dpdpickup

Jak optymalnie wykorzystać przestrzeń magazynową w gastronomii?

Jak optymalnie wykorzystać przestrzeń magazynową w gastronomii

Branża gastronomiczna stawia spore wymagania jeżeli chodzi o przestrzenie zapleczowe czy magazynowe i ich wykorzystanie, dlatego, że używa się w niej wielu sprzętów oraz akcesoriów, które są niezbędne na co dzień. W jaki sposób zoptymalizować miejsce na zapleczu lub w magazynie w restauracji czy barze? Doskonałym pomysłem jest wykorzystanie regałów gastronomicznych i innych elementów wyposażenia gastronomii firmy Metro.

Wygoda i trwałość

Przedmioty i sprzęty lub zapasy żywności, które zawsze muszą być na magazynie jednakże mogą zostać umiejscowione na regałach wolnostojących. Regały gastronomiczne oraz inne rozwiązania pozwalają na zwiększenie powierzchni magazynowej nawet o połowę. Regały wolnostojące to bardzo wysoka nośność oraz zabezpieczenie przed korozją i rozwojem bakterii, pleśni i grzybów na wiele lat. Inwestycja w takie wyposażenie gastronomii pozwala najefektywniej wykorzystać dostępną powierzchnię, nawet jeżeli faktycznie nie jest ona duża. Regały Metro każdego typu można wykorzystać zarówno w magazynie, jak i na zapleczu czy w chłodni.

Jeżeli chodzi o umieszczenie produktów i akcesoriów, które stale muszą być pod ręką, to dobrze sprawdzą się na przykład regały modułowe na kółkach. Mają one dokładnie te same zalety, jakie posiadają regały gastronomiczne wolnostojące z oferty metro, ale dodatkowo dają się dowolnie przesuwać i komponować ze sobą. Jest to niezwykle wygodne i praktyczne. Dzięki ich optymalnym wymiarom można najlepiej wykorzystać dostępną przestrzeń, na przykład na niewielkim zapleczu w małym lokalu gastronomicznym. Ogromną zaletą produktów jest to, że spełniają wszelkie wymagania nakładane przez organy nadzorujące higienę i warunki w restauracjach, barach, pizzeriach czy innych tego typu lokalach gastronomicznych. Ponadto pośród produktów, takich jak regały Metro można znaleźć również te zamykane, które ochronią sprzęt wyższej wartości przed niepowołanymi osobami. Mogą być tam umiejscowione rzeczy cenne, ale rzadziej używane, do których dostęp nie jest potrzebny w każdej chwili.

Wszystko pod ręką w gastronomii

Wszystko pod ręką

Oprócz regałów, Metro oferuje także systemy półek i haczyków, które mogą służyć zarówno do osuszania naczyń jak i przechowywania rzeczy, które powinny być stale pod ręką. Dzięki różnym elementom tego systemu, przestrzeń można zagospodarować w taki sposób, w jaki jest to najwygodniejsze i najkorzystniejsze, a przede wszystkim jak pozwala wielkość i układ zaplecza czy magazynu. Taki system półek można na przykład powiesić nad blatem roboczym w kuchni na zapleczu lokalu gastronomicznego, dzięki czemu sprzęty będą idealnie uporządkowane i zawsze pod ręką. Sprawia to, że praca idzie znacznie szybciej i sprawniej, co bezpośrednio przekłada się też na zadowolenie klienta restauracji. Oczywiście półki mają takie same walory jak regały czyli są wysokiej jakości oraz pokryte powłoką antybakteryjną, antygrzybiczną i antykorozyjną. Daje to możliwość intensywnej eksploatacji przez wiele lat w niezmienionym stanie, bez potrzeby wymiany akcesoriów na zapleczu gastronomicznym.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!