Praktyczne rady przy zakładaniu restauracji

Praktyczne rady przy zakładaniu restauracji

Założenie własnej restauracji to marzenie niejednego z nas. Zresztą, tak po prawdzie, to przecież często, wchodząc do czyjegoś lokalu, mówimy sami do siebie: „Ja potrafiłbym urządzić to lepiej...”. Praktyka i życie często dość boleśnie weryfikuje jednak tego rodzaju zapędy. W dzisiejszym artykule zastanowimy się nad zagadnieniem, jak właściwie z powodzeniem założyć własną restaurację? Na co trzeba uważać i jakich zasad przestrzegać, aby całe przedsięwzięcie nie okazało się spektakularną klapą?

Po pierwsze – lokalizacja!

Trudno nie rozpocząć od najważniejszej kwestii, jaką bez wątpienia jest domyślna lokalizacja naszej restauracji. Jej położenie w zasadzie oddziałuje na wszystkie inne kwestie biznesowe, którymi należy się zająć. Lokalizacja ma bowiem wpływ na profil oraz liczbę klientów, wymaganą obsługę ze strony pracowników i zleceniobiorców, ilość odwiedzin, łatwość z dotarciem gości, a także na kwestie logistyczne, takie jak dostawy produktów i odbiór śmieci.

Wiele biznesów gastronomicznych padło już z tego względu, że nie uwzględnili specyfiki lokalizacji. Inaczej będziemy przecież prowadzić cichą, przytulną knajpkę na jednej z podrzędnych ulic Żor, Pszczyny, Cieszyna czy innego miasta powiatowego, a inaczej tętnicą życiem restaurację położoną w samym centrum jednej z europejskich stolic. Różna lokalizacja to także odmienne podejście do marketingu, w tym odmienne wykorzystywanie narzędzi takich jak social media, w tym geolokalizowanie i zbierania ocen zadowolonych (oby!) konsumentów. W ruchliwych miejscach będziemy się starać raczej konkurować rozpoznawalną marką, a w bardziej odosobnionych zyskują na znaczeniu wysokie oceny wystawiane chociażby w lokalnych przewodnikach. Podsumowując, całe planowanie należy rozpocząć od mądrego wyboru lokalizacji i dostosowania do niej dalszej strategii postępowania.

Po drugie – wyposażenie w najlepszy sprzęt gastronomiczny.

Wszyscy doskonale zadajemy sobie sprawę, że w trakcie wizyty w restauracji nie chodzi tylko i wyłącznie o smak samego dania. Wizyta w restauracji powinna być traktowana jak otrzymanie całościowej usługi, a nie tylko szybka konsumpcja tego czy innego posiłku. Tym samym zaś na finalną ocenę danej restauracji, jak i na decyzję o ewentualnym (bardzo wymiernym finansowo) powrocie od niej, wpływ ma cała otoczka. Zakładając restaurację powinniśmy zatem zorganizować najlepszy możliwy sprzęt gastronomiczny – i mamy tu na myśli zarówno naczynia kuchenne, jak i maszyny gastronomiczne, przybory kuchenne stosowną odzież, a nawet elementy wystroju pomieszczenia. Jeżeli nie zadbamy o należyte wyposażenie naszego lokalu w sprzęt gastronomiczny, możemy nie tylko liczyć się z utratą zaufania ze strony szerokiej klienteli, ale nawet narazić się na odpowiednie kary właściwych organów publicznych, których zadaniem jest przecież kontrola, czy funkcjonowanie restauracji odbywa się w zgodzie z precyzyjnymi i niestety coraz bardziej rygorystycznie formułowanymi przepisami prawnymi, normami technicznymi i innymi wymaganiami. Dlatego też trzeba jednoznacznie uznać, że na czym jak na czym, ale na sprzęcie gastronomicznym oszczędzać absolutnie nie warto!

Po trzecie – urządzenia chłodnicze to Twój przyjaciel!

Mamy również dobrą radę dla tych, którzy uważają, że sprawnie działająca restauracja to taka, która wszystkie potrzebne składniki, półprodukty i inne potrawy nie wytwarzane bezpośrednio na miejscu zamawia na bieżąco od dostawców. Rada brzmi: porzućcie takie przekonanie. Zorganizowanie tego typu łańcucha logistycznego, jakkolwiek brzmi kusząco i może prowadzić okazyjnie do pewnych sukcesów, jest naprawdę ryzykowną sprawą i konia z rzędem temu, kto jeszcze się finansowo na tego typu procedurze nie przejechał. Po prostu należy mieć stosowny zapas wszystkich wymaganych produktów, tak, aby nasza restauracja nie była wrażliwa na podstawowe ryzyko w postaci braku danego rodzaju asortymentu w chwili, kiedy (na przykład z uwagi na organizowaną imprezę lub okresowe wzmożenie ruchu klienckiego) akurat tego najbardziej potrzebuje! Stąd też radzimy zainwestować w odpowiednie urządzenia chłodnicze i mroźnicze, które nie tylko z racji swoich podstawowych funkcji należycie zadbają o stan przechowywanych w nich potraw, ale również pozwolą naszemu biznesowi na wyswobodzenie się z z wyżej przedstawionych ryzyk i niepewności.

Podsumowanie – biznes gastronomiczny: tak, ale z głową!

W tym momencie lektury, Szanowny Czytelniku, zapewne uświadamiasz sobie, że najważniejszymi kwestiami, od których uzależniona jest pomyślność prowadzonego przedsięwzięcia gospodarczego są... zdrowy rozsądek i znajomość specyfiki branży. W sumie, nic to nowego. Prowadząc restaurację koniecznie trzeba wiedzieć, gdzie zlokalizować lokal, w jaki sprzęt gastronomiczny się wyposażyć, trzeba pamiętać, że cześć składników wymaga chłodzenia na miejscu. Trzeba też po prostu orientować się w pewnej specyfice branży, wiedzieć, jakie meble ze stali nierdzewnej kupić, a jakich unikać. Oczywiście nikt nie urodził się geniuszem i wiele z powyższych rzeczy uświadomimy sobie dopiero w trakcie naszej biznesowej drogi, ale głowa do góry! Krok po kroku można przyswoić naprawdę potężną dawkę wiedzy, która z kolei umożliwi sprawne i pomyślne funkcjonowanie w realiach biznesowych, czego z tego miejsca serdecznie życzymy!

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!