dpdpickup

Jajka faszerowane łososiem

Jajka faszerowane

 

Faszerowane jajka to przystawka, którą warto wprowadzić na wielkanocny stół. Taka przekąska pięknie się prezentuje, a do tego ma liczne grono fanów. Jeśli nigdy jej nie przyrządzałeś albo masz ochotę na nieco bardziej wykwintną wersję, postaw na jajka faszerowane łososiem!

Jajka z dodatkiem łososia wędzonego – podstawowy przepis

Jak przyrządzić jajka faszerowane łososiem wędzonym? Na początek sprawdź, czy masz pod ręką wszystkie potrzebne składniki i akcesoria. Przyda Ci się duży garnek (idealnie sprawdzają się garnki stalowe), ostry nóż oraz deska do krojenia. Przygotowane jajka faszerowane trzeba będzie też odpowiednio podać – postaw więc na komplet talerzy z wielkanocnymi motywami!

Kiedy wszystko gotowe, przygotuj składniki:

  • 6 jajek;
  • 3 łyżki majonezu;
  • 100-150 g wędzonego łososia;

Przyrządzanie jajek faszerowanych zacznij od ich ugotowania. Najlepiej do garnka włożyć o 1-2 jajka więcej, aby mieć zapas, gdyby któreś pękło w czasie gotowania lub brzydko się obrało. Jajka gotuj ok. 8-9 minut, a potem ostudź. Teraz należy przygotowane jajka przekroić wzdłuż i wyjąć żółtka. Włóż je do miski i rozdrobnij widelcem. Dodaj do nich drobno posiekanego łososia, majonez i odrobinę pieprzu. Wymieszaj farsz łyżką albo zblenduj go na gładką pastę. Powstałą masę przełóż do połówek jaj za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego.

Gotowe jajka faszerowane łososiem możesz ozdobić siekanym szczypiorkiem, większymi kawałkami ryby albo majonezem.

Jajka faszerowane łososiem i serkiem

Najprostszy przepis na jajka nadziewane łososiem możesz dowolnie modyfikować, dodając kolejne składniki farszu. Łosoś wędzony bardzo dobrze komponuje się np. z serkiem śmietankowym. Chcesz wypróbować to połączenie i zaserwować jajka z serkiem i łososiem na wielkanocne śniadanie? Przygotuj więc:

  • 5-6 jajek;
  • 80 g wędzonego łososia;
  • 1 łyżkę serka śmietankowego;
  • 2 łyżki majonezu;
  • 1 łyżeczkę chrzanu;
  • sól i pieprz do smaku.

Jaja ugotuj na twardo, a łososia pokrój na drobne kawałki (część ryby możesz odłożyć do dekoracji). Przełóż wędzonego łososia do miski, dodaj żółtka jajek, serek, majonez, chrzan i wymieszaj całość. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotową masę nakładaj na połówki jajek za pomocą łyżeczki. Udekoruj kawałeczkami łososia, koperkiem, szczypiorkiem albo posiekaną natką pietruszki.

Jajka faszerowane łososiem i warzywami

Podobne przepisy na pyszną przekąskę (tj. jaja faszerowane łososiem wędzonym) przyrządzisz także z dodatkiem warzyw! Najlepiej do farszu będą pasowały świeże lub konserwowe ogórki, suszone pomidory, albo papryka. Jak przygotować tego typu przekąskę na Wielkanoc? Na początek przydadzą się 2 garnki: większy, w którym ugotujesz jajka i mniejszy, do mieszania farszu. Następnie sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki:

  • 5-6 jajek;
  • 60 g łososia wędzonego;
  • 2 konserwowe ogórki (sprawdzi się też 1 świeży, większy);
  • 1 czerwona cebula;
  • 3 łyżki majonezu;
  • pieprz, sól, sok z cytryny.

Farsz do jajek z dodatkiem wędzonego łososia możesz też urozmaicić, dodając do niego koperek i szczypiorek, jeśli je lubisz. Na wskazane proporcje składników zastosuj po 1 łyżce stołowej koperku i szczypiorku (albo 2 łyżki wybranego dodatku).

Ugotowane na twardo jajka ostudź i obierz. Następnie każde jajko przekrój na pół i wybierz łyżeczką żółtko. Przełóż żółtka do mniejszego garnuszka. Dodaj do nich bardzo drobno posiekanego łososia, rozdrobnione ogórki i cebulkę, a potem wymieszaj całość. Dołóż majonez, przyprawy i ponownie wymieszaj. Nadziane farszem jajka wstaw na 1-2 godziny do lodówki. Jeśli zostało Ci trochę farszu, nie wyrzucaj go, ale wykorzystaj jako pastę kanapkową!

Jajka faszerowane łososiem wędzonym to ciekawsza wersja klasycznej przekąski, czyli jajek faszerowanych innymi dodatkami. Polubią ją nawet osoby, które na co dzień nie jadają ryb – zwłaszcza gdy farsz będzie zawierał także inne, lepiej im znane składniki. Dlatego też warto poznać kilka przepisów na jajka faszerowane łososiem, a potem zmieniać je i urozmaicać według własnego gustu lub preferencji gości!

autor zdjęcia: M-STUDIO

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!