mojekrzesła.pl

Noże kuchenne do restauracji - jak wybrać odpowiednie?

Noże kuchenne do restauracji - jak wybrać odpowiednie?

Planując zakup akcesoriów kuchennych do restauracji staramy się wybrać takie, które zdecydowanie ułatwią i przyspieszą pracę w kuchni. Poszukiwania noża, który sprawi, że przygotowywanie potraw – obieranie, krojenie, szatkowanie i siekanie - będzie łatwe i przyjemne – powinniśmy zacząć od określenia swoich preferencji i potrzeb.

Na rynku jest wiele różnych rodzajów noży kuchennych, ale czy wszystkie są nam tak naprawdę potrzebne? Większość prac wykonamy jednym lub dwoma nożami, przede wszystkim Gyuto, czyli nożem szefa kuchni oraz nożem uniwersalnym.

Podstawowe rodzaje noży kuchennych i ich wykorzystanie

Każdy rodzaj i typ noża kuchennego wykonuje inne rodzaje cięcia, odpowiedź na tą kwestie pomoże Ci w wyborze odpowiedniego rodzaju ostrza. Przykładowo, Yanagiba jest najlepszym wyborem dla sushi mastera, jego długie i wąskie ostrze idealnie sprawdza się podczas plastrowania surowej ryby lub podczas krojenie maki sushi. Deba - klasyczny japoński nóż kuchenny, sprawdzi się podczas najcięższych prac w kuchni tj. podczas filetowania, odgławiania i cięcia ryb wraz z kośćmi. Jeśli szukasz noża uniwersalnego, do szatkowania warzyw, krojenia kurczaka oraz plastrowania, najlepszym wyborem będzie japoński nóż kuchenny Gyuto, czyli odpowiednik zachodniego noża szefa kuchni. Powinieneś się również zastanowić się, czy preferujesz noże kuchenne w stylu zachodnim czy tradycyjne noże japońskie. Noże w stylu zachodnim mają tak wyprofilowane ostrza, aby można nim „kołysać” podczas krojenia, nie odrywając noża od podłoża. Noże japońskie natomiast, mają ostrza które bardziej nadają się do pojedynczego cięcia - ostrość jest tutaj kluczowa. Poniższe zestawienie pomoże Wam w wyborze odpowiedniego typu noża kuchennego.

GYUTO - NÓŻ SZEFA KUCHNI

Gyuto jest nożem wielofunkcyjnym, jego kształt bazuje na typowym europejskim nożu szefa kuchni. Jest uniwersalny, nadaje się zarówno do krojenia mięsa, filetowania jak i szatkowania.

SANTOKU - JAPOŃSKI NÓŻ SZEFA KUCHNI

Santoku to japoński odpowiednik noża szefa kuchni. Profil jego ostrza jest jednak nieco wyższy niż w przypadku zachodniego odpowiednika. Jest to nóż wielofunkcyjny, nadający się do większości prac kuchennych.

NAKIRI - SPECJALISTA DO SZATKOWANIA WARZYW

Nakiri to nóż w stylu zachodnim ostrzony dwustronnie, odpowiednik japońskiego noża Usuba, który przypomina mały tasak. W przeciwieństwie do tasaka Nakiri posiada bardzo cienkie ostrze, czyniące go idealnym nożem do siekania i krojenia warzyw.

SUJIHIKI - PLASTROWANIE I FILETOWANIE RYB

Sujihiki to nóż w stylu zachodnim, bardzo podobny w zastosowaniu do europejskiego noża do plastrowania. W przeciwieństwie do noży europejskich, Sujihiki posiada cieńsze ostrze z twardszej stali. Długie i wąskie ostrze jest idealne do krojenia, plastrowania i filetowania.

MAŁY NÓŻ UNIWERSALNY - IDEALNE UZUPEŁNIENIE KAŻDEGO ZESTAWU NOŻY

Jest to mniejszy nóż i jak sama nazwa wskazuje wykorzystywany do większości prac kuchennych, takich jak szatkowanie, krojenie warzyw i mniejszych kawałków mięsa oraz ryb. Przydaje się wszędzie tam, gdzie potrzebny jest kompaktowy rozmiar.

