Pizza - na ostro czy łagodnie?
Pizzę lubi wiele osób, gdyż ze względu na dużą różnorodność wariantów każdy może wybrać coś dla siebie. Wśród szerokiej gamy pizz można znaleźć i takie, które przeciętnemu zjadaczowi pizzy zaszkodzą - są to pizze, które zawierają ostre składniki.
Pizza z piekła rodem
Na pizzy mogą wylądować bardzo różne dodatki, począwszy od słodkiego ananasa przez warzywa aż po piekielnie ostre papryki. Ostrość papryki określana jest w skali Scoville’a. Wielbiciele ostrych przypraw z pewnością z tą skalą się zetknęli. Jest to skala ostrości, która określa poziom kapsaicyny. Substancja ta odpowiada za odczucie pieczenia, które odczuwamy po spożyciu konkretnej potrawy. Hodowcy ścigają się w tworzeniu nowych, bardzo ostrych smaków papryki, zaś pizzerie w swoim menu zawierają pizze, które u przeciętnego człowieka mogą wywołać nie lada atrakcje. Pizze zawierające takie odmiany papryki jak habanero, tabasco czy chili mogą być przysmakiem dla osób, które mają wysoką wytrzymałość na ostre przyprawy, jednak mogą zaszkodzić innym.
Ryzyko przy jedzeniu ostrej pizzy
Jeżeli chcesz się skusić na ostrą pizzę, która w swoim składzie zawiera takie gatunki papryk jak Naga Jolokia czy Trinidad Scorpion Butch T, to lepiej zastanów się dwa razy czy podołasz temu wyzwaniu. Nie są one wskazane dla osób cierpiących na choroby układu krążenia, cierpiących na astmę czy alergie pokarmowe. Ostrych przypraw bezwzględnie powinny unikać kobiety w ciąży oraz kobiety karmiące. Pizze z mega ostrymi składnikami są dla osób zdrowych, które chcą spróbować piekielnych przysmaków. Ostrzegamy jednak przed takim wyborem, jeżeli wcześniej w swoich daniach nie używaliście zbyt ostrych przypraw. Do takiej pizzy warto się wcześniej przygotować.
Pizza jest daniem, którym nie można się znudzić. Duża różnorodność zestawień, a także możliwość tworzenia własnych kompozycji w pizzeria wrocław, pozwala na wybieranie coraz to nowych wariantów i smaków. Czy jemy pizzę w pizzerii czy też robimy ją w domowym zaciszu, po pizzę zawsze sięgniemy chętnie i ze smakiem.