dpdpickup

Jak używać masy cukrowej?

Jak używać masy cukrowej

Lukier plastyczny, jak często nazywana bywa masa cukrowa, jest niezwykle przydatny podczas dekorowania tortu. Warto zadbać o wygląd deseru, aby nie tylko dobrze smakował, ale również oddziaływał na zmysł estetyczny gości przyjęcia. Jak używać masy cukrowej, ażeby efekty były zachwycające?

Powleczenie tortu

Zanim rozpocznie się tworzenie wymyślnych ozdób i dekoracji, warto poćwiczyć, po prostu powlekając tort warstwami masy cukrowej. Jak to zrobić właściwie? Najpierw trzeba się zaopatrzyć w odpowiednią ilość lukru. Warto sprawdzić, jaka ilość masy w przypadku tortu o określonej wielkości jest zalecana przez producenta. Ponadto, oprócz lukru plastycznego niezbędny będzie również krem maślany.

Pokrycie tortu masą cukrową – krok po kroku

  1. Na wstępie należy pokryć powierzchnią tortu lub innego ciasta kremem maślanym. Jest to niezbędne, ażeby masa cukrowa zespoliła się z tortem. Następnie, kiedy zostanie to już wykonane, można przejść do obróbki lukru.
  2. Masę należy rozłożyć na blacie oraz lekko zgnieść. Dzięki temu zyska ona większą plastyczność, stając się bardziej podatną na wszelkie działania. Na tym etapie istnieje również możliwość ewentualnego zabarwienia lukru barwnikiem żelowym.
  3. Kiedy masa cukrowa jest już odpowiednio rozgnieciona, przychodzi czas na jej rozwałkowanie. Jest to niezwykle ważny etap, na którym decyduje się o ostatecznej grubości warstwy. Zbyt duża grubość może sprawić, że nie wystarczy lukru, aby pokryć cały tort. Jeśli jednak warstwa będzie zbyt cienka, prawdopodobnie nie uda się zakryć wszelkich nierówności tortu. Zwykle zaleca się wałkowanie do momentu, gdy grubość warstwy wyniesie 3-5 mm. Warto w tym miejscu zaznaczyć, iż masa cukrowa nie może przyklejać się do blatu. Warto zatem sprawdzić jej parametry oraz opinie klientów, zanim jeszcze dokona się zakupu.
  4. Kolejnym krokiem jest przeniesienie gotowej masy cukrowej na tort. Wykonuje się to z użyciem wałka, zachowując szczególną ostrożność.
  5. Po nałożeniu lukru na powierzchnię tortu należy nieco go wygładzić. Można zrobić to rękoma, jednak dla większej dokładności zaleca się wykorzystanie packi cukierniczej.
  6. Pokrywa z masy cukrowej jest już gotowa. Na tym etapie przychodzi czas na wykonanie dodatkowych ozdób oraz napisów. Po 2-3 godzinach będzie już na to za późno, gdyż lukier całkowicie wyschnie.

Gdzie kupić lukier plastyczny?

Lukier najlepiej zakupić w sprawdzonym sklepie, oferującym produkty uznanych firm. Jednym z takich sklepów gdzie oferowana jest dobrej jakości masa cukrowa to La-Torta.pl. W jego ofercie znajduje się nie tylko masa cukrowa, ale także wiele innych materiałów dekoracyjnych oraz narzędzi niezbędnych cukiernikowi-amatorowi. Warto również skorzystać z obecnych na stronie cennych porad, dotyczących wyboru optymalnych produktów dekoracyjnych, jak i samego tworzenia ozdób.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!