Jak zrobić spaghetti bolognese jak we włoskiej restauracji? Sprawdzone triki!

Jak zrobić spaghetti bolognese

Chociaż istnieje wiele wersji tego dania, sekretem przygotowania oryginalnego spaghetti bolognese jest nie tylko bogactwo składników dobrej jakości, ale i sztuka jego przyrządzania. To jedno z popularniejszych dań kuchni włoskiej wymaga powolnego gotowania, które wydobędzie z niego całą gamę smaków. W jaki sposób zrobić spaghetti bolognese, które będzie tak pyszne, jak zaserwowane w tamtejszej trattorii? Oto kilka trików, które pozwolą zbliżyć się do kunsztu najlepszych włoskich szefów kuchni!

Jakość ma znaczenie – wybierzcie odpowiednie składniki do spaghetti bolognese

Może trudno w to uwierzyć, ale w kuchni włoskiej króluje prostota. Co nie oznacza, że produkty wykorzystywane do przygotowywania potraw mają być przypadkowe. Klasyczny sos bolognese powinien zawierać mieszankę mięsa mielonego – wieprzowego i wołowego. Warzywa stanowią fundament smaku tego dania. Nie może w nim zabraknąć pomidorów, cebuli, czosnku, marchwi oraz selera naciowego. Taka kompozycja nada bolognese głębię smaku, który dodatkowo wzmacniany jest odrobiną wytrawnego czerwonego wina. Będziecie także potrzebować wołowego lub drobiowego bulionu, mleka oraz naturalnie makaronu do spaghetti.

Od czego zacząć przygotowywanie spaghetti bolognese?

Do nagrzanej patelni z dwiema łyżkami oleju wrzućcie drobno posiekaną cebulę, a kiedy zrobi się rumiana, dodajcie dwa ząbki czosnku. Następnie dodajcie warzywa. Marchewka i seler powinny być pokrojone w drobną kosteczkę. Po krótkim podsmażeniu przełóżcie całość do garnka, w którym będziecie przygotowywać sos. Jednym z ważniejszych etapów przygotowania sosu bolognese jest odpowiednie smażenie mięsa. Mięso mielone powinno smażyć się wolno, tak aby każdy jego kawałek był dobrze zarumieniony, ale nie przypalony. Jeśli chcecie przygotować dużą ilość spaghetti, smażcie mięso partiami, aby nie puściło zbyt wiele soku. Sos nie może być wodnisty, a tak się właśnie stanie, gdy mięso będzie się gotować, zamiast smażyć.

Jak długo powinien gotować się sos do spaghetti?

Kiedy mięso będzie już równomiernie zarumienione, dodajcie do niego ¾ szklanki wina. Po odparowaniu aromat przeniknie do mięsa. To właśnie jeden z tajników głębokiego smaku sosu bolognese. Drugim jest długie gotowanie. Sos powinien pozostać na ogniu co najmniej 2-3 godziny, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Im dłużej będziecie go gotować, tym smaczniejsze danie podacie na talerze. Kolejnym sekretem idealnego spaghetti bolognese jest stopniowe dodawanie wszystkich produktów. Do warzyw i mięsa dodajcie pomidory, potem bulion. Gotujcie na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Na sam koniec dodajcie ⅓ szklanki mleka, które złagodzi sos i zapewni mu kremową konsystencję.

Doskonały makaron do spaghetti – jak go gotować?

Mogłoby się wydawać, że podczas gotowania makaronu trudno cokolwiek zepsuć. Ale do tego dania wszystko musi być wykonanie idealnie. Włosi serwują do bolognese makaron tagliatelle – szerokie wstążki, na których sos doskonale się zatrzymuje. Możecie jednak użyć makaronu spaghetti. Powinien on być ugotowany al dente, czyli miękki na zewnątrz, ale lekko twardy w środku. Postępujcie ściśle według instrukcji na opakowaniu i dokładnie pilnujcie czasu gotowania. Aby lepiej przylegał do sosu, nie płuczcie go po ugotowaniu, a jedynie odcedźcie.

Właściwe doprawienie i podanie spaghetti

Odpowiednie dodatki potrafią wynieść każde danie na wyższy poziom. Nie inaczej jest ze spaghetti bolognese. W tym przypadku kluczowe będą zioła. Nie należy jednak przesadzić z doprawianiem sosu. Przyprawy mają podkreślić smak mięsa, a nie go zdominować. Możecie użyć oregano, tymianku i rozmarynu. Spaghetti bolognese smakuje najlepiej posypane startym parmezanem. Możecie także udekorować gotowe danie listkami bazylii. Sposób podania także wymaga pewnej wiedzy. Sosu nie nakłada się na makaron, ale miesza z nim, dzięki czemu każda nitka makaronu jest dokładnie pokryta sosem. Marzycie o kolacji pełnej śródziemnomorskich smaków? Niezwykle prosty przepis na spaghetti bolognese na stronie przepisy.pl pozwoli wam przenieść się na chwilę do urokliwej włoskiej restauracji bez wychodzenia z domu!

Artykuł sponsorowany