Kabaczek a cukinia – jak je odróżnić?

Kabaczek a cukinia – jak je odróżnić?

Niektóre z dostępnych warzyw bądź owoców posiadają problematyczną nomenklaturę. Jeśli w przypadku truskawek, jabłek czy chociażby ziemniaków większość z nas nie ma problemu z poprawnym wskazaniem wymienionych produktów spożywczych, to kłopoty mogą pojawić się już przy borówce amerykańskiej i jagodzie. Podobny dylemat występuje, gdy mamy odróżnić cukinię i kabaczek. Jak zatem poradzić sobie z tym problemem?

Różnice między kabaczkiem a cukinią

Różnice między kabaczkiem i cukinią stanowią jedną z bardziej problematycznych kulinarnych kwestii – każdy ma na ten temat swoje zdanie. Postarajmy się jednak rozwiązać ten odwieczny dylemat raz na zawsze. Cukinia oraz kabaczek to odmiany dyni zwyczajnej, a techniczne rzecz ujmując, chodzi o to samo warzywo na różnym etapie dojrzewania. Podczas gdy cukinia to młoda jarzyna, kabaczek jest jej dojrzałą formą i w kulminacyjnej fazie wzrostu może osiągnąć średnio od 15 do 20 cm długości.

Cukinia – właściwości zdrowotne

Gdy wszelkie wątpliwości zostały rozwiane, przejdźmy do cukinii, której dokładne pochodzenie nie jest znane – do dziś toczą się spory czy pochodzi z Włoch, czy z Ameryki Południowej. Na szczęście to ostatnia zagadka związana z tym warzywem.

Obecnie najbardziej rozpowszechniona jest cukinia zielona, która posiada charakterystyczny kolor skóry – ciemnozielony z typowymi cętkami. To właśnie tę odmianę można najczęściej spotkać w polskich sklepach.

Cukinia zawiera dosyć duże ilości potasu, żelaza oraz wapnia, a ponadto jest bogata w karoten. Co więcej jest ona źródłem witamin z grupy B (przede wszystkim B1 i B2), witaminy C oraz PP. Dzięki swoimi odkwaszającym właściwościom cukinia jest idealnym wsparciem z walce ze zgagą lub refluksem żołądkowym.

Cukinia – sprawdzone przepisy

Delikatny smak cukinii sprawia, że jest ona świetnym uzupełnieniem różnych dań. Jej wielką zaletą jest fakt, że można ją spożywać praktycznie w każdej postaci: smażonej, duszone, grillowanej, marynowanej oraz surowej. To świetny dodatek do sałatek, sosów, makaronów oraz potraw mięsnych. Cukinia to przyjaciel wszystkich lubiących trochę poeksperymentować w kuchni.

Nasz pierwszy przepis to pieczona wersja cukinii - https://uwielbiam.pl/przepis/pieczona-cukinia-faszerowana-miesem-mielonym-i-pieczarkami.

Drugą propozycją jest niezwykle prosty przepis na grillowaną cukinię - https://uwielbiam.pl/przepis/grillowana-cukinia-z-feta-oliwkami-i-oliwa. Do jego wykonania wystarczy zaledwie 15 minut – jedyne co trzeba zrobić, to: obrać warzywo, pokroić je na połówki, natrzeć czosnkiem z oliwą, pokruszyć na nie ser, dodać oliwki, a następnie grillować na ruszcie około 15 minut. Gdy cukinia jest wystarczająco miękka to znak, że możemy rozpocząć ucztę.

Ostatnim proponowanym przez nasz przepisem jest natomiast zapiekana cukinia z sosem bolońskim - https://uwielbiam.pl/przepis/cukinia-zapiekana-z-sosem-bolonskim. To idealne danie dla wszystkich zakochanych w kuchni włoskiej.

Cukinia – smaczna i zdrowa

Jak widać cukinia to warzywo, które można wykorzystać na wiele sposobów. Prócz tego, że jest bardzo smaczne, to posiada również szereg właściwości prozdrowotnych. Należy jednak pamiętać, że powinno być ono trzymane w lodówce maksymalnie 3 dni - po ich upływie wszystkie wartości odżywcze zostaną bezpowrotnie utracone.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!