NÓŻ DO KROJENIA PIECZYWA

Nóż do chleba, inaczej Pankiri, to nóż zaprojektowany wyłącznie to krojenia wszelkiego rodzaju pieczywa. Ząbkowane ostrze zapewnia idealne cięcie nawet bardzo delikatnego pieczywa, bez ryzyka zmiażdżenia.

YABAGIBA - NÓŻ DO SUSHI

Yanagiba to podstawowy nóż mistrzów sushi. Długie, wąskie ostrze jest tradycyjnie ostrzone jednostronnie i idealne do krojenia sushi i sashimi oraz do plastrowania. Yanagiba jest wykorzystywana głównie przez sushi masterów i miłośników sushi.

TAKO-SASHIMI / TAKOBIKI 

Tako-Sashimi lub inaczej Takobiki jest odmianą Yanagiby i wywodzi się z regionu Kanto (Tokio). Noże tego rodzaju są również jednostronnie ostrzone, posiadają długie, wąskie ostrze i sprawdzą się przede wszystkim podczas przygotowywania sushi i sashimi.

USUBA - JAPOŃSKI NÓŻ DO WARZYW 

Usuba to tradycyjny japoński nóż jednostronnie ostrzony i przeznaczony głównie do krojenia warzyw. Z zasady noże jednostronnie ostrzone są bardzo ostre i idealnie nadają się do krojenia warzyw w niezwykle cienkie plasterki.

DEBA – JAPOŃSKI NÓŻ DO FILETOWANIA 

Deba, w odróżnieniu od innych noży japońskich, ma grube i ciężkie ostrze. Jest to tradycyjny nóż jednostronnie ostrzony i najlepiej nadaje się do wszelkiego rodzaju cięższych prac, takich jak oprawianie ryb, odcinanie łbów, ogonów i filetowania.

Na co zwrócić uwagę podczas wyboru noża kuchennego

Jakimi kryteriami powinniśmy kierować się przy wyborze idealnego zestawu noży do restauracji?

  • Rodzaj noża - każdy nóż kuchenny ma określone zadanie do wykonania: filetowanie, siekanie, krojenie pieczywa itp. Są też noże uniwersalne. Tylko Ty możesz odpowiedzieć na pytanie, jakiego rodzaju noża potrzebujesz w swojej kuchni.
  • Rodzaj ostrza - możesz wybrać łatwy w utrzymaniu nóż ze stali nierdzewnej lub, jeśli nie przeszkadza Ci poświęcenie odrobiny czasu na dodatkową pielęgnację, zdecydować się na nóż ze stali węglowej. Do krojenia warzyw i owoców idealne natomiast będą noże ceramiczne.
  • Budżet – być może od niego trzeba zacząć, ale pamiętajmy, że dobry nóż kuchenny - jeśli tylko będziemy o niego odpowiednio dbać - będzie nam służył wiele lat, dlatego warto pomyśleć o nim jak o inwestycji. Na pewno się zwróci:)

Wysoka jakość noża kuchennego, a zarazem jego cena, będzie zależała od:

  • jakości i rodzaju stali użytej do produkcji ostrza – od niej głównie zależy jego ostrość i trwałość,
  • wyważenia i subiektywnych odczuć w trakcie trzymania noża w ręku,
  • sposobu wykonania ostrza - młotkowane wykończenie, ręcznie kuty itp.,
  • rękojeści – pewny uchwyt noża jest podstawą efektywnej i bezpiecznej pracy z nożem,
  • ogólnego wyglądu i materiału z jakiego wykonana została rękojeść.

Przy zakupie noży najważniejsza jest ich funkcjonalność. Jeśli idzie ona w parze z wyglądem i designem to jest to połączenie idealne. Zawsze jednak powinniśmy wybierać taki zestaw noży do restauracji, który ma dla nas najlepsze walory praktyczne i funkcjonalne. Wybór noży kuchennych nie powinien być powodowany tym, że kolorem rękojeści będą one pasowały do wystroju kuchni.

