Przepis Carbonara

Przepis Carbonara

Potrawa włoska złożona z makaronu, jaj, wędlin (pancetta lub guanciale), sera (pecorino romano lub parmezanu) i czarnego pieprzu. Najpopularniejszym makaronem wykorzystywanym do carbonary jest spaghetti. W naszej wersji włoskie wędliny zastąpimy boczkiem.

Składniki, które będą nam potrzebne to:

  • 400 g spaghetti
  • 4 jaja (rozmiar M lub L)
  • 4 żółtka jaj (rozmiar M lub L)
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 100 g boczku
  • 4-5 łyżek oliwy
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, pokrojona zielona pietruszka

Przygotowanie:

Na patelnię wlewamy oliwę i smażymy na rumiano pokrojony drobno boczek. Dodajemy posiekany ząbek czosnku. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do konsystencji al dente. Po odcedzeniu dodajemy go do boczku z oliwą. Podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając, aby składniki dobrze się połączyły. Doprawiamy solą i pieprzem. Jajka i żółta roztrzepujemy i dodajemy do makaronu z 2 łyżkami parmezanu. Mieszamy do momentu, kiedy jajka zaczną się ścinać. Przekładamy na półmisek, posypujemy pozostałym parmezanem i pietruszką.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!