Przepis Carbonara
Potrawa włoska złożona z makaronu, jaj, wędlin (pancetta lub guanciale), sera (pecorino romano lub parmezanu) i czarnego pieprzu. Najpopularniejszym makaronem wykorzystywanym do carbonary jest spaghetti. W naszej wersji włoskie wędliny zastąpimy boczkiem.
Składniki, które będą nam potrzebne to:
- 400 g spaghetti
- 4 jaja (rozmiar M lub L)
- 4 żółtka jaj (rozmiar M lub L)
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 100 g boczku
- 4-5 łyżek oliwy
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, pokrojona zielona pietruszka
Przygotowanie:
Na patelnię wlewamy oliwę i smażymy na rumiano pokrojony drobno boczek. Dodajemy posiekany ząbek czosnku. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do konsystencji al dente. Po odcedzeniu dodajemy go do boczku z oliwą. Podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając, aby składniki dobrze się połączyły. Doprawiamy solą i pieprzem. Jajka i żółta roztrzepujemy i dodajemy do makaronu z 2 łyżkami parmezanu. Mieszamy do momentu, kiedy jajka zaczną się ścinać. Przekładamy na półmisek, posypujemy pozostałym parmezanem i pietruszką.