NASZE PROPOZYCJE - NAJCZĘŚCIEJ KUPOWANE NOŻE KUCHENNE

Poniżej przedstawiamy kilka propozycji serii noży kuchennych, które cieszą się największą popularnością w naszym sklepie https://hamono.pl/pl/.

Noże kuchenne w stylu zachodnim

Takahisa Damascus Octagon (GEKKO) - Noże te posiadają ostrze trójwarstwowe, gdzie rdzeń został wykonany z twardej wysokowęglowej stali VG10, a zewnętrzne warstwy ostrza z 17 warstwowej stali damasceńskiej o pięknym wykończeniu „Tsuchime”, nadającym im wyjątkowy charakter. Dzięki tej technice otrzymujemy nóż o twardości ostrza 61+/-1 HRC.

Tojiro DP 3 HQ - Noże te posiadają ostrze trójwarstwowe: rdzeń został wykonany z twardej wysokowęglowej stali, a zewnętrzne warstwy ostrza zostały wykonane z miękkiej stali 13-CHROME. Dzięki tej technice otrzymujemy nóż o twardości ostrza 60+/-1 HRC.

MIYABI 4000FC - Noże te charakteryzują się pięknym wykończeniem, a także najlepszymi właściwościami, które znacząco ułatwiają pracę w kuchni. Seria Miyabi 4000FC składa się ekstremalnie ostrych noży, których ostrza zostały zahartowane na poziomie 61 HRC.

Global - G – wypukły szlif klingi tych noży sprawia, że produkty kroi się bez wysiłku, a „kropkowana” rękojeść z nierdzewnej stali gwarantuje pewny chwyt i zapobiega ślizganiu się noża w dłoni. Opatentowana przez Yoshikin stal nierdzewna CROMOVA 18 (18% chromu) o twardości 57+/-1 HRC.

Japońskie Noże Kuchenne 

Tojiro Shirogami - seria profesjonalnych noży japońskich ostrzonych jednostronnie. Noże te posiadają ostrze trójwarstwowe - rdzeń został wykonany z bardzo twardej węglowej stali Shirogami (White Steel) a zewnętrzna warstwa z miękkiej stali. Dzięki tej technice otrzymujemy nóż o twardości ostrza 61+/-1

HRC.Masamoto KK - noże z serii KK posiadają ostrza dwuwarstwowe - rdzeń został wykonany z węglowej stali „White Steel", a warstwa zewnętrzna z miękkiej stali. Wszystkie noże z tej serii zostały wykute i wykończone ręcznie. Hartowanie na poziomie 62-63 HRC.

Masahiro Bessen - ostrza tych noży są wykonane ze stali węglowej Kigami no. 2 wyprodukowanej przez koncern Hitachi. Dzięki autorskiemu procesowi hartowania osiągnięto niebywałą twardość ostrzy na poziome 62-63 HRC.

Zapraszamy też do zapoznania się z przygotowanym przez sklep Hamono rankingiem noży kuchennych: https://hamono.pl/pl/blog/recenzje/ranking-nozy-kuchennych-2018. Jest to nasza subiektywna propozycja produktów reprezentujących dobry stosunek jakości do ceny.

Wybór noża kuchennego

Jeśli wciąż masz problem z wyborem odpowiedniego noża do swojej kuchni, nie martw się - chętnie pomożemy:) Jeśli okaże się, że wybór zestawu noży, którego dokonałeś, nie jest najlepszy, gwarantujemy Ci możliwość zwrotu lub wymiany noża na inny w ciągu aż 30 dni od zakupu. Nie musisz podawać powodu, po prostu zwróć nóż, a my oddamy Ci pieniądze. Pamiętaj, aby kierować się naszymi poradami przy wyborze noża – uwzględnij budżet, rodzaj noża i stali, a dopiero na końcu walory estetyczne. Wygodne filtry na naszej stronie z pewnością ułatwią Ci poszukiwanie wymarzonych noży.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!