Soczewica czerwona, czarna czy zielona- czym różnią się ziarna?

Soczewica jest jedną z popularniejszych roślin strączkowych. Zawiera w sobie wiele witamin i wartości odżywczych, wpływających pozytywnie na nasze zdrowie. Ze względu na wysoką zawartość białka, często stosowana jest jako alternatywa dla produktów mięsnych. Choć na świecie znaleźć możemy aż 15 rodzajów tego ziarna, to soczewica czerwona, czarna i zielona mogą pochwalić się największą popularnością. Czym różnią się poszczególne odmiany?
Soczewica czerwona
Soczewica czerwona to najdrobniejsza i najdelikatniejsza odmiana soczewicy. Bardzo łatwo ją rozgotować, dlatego zaleca się robić to nie dłużej, niż 15 minut od momentu wrzucenia jej do gorącej wody. Wcześniejsze namaczanie jest również zbędne w jej przypadku. Czerwona soczewica nie posiada łupinki, dzięki czemu wartości odżywcze w niej zawarte są łatwiej przyswajane przez ludzki organizm. Ta konkretna odmiana ziarna ma nieco słodkawy smak, dlatego najlepiej sprawdzi się jako składnik zup, sosów, past i puree.
Soczewica czarna
Belugę, czyli czarną soczewicę niewprawione oko łatwo może pomylić z kawiorem. Mówi się, że jest najzdrowszą spośród wszystkich dostępnych odmian ziaren. Ma wyjątkowo małą zawartość tłuszczu (około 1,9 g na 100 g) oraz niski indeks glikemiczny, przez co często wybierana jest przez cukrzyków. Soczewica czarna ma bardzo głęboki smak, który może stanowić uzupełnienie wielu sałatek, zup i pikantnych potraw. Gotuje się ją nieco dłużej od odmiany czerwonej, ponieważ aż 25 minut. Nie wymaga ona jednak uprzedniego namaczania.
Soczewica zielona
Zielona odmiana soczewicy jest dość twarda, w porównaniu do swoich poprzedników. Z tego względu przed gotowaniem, które trwa około 30 minut, ziarna należy namoczyć. Wyróżnia się ona łagodnym smakiem i konsystencją, pasującą do większości farszy, kremów, past i sałatek. Soczewica zielona z całej trójki jest najmniej popularna, jednak jej kaloryczność oraz ilość wartości odżywczych i witamin, utrzymuje się na podobnym poziomie, jak u soczewicy czerwonej.
Jak wynika z powyższego zestawienia, poszczególne odmiany soczewicy różnią się od siebie przede wszystkim smakiem, wyglądem, konsystencją i czasem przygotowania. Każde z ziaren można wykorzystać na swój własny, indywidualny sposób, a wszystko uzależnione jest od naszych osobistych preferencji.