Palarnia kawy – co to jest?

Palarnia kawy

Surowe ziarna kawowca są zielone i tak naprawdę mało przypominają kawę, jaką znamy. By ziarna kawy uzyskały swoje wysublimowane aromaty i smaki muszą zostać poddane odpowiedniemu paleniu. Ten proces odbywa się w palarni kawy. Od jego przebiegu zależy to, czy kawa nam smakuje, czy nie i jaki smak kawy uzyskamy.

Proces palenia kawy – na czym polega?

Obróbka termiczna zielonych ziaren kawy to właśnie proces jej palenia. Dzięki temu można uzyskać smak i aromat, który znamy z codziennie pitej małej czarnej. Palenie kawy odbywa się w temperaturze nawet 240 oC. Dzięki temu pozbawione są wilgoci. To właśnie w trakcie palenia kawy zmienia się jej kolor – z zielonego na czarny. Intensywność kolorów zależy przede wszystkim od miejsca pochodzenia ziaren. Inny kolor będą miały ziarna z Brazylii, a zupełnie inny z Etiopii.

Rozróżniamy 3 stopnie wypalenia kawy – na jasno, średnio i ciemno. To palarnia kawy decyduje który stopień chce otrzymać. Najłatwiej jest to opisać na podstawie kwasowości i smaku kawy. Kawa jasno palona ma wyższy poziom kwasowości, średnio palona kawa uzyskuje balans pomiędzy kwasowością a gorzkością, natomiast kawa palona na ciemno jest najbardziej gorzka z wszystkich trzech, ale posiada także bogatszy smak. Sklep z kawą – sklep.unoespresso.pl – oferuje kawy we wszystkich trzech stopniach intensywności palenia, tak więc każdy znajdzie odpowiednie dla siebie ziarna.

Palenie kawy krok po kroku

Surowe ziarna kawy palone są w specjalnie do tego przeznaczonych piecach. Palenie kawy trwa od kilku do kilkunastu minut w zależności od pożądanego stopnia intensywności kawy. Palarnia kawy zatrudnia do tego celu specjalną osobę, mistrza palenia kawy, która czuwa nad całym procesem. Samo wypalanie kawy przypomina trochę robienie popcornu. Ziarna kawy, po uzyskaniu odpowiedniej temperatury, zaczynają strzelać zupełnie jak ziarna kukurydzy.

Według najprostszej zasady palenia kawy przyjęło się, że po ukończeniu pierwszego strzelania ziaren kawa jest wypalona na jasno. Od razu po rozpoczęciu drugiego strzelania kawa jest wypalona w stopniu średnim. Natomiast po zakończeniu trzeciego strzelania kawa jest wypalona na ciemno. Jednak umiejętności i doświadczenie mistrza palenia sprawiają, że kawa posiada odpowiedni smak i aromat. Jest to spowodowane tym, że każde ziarno wymaga innego traktowania, aby uzyskać jak najlepszy balans.

Kawa z polskiej palarni

Jeśli szukasz świeżo palonej kawy wysokiej jakości, sprawdź ofertę sklepu z kawami unoespresso.pl. Oprócz różnych rodzajów intensywności palenia oraz gatunków kawy, sklep z kawą oferuje także ziarna palone we Włoszech, Hiszpanii oraz w Polsce – w Poznaniu. Wybierając kawę z polskiej palarni, masz gwarancję świeżości kawy i nie musisz obawiać się utraty żadnych jej właściwości. Polska palarnia kawy dostarcza zarówno 100% arabicę, jak i blendy. Bez żadnych przeszkód możesz wybrać ziarna odpowiadające Twojemu profilowi smakowemu, gdyż w ofercie znajdują się kawy z Azji, Afryki i Ameryki, a każda z nich oferuje zupełnie inne doznania smakowe.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!