Śląski "kołocz"- poznajcie przepis na najsmaczniejsze ciasto na świecie

Śląski "kołocz" przepis

Każdy kto był kiedykolwiek na Śląsku powinien spróbować ciasta, które jest najlepsze na świecie, czyli kołocza. Niestety obecnie tradycja wypiekania go w domu powoli zanika. Jeżeli jednak nie wybieracie się na Śląsk, to zawsze możecie przygotować ten wypiek w domu. Czas poznać przepis. Już teraz powinniście wiedzieć, że ciasto jest w przygotowaniu czasochłonne, ale efekt przerośnie Wasze oczekiwania, bo smak jest więcej niż obłędny.

Czas na przygotowanie ciasta

To ciasto trzeba niejako przygotowywać na trzy razy, bo najpierw należy przygotować samo ciasto, potem posypkę, a na koniec masę. Zacznijmy od ciasta, które jest drożdżowe. Na początek poznajcie składniki. Należy więc przygotować

500 g mąki pszennej, a także 50 g świeżych drożdży (żadna Ślązoczka nie użyje suchych), 150 g cukru, 1 szklankę mleka, 1 duże jajko, plus jedno żółtko, a także 15 g cukru waniliowego, szczyptę soli, 100 gram masła i co ciekawe pół łyżeczki smalcu. Gdy składnik przygotowane, to możemy przejść do przygotowania wypieku. W letnim mleku rozkruszamy droższe i dodajemy do nich kopiastą łyżkę cukru oraz mąki. Lekko mieszamy składniki i ostawiamy nasz zaczyn na 15 minut w ciepłe miejsce. Pamiętajcie, by przykryć je szmatką. Gdy drożdże pracują roztapiamy masło ze smalcem i czekamy, aż wystygnie. Teraz na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, jajko, żółtko, a także sól i cukier waniliowy, a na koniec nasz wyrośnięty drożdżowy zaczyn. Całość mieszamy najpierw ręcznie, a potem lekko wyrabiamy. Dopiero wtedy dodajemy masło ze smalcem. Ciasto wyrabiamy przez około 20 minut aż będzie sprężyste. Umieszczamy je w misce i odstawimy w ciepłe miejsce aż wyrośnie, na około godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.

Czas na przygotowanie posypki

Potrzebujemy 250 gram mąki, 200 gram cukru pudru, 1 żółtko, a także 160 gram masła (musi być miękkie). Wszystkie składniki ugniatamy aż masa będzie gładka, choć będzie lekko się kleić. Formujemy kulkę i owijamy ją folią spożywczą. Należy też umieścić ją w lodówce na przynajmniej dwie godziny. Tutaj mamy dla Was jeszcze kilka rad, a mianowicie nie używajcie margaryny, zawsze owijajcie ciasto folią i zawsze umieszczajcie je w lodówce. Aha i przygotujecie też pojemnik na ciasto, wszak zapewne będziecie chcieli poczęstować bliskich tym pysznym wypiekiem.

Czas na przygotowanie posypki

Czas na masę serową

Teraz możemy przejść już do przygotowania masy. Jednocześnie pamiętajcie, że w żadnym przypadku do jej przygotowania nie można użyć masy serowej z wiaderka. Skoro to już jasne, to do masy serowej potrzebujemy 1,5 kg tłustego twarogu, który należy zmielić trzy razy. Potrzebujemy też 4 duże jajka, 100 gram masła (musi być miękkie), a także 250 gram cukru. Oczywiście to nadal nie wszystko, bo trzeba jeszcze przygotować 60 gram mąki ziemniaczanej oraz 150 gram rodzynek i 1/3 szklanki kremówki. Gdy ser jest już zmielony, dodajmy do niego 4 jajka i całość mieszamy. Gdy masa nieco się połączy, dodajemy cukier oraz masło i mąkę. Ponownie wszystko mieszamy aż masa będzie jednolita. Na koniec dodajemy jeszcze śmietanę oraz rodzynki. Teraz możemy całość wymieszać już drewnianą łyżką.

Końcowa praca

Skoro wszystkie część ciasta mamy już przygotowane, to teraz wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą z nich wałkujemy na spód. Na nią wylewamy masę serową. Teraz przykrywamy ją rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Teraz palcami należy odrywać kawałki masy na kruche ciasto i umieszczać je na górnej części ciasta drożdżowego. To już prawie wszystko, bo należy jeszcze pamiętać, by dolny blat nakłuć widelcem. Ważne jest także, by ciasto na spód rozwałkować na wielkość blachy z piekarnika i dopiero wtedy ułożyć je na niej. Blachę należy pokryć papierem do pieczenia. Ciasto należy wstawić do piekarnika, nagrzanego uprzednio do temperatury 200 stopni i piec bez termoobiegu przez około 45 minut. Gdy kołocz jest gotowy i przestygnie, należy przygotować pojemnik do ciast i umieścić porcje właśnie w nim. Górną część ciasta można też posypać cukrem pudrem. Ten wypiek smakuje tak obłędnie, że na jednej porcji się nie skończy.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!