dpdpickup

Jaki ser na pizzę? Kilka propozycji prosto z Włoch!

Jaki ser na pizzę

Na idealną włoską pizzę składa się kilka elementów: cienkie ciasto z charakterystycznymi grubszymi brzegami, idealne dodatki i oczywiście pyszny ser, który pięknie roztapia się na powierzchni pizzy. Bez tego produktu, chyba nikt nie wyobraża sobie tej potrawy. Jeśli chcesz przygotować dobrą pizzę, powinieneś postawić na prawdziwy włoski ser. W tym artykule mam dla Ciebie kilka propozycji, które sprawią, że potrawa zyska ciekawy i wyjątkowy smak. Czytaj dalej, aby przekonać się sam!

Prawdziwe włoski ser, czyli parmezan

Parmezan zapewne kojarzy Ci się, jako nieodłączny towarzysz makaronu. Jednak bardzo dobrze sprawdzi się także na pizzy. Dlaczego będzie doskonałym dodatkiem? Przede wszystkim jego konsystencja i smak. Jest to twardy ser, który najlepiej ścierać na tarce zaraz przed podaniem i posypać go na jeszcze gorącą, dopiero co wyjętą z pieca pizzę.

Smak jest ostry i wyrazisty, dlatego idealnie połączy się ze wszystkimi dodatkami i stworzy ciekawą kompozycję smaków - szczególnie na pizzy serowej. Sery najlepiej kupić w sklepie z oryginalnymi włoskimi produktami, m.in. na https://kuchnia-wloska.com.pl/category/parmezan-i-sery, gdzie znajdziesz nie tylko parmezan, ale i inne sery z tego kraju.

Mozzarella - królowa na pizzy

Zastanawiając się, jaki ser na pizze wybrać, na pewno pierwsza przez myśl przeszła Ci mozzarella. Nic dziwnego, to klasyk! Wywodzi się z Włocha, a dokładnie z regionu Kampania. Jest miękki, biały i rozpływa się na pizzy. Smak jest lekki i delikatny, dlatego przypadnie wielu osobom do gustu, a także połączy się z pozostałymi dodatkami.

Sprawdzi się w towarzystwie pomidorowego sosu, bazylii, oliwek, świeżych warzyw i mięsa.

Gorgonzola, czyli włoski ser pleśniowy

Jesteś fanem serów pleśniowych? Jeśli tak, to nie może go zabraknąć na Twojej pizzy. Pochodzi z północy Włoch. Produkowany jest z mleka krowiego i ma miękką konsystencję. Młode sery są kremowe, natomiast dojrzałe charakteryzują się ostrym i pikantnym smakiem. Ma słomkowy kolor, a na jego powierzchni widać niebiesko-zieloną pleśń.

Gorgonzola doskonale łączy się z rukolą, szpinakiem i szynką prosciutto. Na pizzę możesz także dodać inne włoskie sery, które stworzą wyjątkową kompozycję smaków. Sery z tego kraju dają wiele możliwości. Więcej na temat innych gatunków pochodzących ze słonecznej Italii, przeczytasz tutaj: https://oleje-zimnotloczone.pl/sery-wloskie-rodzaje-ktorych-kazdy-powinien-sprobowac/.

Jaki ser na pizzę? Ricotta

Kolejnym bardzo popularnym włoskim serem jest ricotta. Charakteryzuje się kremowym i delikatnym słodko-kremowym smakiem. Wytwarzana jest z białek serwatkowych. Idealnie sprawdzi się, jako aksamitny dodatek.

Ułóż ricottę w kilku miejscach na upieczonej i świeżo wyjętej z pieca pizzy. Po kilku minutach zobaczysz, jak pięknie się roztopiła na powierzchni. Ten ser sprawdzi się w towarzystwie szynki parmeńskiej, pomidorów i rukoli. Dobrym pomysłem jest połączenie ricotty z mozzarellą. Mimo że nie jest aż tak popularnym wyborem na pizzę, to możesz dzięki niej wyczarować pyszną potrawę.

Pecorino romano nie tylko do makaronów

Pecorino romano najczęściej dodaje się do makaronu, ale włosi nie wykorzystują go także na pizzy. Charakteryzuje się cienką skórką w kolorze słomkowym i aromatycznym, lekko ostrym smakiem. Dlatego też nie musisz dodawać go dużo, aby poczuć mocny zapach.

Ten jeden z najstarszych włoskich serów, możesz połączyć z pomidorami, czosnkiem i świeżymi warzywami.

Jaki ser na pizzę wybrać? Teraz już wiesz! Mam nadzieję, że te włoskie propozycje pomogą Ci podjąć decyzję. Wszystko zależy od tego, jakie inne dodatki dobierzesz, oraz jaki smak Ci najbardziej odpowiada. Stwórz pizzę, która przeniesie Cię do Italii.

 

Artykuł sponsorowany

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!