• Doradztwo gastronomiczne

  • Sprawdź nasze usługi w gastronomii

    Usługi prawne w gastronomii

Podpowiadamy – jak dopasować szkło do alkoholu?

Podpowiadamy – jak dopasować szkło do alkoholu

W świecie ogólnie przyjętych zasad dobrego smaku i elegancji, warto znać podstawowe zasady serwowania alkoholu. Jak podawać alkohol, taki jak czysta wódka, wino czy whiskey? Ta informacja przyda się każdemu gospodarzowi, gdyż niewiedza i ewentualna gafa mogą poważnie wpłynąć na nasz wizerunek. Zobacz jakie szkło należy dopasować do oryginalnego alkoholu i sprawdź czy jesteś w stanie ugościć prawdziwych smakoszy dobrego trunku!

Czysta wódka

Zaczniemy od banałów. Do czystej wódki trzeba posiadać kieliszki. Jedynym szczegółem jest oczywiście ich pojemność. Bez względu czy jest to kieliszek typu shot z grubym dnem, czy kieliszek do wódki czystej na nóżce, staraj się dobrać je w taki sposób, by miały niedużą objętość (ok 30-40 ml). Ten pierwszy typ kieliszków pasuje do wódki pitej na luźniejszych imprezach, mogą być schłodzone. Drugi typ przeznaczony jest do konsumpcji przy stole, do wódki gatunkowej.

Wina i szampany

Kieliszki do wina to temat szalenie istotny, nie ma bowiem gorszej wtopy, jak zaprosić kogoś w gości i nie posiadać odpowiedniego szkła. Wina czerwone oraz wina białe mają wspólny mianownik – kieliszki muszą być wykonane z cienkiego szkła. Teraz o różnicach: wina czerwone podawane są w szkle o dużej czaszy, lekko zwężanej ku górze. Wina białe natomiast powinny być serwowane w kieliszkach o wąskiej i wysokiej czaszy. Aperitif i wina deserowe powinny być serwowane podobnie jak wino czerwone (mogą być to te same kieliszki) – zachowując ten sam kształt czaszy, ale o proporcjonalnie mniejszej objętości (do 100 ml). Niektóre gatunki wina, jak sherry czy porto mają dedykowane kieliszki. Do szampana natomiast pasuje szkło w stylu kłos, a więc bardzo smukłe i wysokie (pijąc alkohol na weselu pewnie każdy z nas zetknął się z nim wznosząc toast).

Wina i szampany

Koniak, brandy i whiskey

Koniak i brandy powinniśmy podawać w kieliszkach podobnych do tych, w których pijemy czystą wódkę: na niskiej nóżce i czaszy przypominającej tulipana. Ich pojemność to 200 – 250 ml. Baryłkowaty kształt kieliszka jest zarezerwowany dla koniaków i innych gatunkowych, oryginalnych brandy. Degustacja whiskey powinna odbywać się w szklankach o grubych ściankach i dnie, często w kwadratowym lub lekko obłym kształcie. Powinno być w nich wystarczająco miejsca na kilka kostek lodu, by można było serwować klasyczne whiskey on ice. Pamiętajmy jednak, że w przypadku takich alkoholi jak koniak czy whiskey, naczynie nie powinno być nigdy napełnione bardziej niż do ¾ wysokości.

Likiery, drinki

Tutaj możemy popuścić wodze fantazji, gdyż im bardziej fikuśny kształt kieliszka, tym lepszy odbiór drinka. Mieszanki z rumem, kolorową wódką, wódkami ziołowymi itp. to prawdziwe, wielobarwne dzieła sztuki. Nietuzinkowe kieliszki, przystrojone palemką lub zgrabną rurką do powolnego sączenia sprawią, że nasi goście poczują się jak na egzotycznej plaży.

Źródło / Autor: https://alkohol-online.pl

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!