dpdpickup

Jaka jest różnica między dżemem a powidłami?

 Jaka jest różnica między dżemem a powidłami

Utarło się wśród konsumentów, że dżem, powidła i marmolada to praktycznie to samo, czyli przetwór z owoców. Ludzie mylą marmoladę z dżemem. Dżem z powidłami, a te z kolei, na przykład właśnie z marmoladą. Tymczasem, nie chodzi tylko i wyłącznie nazwę, nie mamy tutaj do czynienia z synonimami jednego produktu, a nazwy mają utrudnić nam wybór. Przeciwnie, mają go ułatwić! Żeby sprawniej wybierać te przetwory, na których zależy nam najbardziej, warto poznać różnicę między dżemem a powidłami.

Dżem, czyli co?

Bazą dla przygotowania dżemu są owoce, w formie całej lub krojonej. Składniki te gotuje się z dodatkiem dużej ilości cukru. W procesie przygotowanie dżemu ważne jest, by część owoców rozgotować na mus. Różnica w przygotowaniu dżemu i  marmolady polega na tym, że w przypadku dżemu ta część powinna zostać zauważalna, gdy już zakończymy przygotowanie dżemu. Na uwagę zasługuje tutaj fakt, że do przygotowania dżemów możemy wybierać bardzo różne owoce. Nie tylko truskawki czy jagody, ale także śliwki, różę, jarzębinę. Można też łączyć ze sobą smaki, dla uzyskania naprawdę unikatowych kompozycji.

A jak to wygląda z powidłami?

Absolutnie sztandarowym produktem w tej kategorii są powidła śliwkowe. Do ich przygotowania wykorzystuje się śliwki węgierki. Tradycyjna receptura mówi, że śliwki te powinny być prażone i gotowane przez wiele dni. Wówczas dochodzi do regularnego odparowywania wody, a powidła w naturalny sposób zagęszczają się i zmieniają swoją barwę. Tradycyjny przepis na powidła śliwkowe nie uwzględnia cukru, jednak w przypadku produkcji masowej już tego nie unikniemy. Rynek oferuje jednak takie powidła, które pozbawione są cukru i konserwantów. Takim zdrowym przykładem śliwkowego przysmaku będą powidła śliwkowe od Herbapolu.

Przetworem z o największej zawartości cukru, a jednocześnie o najmniejszej zawartości owoców, są marmolady. Bardzo często uwielbiane przez najmłodszych, nie są jednak najzdrowszym wyborem. Zdecydowanie lepiej wybierać takie produkty, które będą prawdziwie smaczne i zdrowe, a nie tylko sztucznie pompowane.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!