Market świeżości DPD

Jak właściwie przechowywać żywność?

Jak właściwie przechowywać żywność

Pojemniki lunchowe stały się ewenementem w skali światowej. Ludzie pokochali jedzenie zdrowego, świeżo przygotowanego domowego jedzenia, które bez problemu mogą zabrać do pracy zachowując wszelkie walory estetyczne, smakowe oraz zdrowotne. Nie byłoby to możliwe bez optymalnego podejścia do kwestii pojemników i opakowań. Koncepcje obejmujące lunchboxy wykorzystują technologie, którymi szczycić się mogły uprzednio wyłącznie klasyczne opakowania dla gastronomii.

Jakie opcje pojemników gastronomicznych mamy do wyboru?

Standardem kulinarnym jest rzecz jasna zwyczajny, dwudzielny pojemnik plastikowy. Cechuje się on niewielkimi gabarytami, sporą relatywną pojemnością oraz niską masą. Wykonany jest z wysokiej klasy polietylenu i innych materiałów odpornych na wysokie temperatury, które w kontakcie z gorącą żywnością nie uwalniają szkodliwych związków chemicznych - m.in dioksyn, węglowodorów aromatycznych oraz innych substancji o działaniu możliwie karcinogennym. Wygodne dwie komory pozwalają zaserwować na wynos obiad złożony z głównego dania oraz dodatków. Pojemniki te mają odpowiednie atesty, świadczące o doskonałym stopniu izolacji termicznej, co jest istotnym gwarantem świeżości i doskonałego wyglądu zabieranych z nami potraw.

Klasyką pojemników na dania obiadowe są::

  • wielorazowe pojemniki cukiernicze,
  • klasyczne bezbarwne pojemniki obiadowe,
  • specjalne pudełka do hamburgerów i zup,
  • termosy na napoje gorące i zupy,
  • pojemniki do zgrzewu.

Weź coś słodkiego z domu!

Nie musi to być wcale batonik! Idealne plastikowe opakowania dla gastronomii, szczególnie dla cukiernictwa okażą się niezastąpione, gdy chcemy ze sobą zabrać na deser domowe ciasto, tartę lub jakikolwiek inny deser. Świetnie sprawdza się przy kruchych wypiekach lub ciastach wykonanych z dodatkiem masy lub galaretki. Jest to również estetyczny sposób na podarowanie ciasta sąsiadowi lub komuś z rodziny!

Postaw na klasyczne pojemniki!

Każdy w domu ma przystosowany do żywności przeźroczysty pojemnik na żywność. Nadają się one do wrzucenia do zamrażarki lub podgrzewania w nich jedzenia za pomocą mikrofali - jest to rozwiązanie niedrogie i ogólnodostępne. Może świetnie sprawdzić się w przypadku dań zmieszanych wieloskładnikowych, jak sałatki, makarony, pierogi, risotto lub niewielkich deserów. Wiele z tych pojemników oferuje opcję vacuum, a więc przechowywania żywności w podciśnieniu, a nawet próżni!

Furora na rynku pojemników gastronomicznych!

Obecnie dostępne opakowania dla gastronomii są jeszcze bardziej zaawansowane. Specjalistyczne, dwukomorowe pojemniki zamykające się w wyskokiem temperaturze i idealnie izolujące ciepło dania przed wystygnięciem. Dla wszystkich kochających jeść ciepłe, domowe dania - i to bez konieczności używania mikrofali będzie to doskonałą alternatywą dla klasycznych pojemników.

Warto zorientować się, jakie są najciekawsze dostępne na rynku opakowania dla gastronomii. Producenci krajowi, jak lideropakowania.pl starają się wdrażać najlepsze praktyki przemysłowego przechowywania produktów do codziennego życia.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!