dpdpickup

Jak przechowywać ser żółty?

Jak przechowywać ser żółty?

Jest wiele produktów, co do których rodzi się w głowie mnóstwo pytań. Nie tylko, jeśli chodzi o skład czy przeznaczenie, ale także sposób przygotowania lub przechowywania. Czasami trzeba zasięgnąć porad fachowców albo doświadczonej mamy lub babci. Poza tym to z ich kuchni wychodzą najbardziej znamienite przepisy na potrawy, które przechodzą z pokolenia na pokolenie. Dlatego każdej z nich warto ufać bezgranicznie, jeśli chodzi o kulinaria! Najwięcej kłopotu zazwyczaj jest z produktami, które mogą nie tylko szybko się zeschnąć, ale nawet spleśnieć, jeśli nie będą przechowywane jak należy. Takimi produktami są różne rodzaje sera. Jeśli masz kłopoty z wiedzą na ten temat, koniecznie przeczytaj artykuł i poznaj świetne triki na obchodzenie się z serem!

Praktyczne porady

Przechowywanie sera często przysparza wielu problemów, przede wszystkim ze względu na to, że wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, jakie procesy mogą w nim zachodzić. Kiedy do pożywienia dostaje się powietrze, zaczynają się na nim odbywać różnego rodzaju reakcje. Wtedy niezastąpione są nasze zmysły. Musisz powąchać czy posmakować, żeby wiedzieć co się dzieje. Należy pamiętać, że systematycznie trzeba sprawdzać stan artykułów spożywczych i jeśli tylko uznasz, że coś źle pachnie lub smakuje, natychmiast to wyrzuć. Jeśli zostawisz przeterminowane lub spleśniałe produkty w lodówce, możesz być pewien, że bakterie będą się namnażać i pochłaniać kolejne produkty. Dlatego tak ważna jest selekcja żywności. Ser żółty powinien być w lodówce zapakowany w folię lub pojemnik hermetyczny. Na pewno nie może mieć kontaktu z innymi produktami żywnościowymi. To wzmaga procesy, które sprawiają, że ser się psuje. Postaraj się także, aby ser w Twojej lodówce znajdował się raczej na wyższych półkach, ponieważ tam panuje najbardziej optymalna temperatura dla tego typu produktów.

Czy ser żółty można mrozić?

Kiedy kupujesz większą ilość artykułów spożywczych zastanawiasz się, co zrobić z tą niezjedzoną częścią? Niekiedy przychodzi Ci na myśl, że możesz zamrozić resztę sera, ale nie masz pojęcia, czy to dobre rozwiązanie? Teoretycznie nic nie stanie się z serem, jeśli schowasz go na jakiś czas do lodówki. Jednakże pamiętaj, ze pod wpływem tak niskiej temperatury ser może częściowo lub całkowicie utracić swoje walory smakowe. Poza tym przed podaniem go musisz długo czekać, aż osiągnie on z powrotem temperaturę pokojową. Dlatego zamiast mrozić ser, po prostu kupuj mniej a częściej. W ten sposób zawsze będziesz mieć na stole świeży, aromatyczny ser.

Ile kalorii ma ser żółty?

Często szczególnie kobiety zadają sobie to pytanie. Jeśli nawet jesteś na diecie, nie masz się o co martwić. Przyjmuje się, że jeden plasterek sera żółtego to około 70-80 kcal. Także na pewno nie zaszkodzi Ci jedzenie go z umiarem. Dla tych Pań, które nie dostosowują jadłospisu do żadnej diety, tym bardziej nie jest to powód do zmartwień. Ważne jest, aby sery były jak najbardziej naturalne, tak jak te od MSM Mońki, która produkuje je z naturalnego mleka od lokalnych dostawców, w otoczeniu natury.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!