Wiosenne smaki - Krem z zielonego groszku

Wiosna rozgościła się u nas na dobre, również na talerzach. Niezwykle prostą i szybką w przygotowaniu propozycją na wiosenny obiad jest zupa z zielonego groszku. To nie tylko smaczne danie, ale również bogate w wiele składników odżywczych! Jak je przygotować?
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 średnie cebule
- 2 szklanki wody
- 3 szklanki świeżego zielonego groszku łuskanego
- 80g rzodkiewki
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki śmietany (opcjonalnie)
Przygotowanie:
W rondlu z grubym dnem rozpuść masło na średnim ogniu. Cebulę drobno pokrój i smaż ją na maśle przez około 3 minuty. Wlej do rondla wodę i wsyp groszek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zwiększ ogień i doprowadź zupę do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, przykryj rondel i gotuj aż groszek zmięknie - około 12-18 minut.
Gdy groszek będzie już miękki, zmiksuj go za pomocą blendera. Dodaj śmietanę i podgrzej. Dopraw zupę do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami przed podaniem. Rzodkiewkę umyj i drobno posiekaj, a następnie udekoruj nią zupę na talerzu.