Nie takie zwykłe, czyli 3 sposoby na zdrowe i pyszne sałatki zimowe

sposoby na zdrowe i pyszne sałatki zimowe

Zima nie odpuszcza! Na wiosnę i to, co nam przynosi – świeże warzywa – przyjdzie nam jeszcze chwilę poczekać. Nie czekajmy bezczynnie – korzystajmy z kulinarnych uroków zimy. To czas na królujące o tej porze roku warzywa korzeniowe i kapustne. Gęste, kremowe sałatki ziemniaczane i kapuściane surówki nigdy nie smakują tak dobrze, jak teraz! Oto inspiracje od szefa kuchni Knorr.

Ziemniaczane wariacje!

Ilu domowych szefów kuchni, tyle sposobów na sałatkę ziemniaczaną! Różnią się składem, doprawieniem, a nawet samym sposobem pokrojenia ziemniaków. Część szatkuje je na cienkie plastry, inni dzielą jedynie na połówki, kolejni uważają, że najlepiej pokroić je w kostkę. Obrać całkiem czy pozostawić w mundurkach? To też decyzja, którą muismy podjąć przed przygotowaniem tej sałatki. Ale prawdziwa „zabawa” zaczyna się przy doborze składników. A tu istne szaleństwo! Trudno nawet mówić o tradycyjnej sałatce ziemniaczanej, bo nawet ta klasyczna składa się z różnych składników. Oczywiście, z pewnością z ziemniakami doskonale będą komponować się cebula i marchewka. Jeśli chcemy przygotować wersję „z wkładką” – popatrzmy na talerze naszych zachodnich sąsiadów, na których w sałatce znajdzie się kiełbasa lub boczek. Taka syta, taka pyszna! Idealna na zimowe chłody!

Niemiecka sałatka ziemniaczana z boczkiem

Niemiecka sałatka ziemniaczana z boczkiem

Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

500 g ziemniaków

1 kostka Rosołu wołowego Knorr

200 g boczku wędzonego

1 pęczek natki pietruszki

2 łyżki octu jabłkowego

1 łyżka oleju

1 Liść laurowy z Turcji Knorr

1 szczypta Kminku z Polski Knorr

1 szczypta świeżo mielonego Czarnego pieprzu Knorr

Sposób przygotowania:

Ugotuj ziemniaki w mundurkach, dodając do nich liść laurowy i kminek. Jeśli są już miękkie, obierz, poszatkuj w talarki. Umieść w misce.

Na gorącej patelni usmaż boczek – ma być chrupki. Odłoż go na bok na papierowy ręcznik, by odsączyć boczek z tłuszczu.

Połącz kostkę Knorr z wrzącą wodą (0,5 l), by przygotować aromatyczny bulion wołowy. Wlej go do ziemniaków, następnie dodaj olej i ocet. Odstaw, aby całość wystudziła się.

Jak ziemniaki będą chłodne, przełóż je do naczynia, a na górę połóż chrupiący boczek. Wierzch posyp natką pietruszki i dopraw pieprzem.

Jeśli chcemy przygotować nieco lżejszą wersję, warto zainspirować się kuchnią śródziemnomorską i do sałatki dodać oliwki oraz pomidorki koktajlowe. Oto cudownie pachnąca warzywna kompozycja!

A może pokusimy się już o nieco bardziej wiosenną wersję, by przywołac myślami upragnione ciepłe dni? Nic prostszego! Dodajmy szczypiorek oraz koperek – i mamy to! „Jeśli chcemy nieco zaostrzyć smak sałatki ziemniaczanej, wrzućmy do niej odrobinę ostrej papryki lub łyżeczkę musztardy dijon”, radzi Pior Murawski, szef kuchni Knorr.

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

Czas przygotowaia: 15 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

1 czerwona lub biała cebula

600 g ziemniaków

1 łyżka musztardy Dijon

1 szczypta Pieprzu czarnego mielonego z Wietnamu Knorr

1 pęczek świeżego szczypiorku

4 łyżki oliwy z oliwek

1 szt. Bulionu na włoszczyźnie Knorr

2 łyżki czerwonego octu winnego

2 łyżki świeżego koperku

Sposób przygotowania:

Szczypiorek i koperek posiekaj drobno, a cebulę pokrój, by otrzymać piórka.

Rozprowadź bulion w 300 ml wrzątku, a następnie dodaj ocet i oliwę.

Ziemniaki gotuj w mundurkach przez ok. 20 minut – aż będą miękkie. Zwróć uwagę, by ich nie przegotować. Wystudź je, obierz, pokrój w szerokie plastry. Potem zalej bulionem.

Przełóż składniki do salaterki, przykryj folią – ma ona ściśle przylegać. Odłóż do wystygnięcia.

Na surowo!

