Meble do lokali gastronomicznych
Osoby decydujące się na otwarcie lokalu gastronomicznego muszą pomyśleć nie tylko o kulinariach. Oczywiście kuchnia to podstawa każdego baru i restauracji, ale równie ważny jest wystrój miejsca i panujący w nim klimat. Koniecznie trzeba pomyśleć o odpowiednim umeblowaniu i dekoracji wnętrza. Meble to wizytówka każdego lokalu. Od nich zależy komfort naszej pracy oraz powodzenie naszego biznesu.
Ciężko wyobrazić sobie lokal, który serwuje pożywienie, a w którym nie ma miejsc siedzących. Nawet bary szybkiej obsługi, które oferują dania na wynos zazwyczaj instalują kilka stolików i krzeseł przed lokalem. Wybierając krzesła do restauracji lub innego lokalu gastronomicznego najlepiej zdecydować się na jeden styl i jeden kolor. Osoby prowadzące lokale z ogródkiem powinny zatroszczyć się o parasole zapewniające gościom cień oraz ochronę przed słońcem i deszczem.
Meble metalowe
Meble gastronomiczne powinna cechować duża trwałość. Takie meble narażone są na wysokie temperatury, na zwiększoną wilgotność oraz na intensywną eksploatację. Większość mebli gastronomicznych wykonana jest z metalu. To materiał trwały i odporny na korozję. Kuchnia to miejsce, w którym stale panują wysokie temperatury oraz dość duża wilgoć. Dlatego meble gastronomiczne stale narażone są na uszkodzenia. Dzięki swojej konstrukcji oraz trwałemu materiałowi są odporne nawet na najbardziej ekstremalne warunki.
Wśród metalowych mebli gastronomicznych znajdziemy metalowe blaty i stoły do pracy, nadstawki na stoły, metalowe regały, regał magazynowy, szafy i wiszące szafki, stoły podwieszane, wózki, platformy na kółkach, meble do obróbki warzyw, ryb, mięsa, witryny, płyty, bufety meble do zmywalni, podstawy pod piece, szafy chłodnicze i mroźnicze, itp.
Odpowiednio dobrane meble gastronomiczne zapewniają pracownikom łatwy dostęp do wszystkich środków i narzędzi potrzebnych do przygotowywania i wydawania potraw. Dzięki takim meblom personel kuchni dużo efektywniej pracuje, szybciej wykorzystuje czas pracy.
Meble gastronomiczne dostosowane są do indywidualnych potrzeb lokali – poszczególne elementy dobiera się według zapotrzebowania. Mogą to być dodatkowe szafki, półki, nadstawki, pomocniki kelnerskie, serwetniki, płyty wierzchnie.
Dużą zaletą mebli metalowych jest łatwość utrzymania tych mebli w czystości, co w lokalach gastronomicznych jest szczególnie ważne. Inną zaletą mebli metalowych jest stosunkowo niska cena. Meble metalowe to meble łatwe w montażu.