dpdpickup

Matcha - tradycyjna japońska herbata w nowoczesnej odsłonie

Matcha tradycyjna japońska herbata

Matcha to zielona herbata rodem z Kraju Kwitnącej Wiśni. Dla wielu smakoszy tego napoju stanowi jego najsmaczniejszą odmianę. Jest herbata o bardzo bogatym składzie, dzięki czemu jej regularne picie przynosi wiele korzyści dla organizmu. Podpowiadamy, jakie są jej właściwości i dlaczego warto ją spożywać.

Krótka historia herbaty matcha

Pomimo tego, że omawiany rodzaj herbaty kojarzy się z Japonią to jej historia zaczyna się w sąsiadujących z nią Chinach. Aż do XII wieku była stosowana w celach leczniczych. Do Japonii dotarła dzięki mnichowi buddyjskiemu o imieniu Eisai. Ów człowiek rozpowszechnił uprawę drzewek herbaciany i przyczynił się do popularyzacji spożycia opisywanego napoju. Od XVI wieku japońska zielona herbata stała nieodzownym elementem kultury tego kraju i pozostaje nim po dziś dzień. Warto zaznaczyć, że była przygotowywana podczas specjalnych ceremonii, w celu dodania odwagi wojownikom przez starciami z przedstawicielami wrogich klanów. Według klasycznych przepisów najlepszą matche uzyskuje się z młodych listków porastających czubki drzewek herbacianych. Najsmaczniejsze i najdroższe rodzaje odmiany tej herbaty są przygotowywane ręcznie. Dzięki temu osoby ją wytwarzające mogą kontrolować cały proces i produkować matche najwyższej jakości.

Wpływ matchy na zdrowie

Prozdrowotne właściwości japońskiej herbaty matcha są znane od wielu stuleci. W jej składzie można znaleźć witaminy C oraz E. Poza tym stanowi doskonałe źródło takich minerałów jak wapń, żelazo, potas oraz cynk. Zawiera duże ilości cennego błonnika oraz b-karotenu. Ponadto regularnie spożywana matcha dostarcza organizmowi takie składniki jak l-teanina oraz dobroczynne katechiny. Tak bogaty skład opisywanej zielonej herbaty przekłada się na liczne właściwości prozdrowotne, a najważniejsze z nich to:

  • przyśpieszanie procesów metabolicznych, matcha sprawdzi się jako stały element diety odchudzającej.
  • działanie antyoksydacyjne - ta japońska zielona herbata zawiera ogromną ilość przeciwutleniaczy, które stanowią skuteczną broń w walce z wolnymi rodnikami. Dzięki temu matcha minimalizuje ryzyko rozwoju wielu chorób oraz spowalnia proces starzenia się organizmu.
  • pozytywny wpływ na układ nerwowy - matcha to herbata, której regularne spożycie pobudza prace mózgu. Warto tu wymienić takie działanie jak rozwijanie pamięci, kreatywności oraz wzrost tempa przetwarzania informacji.
  • zbawienny wpływ na serce - omawiany rodzaj herbaty reguluje poziom cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. Dzięki temu ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego spada do minimum.

Matcha alternatywą dla kawy

Mało kto wie, że matcha może stanowić zdrowsze zastępstwo dla kawy. Opisywana herbata cechuje się dużą zawartością kofeiny, która pobudza organizm do działania. W odróżnieniu od kawy kofeina zawarta w matchy jest uwalniana znacznie wolniej. Dzięki temu pozytywny zastrzyk energii jest podawany stopniowo i działa przez znacznie dłuższy czas. Co istotne, jej spadek nie jest tak gwałtowny jak w przypadku kawy i prowadzi do utraty dobrego samopoczucia.

Napoje z herbatą matcha

Zielona herbata Matcha może być pita jako klasyczna herbata, jednak to nie jedyny sposób jej spożycia. Wiele osób wykorzystuje ją jako składnik to tworzenie ciekawych napojów, takich jak:

  • matcha latte - napój stanowiący popularną propozycje w wielu polskich kawiarniach. Oprócz herbaty i wody zawiera mleko oraz preferowany słodzik.
  • matcha z masłem i cynamonem - ten interesujący w smaku napój stanowi doskonały sposób na rozgrzanie podczas chłodnych miesięcy.
  • matcha z białą czekoladą i kokosem - japońska herbata w najsłodszej wersji, dzięki niej zimowe wieczory staną się znacznie ciekawsze i cieplejsze.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!