Przepis Tortilla de patatas

Przepis Tortilla de patatas

To danie kuchni hiszpańskiej jest odmianą omletu w formie placka z jaj z dodatkiem ziemniaków i innych składników. Potrawa stanowi jedną z popularnych przekąsek (tapas). My proponujemy wersję z pomidorami, które w końcówce lata są najsmaczniejsze. Tortillę przyrządza się w 15 minut.

Składniki, które będą nam potrzebne to:

  • 5 ugotowanych ziemniaków
  • 5 jaj Fermy (rozmiar M lub L)
  • 1 cebula
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 100 g chorizo w plasterkach
  • szczypta kurkumy
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Jajka mieszamy widelcem i dodajemy przyprawy. Na oleju podsmażamy cebulę, plasterki chorizo i ziemniaki oraz pomidory, które wcześniej również kroimy w plastry. Całość zalewamy masą jajeczną. Smażymy kilka minut, a następnie odwracamy na drugą stronę.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!