"Sustainable Chef Challenge": Rational i Sodexo wybierają najlepsze zrównoważone danie
Cały kalafior z pieczonymi liśćmi i kalafiorowym kimchi był zwycięskim daniem w trzecim finale Sustainable Chef Challenge zorganizowanym przez Sodexo i Rational w Paryżu w połowie listopada.
Adam Collison z Wielkiej Brytanii był zachwycony otrzymaniem nagrody. Pokonał on innych finalistów: Sandrine Leriche (Francja), Michała Fabiszewskiego (Polska), Gaurava Pawara (Indie), Ryana Hickeya (USA), Johna Oliveirę da Conceicao (Brazylia), Christophera Paredesa (Chile) i Nabilę Kerbout (Zjednoczone Emiraty Arabskie / Maroko).
Finaliści musieli najpierw zaimponować jurorom - Lloydowi Mannowi, Charlesowi Guilloyowi i Julie Wagner z Sodexo, szefom kuchni Kate Austen i Frédéricowi Antonowi oraz Florianowi Hartmannowi z Rational - podczas trzydniowego konkursu. Oprócz wyważonego smaku i świetnej prezentacji, dania musiały być w 100% roślinne, wykonane ze zrównoważonych składników, a dodatkowo unikać marnowania żywności. Punkty specjalne przyznawano za kreatywność, wykonalność finansową w kantynach pracowniczych, umiejętności i techniki gotowania. Szczególnym wyzwaniem był deser. Uczestnicy musieli stworzyć go spontanicznie z nieznanych wcześniej składników. Zwycięski deser Collison: wegańskie brownie czekoladowe z burakiem i pomarańczą oraz wegański mus z jedwabistego tofu i ciemnej czekolady z coulis z buraka.
Oprócz nagrody głównej przyznano również dwie nagrody specjalne. Jeśli chodzi o minimalizację marnotrawstwa żywności, Michał Fabiszewski z Polski zaimponował jurorom swoją szarlotką, typowym polskim ciastem, w którym wykorzystał wszystkie składniki banana - zrobił nawet syrop ze skórki. Sandrine Leriche z Francji otrzymała nagrodę za najbardziej atrakcyjne wizualnie danie. Jej roladka z selera z lubczykiem i szpinakiem zachwyciła czystą, minimalistyczną prezentacją.
W tegorocznym konkursie Sustainable Chef Challenge firmy Rational i Sodexo po raz trzeci nagrodziły najlepsze zrównoważone danie i po raz kolejny dały przykład zrównoważonej gastronomii. Florian Hartmann, członek jury i Vice President Product Application iCombi w Rational: "Zrównoważony rozwój może odnieść sukces tylko wtedy, gdy wszyscy się zjednoczą. Nie chodzi tylko o odpowiednie składniki, ale także o odpowiednią technologię gotowania i sprzęt - na przykład urządzenia, które zużywają mało wody i energii. Dlatego w Rational codziennie pracujemy nad tym, aby nasze iCombi Pro i iVario Pro były jeszcze bardziej wydajne i ekonomiczne".
Nagranie z ceremonii wręczenia nagród jest dostępne na youtube.com, a więcej informacji o Rational i urządzeniach można znaleźć na stronie rational-online.com.