Market świeżości DPD

Tutti Santi rozwija swoją sieć restauracji mimo pandemii

Tutti Santi rozwija swoją sieć

Choć czas pandemii był dla branży gastronomicznej trudny, to sieć restauracji Tutti Santi konsekwentnie realizuje swoje plany rozwojowe. 12 listopada sieć otworzyła kolejny, 14. lokal i jest to już druga restauracja tej marki w Krakowie. Kolejne restauracje pod szyldem Tutti Santi mają się pojawić na początku 2022.

Czas lockdownu był dla branży dużym wyzwaniem. Dla nas wbrew pozorom był to okres bardzo pracowity. Wykorzystaliśmy go na optymalizację procesów i dostosowanie do nowej rzeczywistości, zwłaszcza w obszarze customer experience i delivery. Koncentrowaliśmy się na jeszcze lepszym dotarciu do naszych klientów, estetyce opakowań i komunikacji z Gośćmi. Mimo że na co dzień nie działamy w segmencie food delivery, to błyskawicznie dostosowaliśmy naszą ofertę i wszystkie nasze restauracje działały nieprzerwanie w okresie lockdownów. Choć spadek przychodów w okresie lockdownów był duży, to jednak sprzedaż w ramach delivery, a także porozumienie z zarządcami lokali i uzyskana pomoc z tarcz, pozwoliły na utrzymanie personelu i ciągłość produkcji. Okazało się to kluczowe natychmiast po otwarciu, gdzie większość firm z branży borykała się z problemem odtworzenia kadry. – podsumowuje okres lockdownu Sergiusz Urbaniak, właściciel marki.

W 2021 roku, mimo lockdownu w pierwszej części roku, Tutti Santi udało się osiągnąć blisko 25% wzrost przychodów. Jest to efekt poprzednich otwarć zrealizowanych w 2020 roku, które zaczęły główne przychody generować w 2021, oraz wzrostów wygenerowanych głównie po zakończeniu lockdownu, gdzie przychody dynamicznie rosły i były rekordowe, zwłaszcza w miesiącach letnich. Prognozowane przychody całej sieci do końca tego roku przekroczą 40 mln zł.

Tutti Santi otwiera restauracje

Niewątpliwie przed branżą stoją także nowe wyzwania, które rysują się na horyzoncie. Choć w branży nie widać jeszcze tak dużych problemów z przerwami w dostawach czy brakiem towarów, to w przypadku pojedynczych surowców problem jest zauważalny. Do tego dochodzi presja na płace i szybko rosnące ceny surowców i opakowań. To wyzwania, nad którymi pracujemy. Niemniej jednak dzięki rosnącej wielkości sieci staliśmy się już istotnym partnerem dla producentów we Włoszech, skąd bezpośrednio możemy sprowadzać nasze produkty - mówi Sergiusz Urbaniak.

Tutti Santi rozwija się otwierając lokale własne oraz w modelu franczyzowym. Obecnie 5 lokali zarządzanych jest bezpośrednio przez sieć, a 9 to jednostki franczyzowe. W kolejnych latach sieć planuje głównie rozwijać się w oparciu o lokale własne. Minimalna inwestycja w restauracje Tutti Santi to 1,5 mln zł netto.

Obecnie trwają prace projektowe i adaptacyjne w dwóch lokalizacjach, w których dopięliśmy umowy. Jest to Leszno oraz Gniezno. Otwarcia planowane są na I Q 2022. Równocześnie trwają ostatnie rozmowy związane z pozyskaniem kolejnych lokalizacji, które planujemy otworzyć jeszcze w I półroczu przyszłego roku. Praktycznie interesują nas wszystkie miasta powyżej 60 tys. mieszkańców – mówi Sergiusz Urbaniak.

Nowa restauracja w Krakowie zlokalizowana jest w dzielnicy Czyżyny. Jest to lokal o powierzchni blisko 250 m2 w nowo wybudowanym biurowcu z dogodnym parkingiem dla zmotoryzowanych gości. Za projekt wnętrza odpowiedzialne jest uznane biuro projektowe LSD Project z Krakowa, współpracujące z marką nieprzerwanie od kilku lat.  Warto podkreślić, że za projekt wnętrza Tutti Santi została przyznana nagroda za najlepszy wystrój „The Best Shop Concept” na targach Retail  Show w 2018 r.  W nowym lokalu dominują elementy gotyckie subtelnie połączone z industrialnym wykończeniem, które stały się już charakterystycznym znakiem dla Tutti Santi i które tworzą wyjątkowy klimat miejsca, nieporównywalny z innymi punktami gastronomicznymi w Polsce, a nawet Europie. Jak w każdej restauracji tej marki, jej sercem jest opalany prawdziwym drewnem piec, przy którym na oczach gości pizzaiolo przygotowują ich ulubione pizze.

Tutti Santi

Tutti Santi to sieć restauracji, których patronem jest Mistrz Europy i Włoch w pizzy klasycznej Valerio Valle. Od początku działania 7 lat temu marka stale utrzymuje duże zainteresowanie gości i zdobywa nagrody branżowe. W 2021 roku reprezentacja Tutti Santi zwyciężyła na Mistrzostwach Campionato Italia Pizza in Tour 2021 w Abruzji, w sumie zdobywając aż 8 pucharów, w tym najważniejszy za zajęcie 1. miejsca w pizzy klasycznej.

Restauracje Tutti Santi mieszczą się w Kaliszu, Warszawie, Wrocławiu, Poznaniu, Gdańsku, Krakowie, Ostrowie Wielkopolskim, Kielcach, Koninie, Głogowie, Lubinie, Gorzowie Wielkopolskim i Łodzi.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!