Market świeżości DPD

Opakowania jednorazowe dla gastronomii - te rodzaje opakowań warto mieć!

Opakowania jednorazowe dla gastronomii

Prowadzenie punktu gastronomicznego to nie lada wyzwanie, zarówno logistyczne, jak i finansowe - przynajmniej na początku. Jest tyle rzeczy, które należy zorganizować, kupić i uporządkować. Wystrój sali, wyposażenie kuchni, menu - potrafią namieszać w głowie do tego stopnia, że kiedy już nasi goście proszą o zapakowanie jedzenia na wynos, okazuje się, że brak nam opakowań jednorazowych. Jakie opakowania jednorazowe musisz mieć w swojej restauracji, barze, punkcie z sałatkami, piekarni czy cukierni? Oto najważniejsze z nich.

Talerzyki i tacki papierowe

Talerzyki i tacki papierowe świetnie sprawdzą się przede wszystkim w cukierniach i punktach fast - food, ale także w firmach cateringowych oferujących dowóz posiłków do firm i organizujących imprezy plenerowe. Dostępne są w różnorodnych wariantach - kształtach, wielkościach i kolorach. Idealnie sprawdzają się pod dania o stałej konsystencji, ciasta, pieczywo, zapiekanki.

Nie wiesz w co zapakować klientom zupę, sałatki, pierogi, gulasz? Pomogą Ci plastikowe opakowania jednorazowe w formie kubełków i miseczek, najlepiej wyposażonych w pokrywkę. Są szczelne i bardzo wygodne w użyciu, nie przeciekają i możesz je kupić w wielu różnych wielkościach, dzięki czemu dopasujesz je z łatwością do Twoich potrzeb.

W tej kategorii kupisz także opakowania na kanapki, pojemniki jednorazowe na sałatki (3 oddzielne komory w jednym opakowaniu), a także niezwykle praktyczne pojemniki i pudełka na sałatki z widelczykiem.

Kubki jednorazowe

Nie ma takiej restauracji, baru czy cukierni, które nie oferowałyby swoim klientom także napojów. Zawsze w ofercie pojawia się kawa, herbata lub zimne soki, woda czy napoje gazowane. Dlatego też wśród opakowań jednorazowych ważną pozycję zajmują kubki na zimne i gorące napoje. W zależności od przeznaczenia wykonane są one z papieru, styropianu lub plastiku. Opakowania na wynos do napojów dostępne są w różnych rozmiarach i wzorach, także bardzo dekoracyjnych.

Poza kubkami jednorazowymi warto zaopatrzyć się także w zapas wieczek pasujących do nich - dzięki temu naszym klientom nie będzie groziło przypadkowe wylanie na siebie napoju. Z pewnością przydadzą się też tacki do przenoszenia dwóch lub czterech kubków lub sprytne, kartonowe uchwyty - nosidła.

Inne opakowania

Im dłużej będziesz prowadził swój punkt gastronomiczny, tym więcej rzeczy okaże się niezbędnych. Wystarczy tylko, że dodasz do swojej oferty frytki lub kanapki na wynos, i już będziesz musiał zamówić kolejne modele opakowań jednorazowych. Ale zakup tych produktów z pewnością Ci się opłaci.

Producenci i hurtownie opakowań oferują szeroki wybór kartonowych opakowań na kebab, frytki, kanapki o różnych kształtach, na hot -dogi, hamburgery, torebki na wrapy oraz szalenie praktyczne opakowania dwukomorowe, w których mieści się komora na danie oraz druga - na kubek z napojem. Bardzo praktycznym rozwiązaniem, które z pewnością docenią Twoi klienci, jest rożek na kebab wyposażony we wklejkę na sosy. Warto zaopatrzyć się także w opakowania styropianowe, które utrzymują temperaturę serwowanych potraw.

Opakowania cukiernicze

To osobna kategoria opakowań jednorazowych, ale przydadzą się one w każdym punkcie, który oferuje, poza daniami obiadowymi, także wyroby cukiernicze.

Jeśli więc Twoi klienci mogą zakupić u Ciebie także słodkie muffiny, ciasto czy pączki, warto mieć na nie stosowne opakowania. Ich wybór będzie oczywiście zależał od rodzaju oferowanego przez Ciebie asortymentu. Należą do nich papierowe cupcake na babeczki, kartony na tort, niewielkie pudełeczka na pojedyncze kawałki ciasta oraz opakowania plastikowe różnej wielkości.

Artykuły jednorazowe to przede wszystkim ogromna wygoda za niewielkie pieniądze. Można uznać, że obecne są wszędzie i w każdej dziedzinie naszego życia. Papierowe chusteczki higieniczne, jednorazowe sztućce, rękawiczki, serwetki, ręczniki papierowe, torby foliowe i worki na śmieci - używamy ich na co dzień, nawet tego nie zauważając.

Aby opakowania mogły odpowiednio spełniać swoją funkcję, muszą zostać wykonane z materiałów solidnej jakości. Jedną z firm polecanych przez Klientów, oferujących wysokiej jakości opakowania jednorazowe do gastronomii jest np. Radpak.

Gastronomiczne opakowania jednorazowe to praktyczne, niedrogie produkty, które zajmują niewiele miejsca. Nie ma więc żadnego powodu, dla którego nie mielibyśmy korzystać z nich także prowadząc restaurację lub fast - food. To przede wszystkim gwarancja zadowolenia dla naszych klientów, którzy nie zawsze mają czas i możliwość zjeść zamówione przez siebie dania obiadowe na miejscu.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!