Producent kebabu
Producent kebabu przekonuje, że to nie tylko tortilla lub pita z mięsnym dodatkiem, ale może stanowić prawdziwie mięsny i pyszny posiłek. Kebab wołowy - klienci kojarzą go z wyrazistym smakiem i chudym mięsem. Ważne jest spełnienia odpowiedniej jakości oraz to, aby kebab posiadał walory smakowe, fabryka kebaba, w której powstaje, musi spełniać szereg warunków. Jak więc powinno wyglądać miejsce, z którego wychodzi najlepszy kebab?
Produkcja mięsa na kebab musi być przeprowadzana pod nadzorem technologów żywienia oraz specjalistów, którzy zajmują się przetwórstwem mięsnym. Produkcja musi się odbywać z bezpieczeństwem żywności zgodnymi z normami ISO. Tylko wykwalifikowany personel zadba o właściwą selekcję oraz najwyższą jakość produkowanego półproduktu, ale również zadbają o ich walory smakowe. Mieszanki ziół i przypraw z dalekiego wschodu nadają mięsnym wyrobom unikalny smak i aromat, który spełnia oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
Miejsce, w którym powstaje mięso, musi być bardzo zadbane i czyste. Każdy zakamarek musi być poddanych restrykcjom sanitarnym, aby mięso było świeże i smaczne. Nie tylko czystość i dezynfekcja powierzchni ma tutaj znaczenie, ale również temperatura pomieszczeń, w których odbywa się proces obróbki mięsa. Najlepiej zachowuje się ono w niskiej temperaturze, dlatego przechowuje się je w specjalnych chłodniach oraz zamrażarkach.
Fabryka kababa nie może istnieć bez wykwalifikowanego personelu, który dba o to, aby mięso było w pełni przebadane i wyselekcjonowane. Aby zapewnić bezpieczeństwo klientów, trzeba przeprowadzać wiele badań w laboratorium, które mają za zadanie określenie mięsa przydatnego do spożycia oraz pozwalają na określenie daty ważności.
Jak się robi kebab — produkcja kebabu
Produkcja kebabu nie jest łatwym zadaniem. Dzieje się tak przede wszystkim ze względu na religię osób, prowadzących podobne biznesy. Mięso musi być pozyskane w specjalny sposób – pochodzić z uboju rytualnego. Znany wszystkim Kebab, czyli specjalny mięsny wałek, który umocowany jest na metalowym pręcie, to warstwowo ułożone płaty mięsa, przedzielone odpowiednio doprawionym mięsem mielonym. Następnie nabija się go na rurkę, uklepuje, ściska i zamraża. Uzyskane w ten sposób „kokony” zawijane są w folię i przekazywane do budek czy restauracji. Paczki ważące ok. 10 kg dedykowane są zazwyczaj do małych gastronomicznych lokali. Natomiast duże firmy zamawiają nawet pięćdziesięciu i osiemdziesięciokilogramowe pakunki.
Dla przykładu firma Izmir kebab oferuje:
KEBAB DROBIOWY
- Kebab 100% uda
- Kebab 30% filet, 70% uda
- Kebab 50% filet, 50% uda
- Kebab 70% filet, 30% uda
DÖNER KEBAB
- Kebab wołowo-drobiowy – mieszanka indyka wołowiny
- Kebab mielony – mieszanka indyka wołowiny i baraniny
Wszystkie produkty oferuje w gramaturach od 5 do 40 kilogramów.
Wszystkie nasze produkty spełniają najwyższe standardy. Surowce, z których produkowane są kebaby poddawane są szczególnej selekcji, z zachowaniem reżimu sanitarnego.