Zimowe surówki to witaminowe bomby, często przez nas niedoceniane. Bo to tylko seler, tylko marchewka – zapominamy, że te z pozoru „zwykłe” warzywa, do których od dzieciństwa zdążyliśmy się przyzwyczaić, mają doskonały wpływ na nasz organizm. Są, szczególnie w zimie, nioecenionym źródłem witamin i składników mineralnych. Czas zatem do nich powrócić! Szef kuchni Knorr poleca kompozycje na bazie marchewki, które możemy przygotować z twistem, sięgając np. po orientalne przyprawy, jak kolendra, kardamon czy cynamon. Oto surówka po indyjsku:

Surówka z marchewki po indyjsku

Surówka z marchewki po indyjsku

Czas przygotwania: 45 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

4 marchewki

1 Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr

1 papryczka chilli

2 łyżki płatków migdałów

½ szklanki soku pomarańczowego

1 łyżeczka cukru

1 szczypta Cynamonu z Wietnamu Knorr

1 szczypta kardamonu

pół pęczka kolendry

1 cytryna

1 małe kłącze imbiru

Sposób przygotowania:

Zetrzyj marchewkę na tarce na grubych oczkach. Włóż do salaterki. Imbir także zetrzyj, ale tym razem na drobnych oczkach. Natomiast papryczkę chilli posiekaj drobniutko i połącz z marchewką.

Czas na przygotowanie aromatycznego sosu. Sok pomarańczowy połącz z sokiem cytrynowym. Dołóż cukier, cynamon, kardamon i sos sałatkowy Knorr. Składniki wymieszaj dokładnie.

Upraż migdały. W tym celu włóż je do piekarnika rozgrzanego do temp. 160 stopni. Czas pieczenia to ok. 10 minut.

Połącz sos z marchewką, dodaj migdały, zamieszaj i odstaw surówkę. Poczekaj minimum 20 minut, aby smaki się przeniknęły.

Możemy się również pokusić o kompozycje z udziałem pora, którego warto zestawić z jajkami. Ma być nietypowo? Dodajmy te przepiórcze! Będzie smacznie i pożywnie!

Kapuściane kompozycje!

Doskonałe zimowe kompozycje to także te, dla których bazą jest kapusta pekińska – tak cenna dla nas w porze zimy. Zapewnia warzywnym kompozycjom chrupkość i delikatność. Idealnie komponuje się z kukurydzą, cebulą, marchewką i jabłkami, które ożywią smak surówki.

Surówka witaminowa

Surówka witaminowa

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

1 kapusta pekińska

1 Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr

1 marchewka

2 łyżeczki soku z cytryny

1 łyżka świeżej bazylii

liście kolendry

1 cebula dymka ze szczypiorem

2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Umyj i poszatkuj główkę kapusty. Marchewkę i dymkę pokrój tak, by otrzymać cienkie paseczki.

Warzywa umieść w salaterce. Dołóż świeżą kolendrę i bazylię, a następnie szczypior z dymki – drobno posiekany.

Połącz oliwę z sokiem z cytryny i sosem sałatkowym Knorr, dzięki czemu przygotujesz aromatyczny dressing.

Składniki dokładnie wymieszaj. Dekorację przygotuj z listków bazylii.

A teraz czas na czerwoną! Tradycjna śląska „modro kapusta” to prawdziwy zimowy specjał! Jak się za nią zabrać? Bywa ona nieco twarda, więc najlepiej najpierw ją poszatkować, delikatnie oprószyć solą i ugniatać dłońmi, by puściła soki. Dzięki temu zmięknie. Potem czas na komponowanie składników. Czerwona kapusta lubi się bardzo z jabłkiem i czerwoną cebulą. Można ją też zestawić z dobrą znajomą – białą odmianą warzywa. Jeśli chcemy, by nasza kompozycja przybrała formę pożywnej sałatki, dodajmy do niej plastry wędzonego boczku. Charakter nada jej kolendra, a nawet kawałek świeżego imbiru. Czas na eksperymenty!

Surówka z kapusty czerwonej

Surówka z czerwonej kapusty

Czas przygotowania: 30 minut
Ilośc osób: 4

Składniki:

300 g kapusty czerwonej

1 Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr

3 łyżki oliwy

1 jabłko

1 cebula

sok z 1 cytryny

1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyj, poszatkuj główkę kapusty i przełóż do wrzątku. Gotuj do momentu, aż będzie półmiękka.

Teraz odcedź i ostudź.

Umyj jabłko oraz cebulę, obierz, pokrój w drobną kostkę. Dorzuć do kapusty.

Aby przygotować pachnący ziołówy dressing, połącz Sos sałatkowy Knorr z olejem, cukrem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Wlej do surówki.

Smacznego!
 

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!