Międzynarodowy Dzień Pisco Sour (International Pisco Sour Day)

Międzynarodowy Dzień Pisco Sour, obchodzony corocznie w pierwszą sobotę lutego, to okazja do uczczenia tego wyjątkowego koktajlu. W 2024 roku święto to przypada 3 lutego, a każda edycja jest wyjątkowym hołdem dla narodowego dziedzictwa Peru. Szczególnie że koktajl jest tam tak popularny, że serwuje się go prawie w każdym barze i restauracji.
Czym jest Pisco
Pisco to alkohol, należący do rodziny brandy (tzw. winiak). Wyprodukowany z białych winogron odmiany muscat, wyróżnia się od innych rodzajów brandy, zwłaszcza koniaku. Nazwa tego trunku pochodzi od portowego miasta na południu Peru, skąd tradycyjnie eksportowano Pisco.
Przed butelkowaniem, peruwiańskie pisco musi odpocząć przez co najmniej trzy miesiące. Wykorzystuje się do tego ceramikę, szkło lub stal nierdzewną. Materiały, które nie zmienią fizycznych, chemicznych ani organicznych właściwości pisco. Na pewno nie może leżakować w dębowych beczkach.
Natomiast chilijskie pisco może leżakować w różnych beczkach np. z francuskiego dębu.
Zarówno Chile, jak i Peru twierdzą, że są ojczyzną pisco. Jednakże w 2013 roku Komisja Europejska potwierdziła, że pisco ma swoje korzenie w Peru, jednocześnie umożliwiając stosowanie tego terminu w odniesieniu do produktów z Chile. W 2003 roku pojawiło się oficjalne święto Narodowy Dzień Pisco Sour, co doprowadziło do ustanowienia Międzynarodowego Dnia Pisco Sour w pierwszą sobotę lutego. Nie powstrzymało to Chilijczyków i swoje narodowe święto celebrują 15 maja.
Historia Pisco Sour
Początki Pisco Sour sięgają Limy w Peru, gdzie amerykański barman Victor Vaughen Morris stworzył ten koktajl po przeprowadzce do Peru, gdzie pracował w spółce kolejowej. Po ukończeniu budowy linii z Oroyo w lipcu 1904 roku zorganizowano uroczystość, za którą był odpowiedzialny Morris. Na nasze szczęście w połowie imprezy 5000 gości wypiło całą whisky. Dlatego też Morris zamienił ją na pisco i tak powstał pierwsza wersja Pisco Sour. Drink ten stał się hitem podczas świętowania. Kilka lat później w 1916 r. w Limie (Peru) Morris otworzył Morris’ Bar, gdzie serwował wymyślony przez siebie drink.
W latach 20. XX wieku Mario Bruiget uczeń Morrisa, wprowadził modyfikacje do receptury, dodając białko jajka kurzego i bitters Angostura, tworząc współczesną wersję Pisco Sour. Po zamknięciu baru Morrisa barmani zatrudnieni u niego w barze wykorzystywali przepis w nowych miejscach pracy. Dzięki nim Pisco Sour stał się znanym koktajlem w Peru, a w latach 30. XX wieku także za oceanem, najpierw w Kalifornii, a później także w Nowym Jorku.
Chilijczycy również roszczą sobie prawa do tego koktajlu z wielu przyczyn, a jedną z nich jest, że uważają, że Pisco Sour w 1872 r. stworzył Anglik Elliot Stubb. Był to flagowy koktajl w jego barze. Jednakże po bliższej analizie cytatu z chilijskiej gazety „Comercio de Iquique” stwierdzono, że fragment dotyczył Whisky Sour, prekursora Pisco Sour.
Jak Smakuje Pisco Sour
Pisco Sour to koktajl, który wielu opisuje jako ziemisty, słodki i kwaśny. Orzeźwiający, czyli wprost idealny na gorący letni dzień.
Doskonale smakuje w różnych miejscach, od Andów po plaże, a także w peruwiańskich restauracjach na całym świecie. Doskonale komponuje się zwłaszcza z marynowanymi w soku z limonki owocami morza.
Aby sprawdzić, jak smakuje, idź do koktajlbaru lub przyrządź go sobie.
Jak Zrobić Pisco Sour?
Przygotowanie koktajlu nie jest trudne. Pisco Sour to alkohol pisco z dodatkiem soku z cytryny lub/i limonki, syropu cukrowego, białka jajka kurzego i bittersa. Nazwa koktajlu pochodzi od bazowego alkoholu, jakim jest Pisco, a termin "sour" odnosi się do wysokiej zawartości soków cytrusowych.
Poniżej przytoczyliśmy dwie wersje receptury na Pisco Sour. Jak już dowiedzieliśmy się wcześniej i Peru i Chile uznają ten koktajl za swoje narodowe dziedzictwo. Obie wersje różnią się nieznacznie.
Przepis na Pisco Sour w wersji peruwiańskiej:
- 60 ml pisco z Peru
- 30 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 15 ml syropu cukrowego
- 1 białko jajka
- Dekoracja: Bitters Angostura
⇒ Wszystkie składniki wlej do shakera bez lodu oraz bez Bitters Angostura
⇒ Energicznie wstrząsaj
⇒ Dodaj lód i jeszcze raz energicznie wstrząsaj
⇒ Przelej koktajl do schłodzonego szkła
⇒ Udekoruj trzema kroplami Bitters Angostura
Spróbuj także proporcje: 60 ml pisco, 20 ml soku z limonki, 20 ml syropu cukrowego, 1 białko jajka, dekoracja 3-5 kropli Bitters Angostura
Przepis w wersji chilijskiej — użyj Pisco z Chile, nie dodawaj białka jajka oraz Bitters Angostura. Czasami zamiast syropu cukrowego używa się cukru pudru.
Wypróbuj proporcje jak w wersji peruwiańskiej.
Zobacz, jak możesz przygotować chilijskie Pisco Sour wg receptury Mój Bar!
Międzynarodowy Dzień Pisco Sour to doskonała okazja do odkrywania historii i smaku tego wyjątkowego koktajlu. Nieważne, czy wolisz go w wersji peruwiańskiej, czy chilijskiej. Dołącz do obchodów, odwiedź peruwiańską i/lub chilijską restaurację, lub stwórz swój własny Pisco Sour, by celebrować #WorldPiscoSourDay.
Do zobaczenia za barem!
Portal gastronomiczny GastroWiedza.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.