Pizza, Geografia i Smaki

Pizza, Geografia i Smaki

Pizza jest jednym z najpopularniejszych dań na świecie. To oczywiste stwierdzenie nabiera szczególnego charakteru, gdy uświadomimy sobie, że serwowana jest niemalże na całym globie. Podawana w eleganckich restauracjach, większych i mniejszych sieciach pizzerii oraz wszelakiego rodzaju barach. Niezależnie jednak od geografii w menu znajdziemy ją zawsze pod tą samą nazwą.

Oczywiście, dodatki, które my nazywamy boczkiem i szynką tuż za naszą południową granicą nosić będą inne, jakże radosne określenia: uzená slanina a šunka, ale pizza pozostanie pizzą. Z drugiej strony, czym dalej od rodzinnych stron pizzy, tym i dodatki stają się bardziej egzotyczne.

O ile Polacy preferują mięsa na grubym cieście, o tyle nasi zachodni sąsiedzi gustują raczej w rybach. Niemcy przydali miano najpopularniejszej, pizzy której podstawowym składnikiem jest tuńczyk z puszki. Towarzyszą mu jednak wszelakiego rodzaju ingrediencje włączając w to grono kukurydzę, groszek, pomidory i kiełbasę.

Niemcy doceniają tuńczyka, zaś Szwedzi, którzy wydawałoby się czerpią ze skarbów Bałtyku do swej kuchni garściami, wybrali nieco inny zestaw obowiązkowy. Otóż dominującą w Szwecji jest wieloskładnikowa pizza na cienkim cieście, zawierająca curry, kawałki kurczaka, orzeszki ziemne, ananasa i banany. Odnieść można zatem wrażenie, iż bracia północy lubują się w ciekawej wariacji na temat pizzy Margarita.

Z kolei w Rosji, podawana na zimno popularna pizza o znamienitej nazwie stolicy kraju, ugarnirowana została sardynkami i tuńczykiem ale także czerwonym śledziem, makrelą i cebulą. Zestaw może niezupełnie egzotyczny, podkreślający jednak entuzjazm mieszkańców Moskwy dla zdecydowanych smaków.

Nasze historyczne związki z Francją pozwalają zrozumieć swoiste nastawienie stolicy wszystkich kucharzy do przygotowywania potraw na swój specyficzny sposób. I tak najpopularniejsza francuska pizza znana jako tarte flambée podawana jest z bekonem i świeżą śmietaną na bardzo cienkiej i kruchej warstwie ciasta.

Skoro na pizzy pojawił się nabiał, przenieśmy się na drugą półkulę, gdzie kołysząc się rytmie samby możemy spróbować odmiennego zestawu dodatków. Brazylia jako pierwsza z listy dzisiejszych smaków przygotowuje nas powoli do obecności lokalnych składników. Na najpopularniejszej bowiem w Brazylii pizzy, poza jakami na twardo, kukurydzą, zielonym groszkiem i rodzynkami spotkać możemy również serca palm.

Robiąc kolejny duży krok na globusie odwiedzamy Indie. Również i tu pomimo bogactwa lokalnych potraw pizza zadomowiła się na dobre. Jak łatwo przewidzieć wpływ składników rodem z Indochin jest jednak ogromny. Na popularnej w Indiach pizzy spotkamy bowiem tofu, tikkę, marynowany imbir oraz pikantną baraninę.

Podobne ingrediencje dostrzeżemy na najczęściej zamawianej pizzy w Pakistanie, przy czym dodatkiem występującym tu szczególnie regularnie jest piklowany kurczak. 

Jeśli Japonia to sushi - chciałoby się powiedzieć. Poza sushi jednak i długą listą wybornych właściwych japońskiej kuchni potraw jest również i pizza. Podobnie jak w przypadku Indii, tak i w Japonii lokalny zmysł kulinarny odbił na niej sobie właściwą smakowo cechę. Puchate ciasto pizzy ozdabiane jest bowiem mieszanką boczku, majonezu i ziemniaków. Aby jednak Mayo Jaga (bo taką właśnie nazwę nosi ten mix) nie czuł się samotnie, towarzyszą mu zazwyczaj kałamarnice, węgorz i kurczak teriyaki.

A jak myślicie, co wrzucają na grube ciasto Amerykanie uważający pizzę za narodowe obok hamburgera danie? Odpowiedź jest prosta. Wszystko

Kopiuj do
schowka
jako HTML

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!