Jak wybrać najlepszą formę do pieczenia chleba?

Forma do pieczenia chleba

Pieczenie to zarówno nauka, jak i sztuka – tak jak każdy składnik ma swój cel w przepisie, tak samo forma do pieczenia chleba warunkuje efekt starań domowego piekarza. Być może masz za sobą już wypiek swojego pierwszego chleba, ale nie jesteś zadowolony z jego wyglądu. Po wypieku chleba stwierdziłeś, że te bochenki nie są to te wysokie, wypukłe piękności, jakich się spodziewałeś - ale zamiast tego są niskie i przysadziste, dalekie od wymarzonej formy. Rozwiązanie Twojego problemu może być właśnie tak proste, jak wybór odpowiedniej formy do pieczenia chleba i o tym w dzisiejszym artykule.

  1. Czy forma do pieczenia chleba ze stali węglowej to dobry pomysł?
  2. Dlaczego forma do pieczenia chleba ze stali nierdzewnej?
  3. Czym wyróżnia się drewniana forma do pieczenia chleba?

Czy formy silikonowe też są warte uwagi?

O czym jeszcze pamiętać przy wyborze formy do chleba?

W tym przewodniku opiszemy różne materiały foremek do pieczenia chleba, dzięki czemu każdy będzie miał większą szansę znaleźć najlepszy dla siebie.

Czy forma do pieczenia chleba ze stali węglowej to dobry pomysł?

Stal węglowa, która jest podstawą wielu kuchni restauracyjnych, jest tłoczona z surowej, grubej stali, dzięki czemu jest mocniejszą i trwalszą opcją niż aluminium. Formy do pieczenia ze stali węglowej okazują się idealne do każdej kuchni - bo są idealne do zapiekanek, ciast, pieczywa, ciast i innych deserów. Aby te formy metalowe ze stali węglowej służyły Ci jak najlepiej i jak najdłużej - po zakończeniu pieczenia wyczyść wnętrze gorącą wodą i szczotką o miękkim włosiu. Unikaj używania płynu do naczyń. Należy pamiętać, że patelnie ze stali węglowej wymagają regularnego sezonowania i konserwacji, ale odwdzięczą Ci się tym że są niezwykle trwałe przy odpowiedniej pielęgnacji. Poza tym stanowią doskonały przewodnik ciepła i zapewniają wszechstronność. Nie musisz też niczym ich smarować przed włożeniem ciasta - bo ich powierzchnia jest naturalnie nieprzywierająca.

Dlaczego forma do pieczenia chleba ze stali nierdzewnej?

Jedną z najczęściej wybieranych jest forma do pieczenia chleba ze stali nierdzewnej - również ze względu na swoją uniwersalność. Okazuje się, że stal nierdzewna tworzy formy, które nie tylko najlepiej nadają się do pieczenia chleba, ale też do pieczenia mięs - są niezastąpione, gdy w jednym, czy drugim przypadku zależy nam na uzyskaniu chrupiącej skórki. Dodatkowym atutem jest fakt, że ten materiał można myć w zmywarce, co ułatwia czyszczenie. Podsumowując zalety keksówki ze stali nierdzewnej - jest odporna na rdzę i korozję, bardzo trwała, łatwa do czyszczenia i wszechstronna. Jednym minusem jest to, że w porównaniu do stali węglowej - mniej równomiernie rozprowadza ciepło.

Czym wyróżnia się drewniana forma do pieczenia chleba?

Podobnie, jak w przypadku formy ze stali - drewniana forma do pieczenia chleba to też różnorodność, dlatego warto mieć ją w kuchni również do pieczenia pasztetu, czy keksu. Ważne jest, że są bardzo trwałe i nadają się też do mrożenia. Mamy do czynienia również z najbardziej eko, biodegradowalnym rodzajem formy, dlatego chętnie korzysta się z nich w manufakturach - wyróżniających się “zielonym” podejściem. Chleb wypieczony w takiej formy nieco inaczej smakuje niż ten z blachy - jest najbliższy temu, co jedli nasi przodkowie. Na niejednej stronie sklepu można znaleźć tak ciekawe i miłe dla oka wzory, iż jest to naprawdę fajny pomysł nie tylko do własnego użytku, ale i na stylowy prezent. Czasem występują z powłoką ceramiczną - wystarczy się rozejrzeć po ofertach.

Czy formy silikonowe też są warte uwagi?

Jeszcze jedną formą ciekawą do wykorzystania jest ta wykonana z silikonu. Silikonowe formy są znane z tego, że idealnie nadają się do pieczenia - bo są naturalnie nieprzywierające i elastyczne. To wszystko sprawia, że idealnie nadają się do pieczenia żywności, która właśnie ma skłonności do przywierania takiej jak babeczki, ciasta i właśnie - pieczywo. Ten materiał można myć w zmywarce, co ułatwia czyszczenie i jest cechą godną zainteresowania. Jednak największe plusy warto wyróżnić raz jeszcze - zanim zdecydujesz się właśnie na tę formę i dostawa będzie czekać już pod Twoimi drzwiami. Do zapamiętania - forma silikonowa to przede wszystkim ta, która nie wymaga nieprzywierających sprayów ani olejków, czy innych warstw natłuszczających. Cechuje ją wysoka oporność na plamy i zapachy, co też zapewnia długotrwałe użytkowanie. Poza tym, być może dla wielu osób interesującą zaletą będzie ekstremalna odporność na ciepło, którą wyróżnia się właśnie forma silikonowa. Z drugiej strony jednak jest znana jako dość słaby przewodnik ciepła.

O czym jeszcze pamiętać przy wyborze formy do chleba?

Staraj się kupić najlepszej jakości formę, na jaką jesteś w stanie pozwolić sobie w danym momencie - to inwestycja długoterminowa. Im lepsza forma, tym na więcej wypieków Ci pozwoli i będzie trwać w najlepszym stanie możliwie jak najdłużej. Uważaj więc na zbyt atrakcyjne promocje i kupuj formę (bez względu na to, na jaki materiał ostatecznie się zdecydujesz) - tylko w renomowanym sklepie.

Drewniana forma do pieczenia chleba

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!