam sprawdź, jaki sposób ich podania odpowiada Ci najbardziej!