Rodzaje kaw ziarnistych oraz popularne typy kaw
Zdaniem baristów najlepsza kawa cechuje się świeżo mielonymi ziarnami. Wyróżnia się jej takie rodzaje jak kawa ziarnista arabica, robusta czy mieszanka. Spotykane są również inne gatunki, jednak one wszystkie występują już jako mieszanki, tworzące nowe smaki i aromaty. W kawiarniach serwowane są różne typy kaw. Warto znać poszczególne z nich.
Kawa ziarnista arabica
Najpopularniejszym gatunkiem kawowym jest kawa ziarnista Arabica, która charakteryzuje się niezwykłym smakiem i aromatem. Uprawiana jest na wysokościach powyżej 1000 m n.p.m. i wymaga mocno restrykcyjnych warunków uprawy, co potęguje jej koszt. Do jej pozostałych cech zalicza się niską zawartość kofeiny oraz mały poziom kwaskowości.
Kawa ziarnista Robousta
To kawa, która nie posiada już takiego aromatu jak wyższej omówiona arabica. Bardzo często znajduje swe zastosowanie, będąc dodatkiem do mieszanek, które obniżają jej koszt. Cechuje się dwukrotnie wyższą zawartością kofeiny od Arabiki, tworząc na powierzchni espresso grubszą warstwę cremy.
Mieszanki kawy
Mieszanki stwarzają nielimitowane opcje kreowania nowych smaków. Dzięki różnym rodzajom i gatunkom kaw są własnoręcznie dobierane po to, by wytworzył się niepowtarzalny i harmonijny smak oraz aromat.
Spotykane typy kaw
Jednym z najpopularniejszych typów kawy jest espresso. To kawa, która swym wyglądem może intrygować, ponieważ podawana jest w maleńkiej filiżance. Mimo to jest słynie głównie ze swych walorów smakowych. Zaledwie kilka łyków jest w stanie pobudzić człowieka do działania. Mekką espresso są Włochy, gdzie powstaje prosto z świeżo zmielonych ziaren kawy. Ristretto to kolejna odmiana espresso, nieco mocniejsza. Z włoskiego nazwa ta oznacza wąski, co nawiązuje do stosowania niewielkiej ilości wody. Ten typ kawy jest na jeden lub dwa łyki. Posiada bardzo intensywny i głęboki aromat. Kolejną odmianą espresso jest kawa espresso doppio. Słowo to z języka włoskiego tłumaczone jest jako podwójny, co odnosi się do podwójnej ilości wody. Takie espresso można poznać po tym, że obok filiżanki z kawą znajduje się szklanka z wodą niegazowaną.
Kolejnym znanym typem kawy jest cappuccino. Nazwa odnosi się do brązowych habitów kapucynów, którzy byli pionierami tego napoju. W skład cappuccino wchodzi 125 ml spienionego mleka oraz 25 ml esspresso. Włosi po cappuccino sięgają tylko do śniadania, które zazwyczaj występuje w towarzystwie czegoś słodkiego. Macchiato to także często spotykany w kawiarni rodzaj kawy. To wersja espresso z kroplami mleka. Podawana jest w tradycyjnej filiżance do espresso, do której dodaje się delikatną ilość mleka. Spotykana jest w dwóch wersjach jako macchiato caldo, czyli razem z ciepłym mlekiem tak jak w cappuccino albo w formie macchiato freddo, czyli z dodatkiem niewielkiej ilości zimnego mleka. Kawa ta jest bardziej delikatniejsza w porównaniu do espresso, jednakże nadal pozostaje dość intensywnym napojem kawowym.
Do innych typów kaw zalicza się lungo/americano, latte macchiato, caffe latte/flat latte, mocha, Romano, Freddo, Caffe coretto, kawa po irlandzku, kawa po wiedeńsku czy cafe frappe.