Grillowe SOS – jak uratować przypalony stek i inne kulinarne katastrofy

jak uratować przypalony stek

Kiedy grillujemy, nie zawsze wszystko idzie zgodnie z planem. Przypalony stek, rozpadające się szaszłyki czy camembert z grilla, który zamienił się w bezkształtną masę? Oto poradnik, jak naprawić grillowe wpadki i cieszyć się pysznymi potrawami z rusztu.

Camembert z grilla, czyli serowa katastrofa

Grillowany camembert to pyszna i efektowna przystawka, ale przygotowanie jej wymaga wprawy. Zbyt długie trzymanie sera na ruszcie często kończy się jego roztopieniem i wycieknięciem do sakiewki z folii aluminiowej. Aby temu zapobiec, camembert należy przed grillowaniem dokładnie schłodzić, a nawet lekko zamrozić. Dobrym pomysłem jest także owinięcie sera w kilka warstw folii i grillowanie go na małym ogniu przez maksymalnie 10 minut. Jeśli szukasz przepisu na idealny camembert z grilla, znajdziesz go na stronie WINIARY: https://www.winiary.pl/przepisy/camembert-z-grilla/.

Jeśli mimo wszystko camembert zacznie się topić i wyciekać, trzeba działać błyskawicznie. Należy zdjąć ser z grilla, położyć na talerzu i uformować z niego płaski placek. Po ostudzeniu można go podawać z dodatkiem żurawiny, orzechów lub ulubionych owoców. Choć nie będzie to klasyczny camembert z grilla, nadal może być pyszną i oryginalną przekąską.

Przypalony stek – co robić?

Zdarza się, że stek spędzi na grillu o kilka minut za długo i jego powierzchnia stanie się czarna i zwęglona. Zamiast wyrzucać mięso, warto spróbować je uratować. Pierwszym krokiem jest zeskrobanie przypalonej warstwy ostrym nożem. Następnie stek można pokroić w cienkie plastry, przełożyć do naczynia żaroodpornego i dusić w sosie przez około 30 minut. Dzięki temu mięso odzyska część utraconej wilgoci i aromatu. Cienkie plastry mięsa można podawać też z gotowym Sos Amerykański BBQ WINIARY.

Bogaty w smaku Sos barbecue WINIARY z dodatkiem syropu z palonego cukru nada charakteru codziennym daniom. Polecany do mięs pieczonych i grillowanych, wędlin, burgerów, kanapek. Doskonały również jako sos, dip lub marynata do mięs.

Innym sposobem na wykorzystanie przypalonego steka jest przerobienie go na pastę mięsną lub farsz. Wystarczy pokroić mięso w kostkę, zmielić je w maszynce lub blenderze razem z cebulą, czosnkiem i ulubionymi przyprawami. Taką masą można nadziewać warzywa, makarony lub wykorzystać jako dodatek do kanapek. To jednak nie będzie już grillowe danie, ale świetny sposób na to, by uniknąć marnotrawstwa.

Szaszłyki, które się rozpadają

Nieodpowiednio nabite na patyczki kawałki mięsa i warzyw często rozpadają się podczas grillowania. Aby temu zapobiec, warto przed nadziewaniem składników zamoczyć patyczki w wodzie przez około 30 minut. Dzięki temu drewno nie będzie tak szybko wysychać i spalać się w kontakcie z ogniem. Jeśli szaszłyki mimo wszystko się rozpadną, nie trzeba ich wyrzucać. Wystarczy zdjąć składniki z patyczków, przełożyć je do naczynia żaroodpornego, podlać oliwą lub sosem i zapiekać przez kilka minut na grillu czy w piekarniku. W ten sposób można uzyskać pyszne danie jednogarnkowe o intensywnym, grillowym aromacie.

Zapomniane warzywa

Intensywne pilnowanie mięsa sprawia, że często zapominamy o warzywach, które w tym czasie zdążyły zamienić się w zwęglone szczątki. Jeśli warzywa nie są jeszcze całkiem spalone, można spróbować je uratować, zalewając bulionem lub wodą i dusząc pod przykryciem przez kilka minut. Rozgotowane kawałki warto zmiksować na krem lub przecier, który posłuży jako baza sosu lub zupy.

Bardziej zwęglone warzywa nadają się już tylko do wyrzucenia, ale następnym razem warto pamiętać, by podzielić je na mniejsze kawałki, skrócić czas grillowania i obracać co kilka minut. Dobrym pomysłem jest grillowanie warzyw w aluminiowych tackach lub na specjalnych matach, które zapobiegają przypalaniu.

Grillowa wpadka to nie koniec świata

Grillowe wpadki nie muszą oznaczać kulinarnej katastrofy. Dzięki prostym trikom i odrobinie kreatywności można uratować nawet mocno przypalone potrawy. Warto eksperymentować, nie poddawać się i cieszyć smakiem dań z rusztu, nawet jeśli nie wyszły idealnie. Camembert z grilla, steki i warzywa to pyszne propozycje, które zawsze cieszą się uznaniem biesiadników.

Artykuł sponsorowany