Przepis Tortilla de patatas
To danie kuchni hiszpańskiej jest odmianą omletu w formie placka z jaj z dodatkiem ziemniaków i innych składników. Potrawa stanowi jedną z popularnych przekąsek (tapas). My proponujemy wersję z pomidorami, które w końcówce lata są najsmaczniejsze. Tortillę przyrządza się w 15 minut.
Składniki, które będą nam potrzebne to:
- 5 ugotowanych ziemniaków
- 5 jaj Fermy (rozmiar M lub L)
- 1 cebula
- 12 pomidorków koktajlowych
- 100 g chorizo w plasterkach
- szczypta kurkumy
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka mieszamy widelcem i dodajemy przyprawy. Na oleju podsmażamy cebulę, plasterki chorizo i ziemniaki oraz pomidory, które wcześniej również kroimy w plastry. Całość zalewamy masą jajeczną. Smażymy kilka minut, a następnie odwracamy na drugą stronę.