Historia sushi. Kto jako pierwszy przyrządził sushi, jak sushi ewoluowało przez lata?

Historia sushi

Sushi to popularne danie w Polsce, w wielu miastach powstaje coraz więcej japońskich restauracji, można śmiało powiedzieć, że kuchnia Kraju Kwitnącej Wiśni ma wielu fanów. My dziś chcielibyśmy bardziej pogłębić wiedzę na temat historii sushi. Czytajcie dalej, sprawdzamy, kto jako pierwszy wymyślił sushi i jak ono ewoluowało na przestrzeni lat.

Kto wymyślił sushi?

Obecnie sushi jest znane na całym świecie, to danie uwielbiane przez wiele osób. W każdym większym mieście można znaleźć tradycyjne sushi bary, które serwują ciekawe ryżowe rolki. Wiele restauracji nawiązuje do historii Japonii, np. kaiten-zushi, sushi na łódkach spróbujesz w restauracji japońskiej Sakana Sushi. To tradycyjny sposób podawania dania, wywodzący się z Osaki. Warto jednak dodać, że pierwsze sushi w historii znacząco różniło się od tego, które znamy dziś. Wielu z was może się zdziwić faktem, że ryżowych rolek nie wymyślono w Japonii, a w Chinach, w okresie Yayoi. W Chinach używano ryżu do konserwacji ryb, dzięki czemu były one zdatne do spożycia jeszcze przez wiele miesięcy. Dopiero kiedy Japończycy odkryli ten sposób konserwowania żywności, oraz wynaleźli ocet ryżowy, rozpoczęła się piękna historia sushi, które tak kochamy dziś.

Kto jako pierwszy przyrządził sushi, które znamy dziś?

Najbardziej znany i ceniony typ rolki, to nigiri sushi, jej wynalazcą był niejaki Hanaya Yohei, który otworzył stragan z sushi w 1824 roku. Na swoim stoisku przygotowywał on nigiri sushi, które składało się z kulki ryżu oraz mięsa zamarynowanego w sosie sojowym, porcja tego nigiri sushi była nawet dwa razy większa, niż w dzisiejszych czasach. Warto dodać, że to właśnie jego sposób przygotowywania dania, sprawił, że nie trzeba było czekać na zakonserwowanie ryby, dzięki wykorzystaniu octu ryżowego, proces fermentacji można było pominąć, a danie przygotowywano w mgnieniu oka. Jego stragan z sushi, zyskał ogromną popularność, w dużej mierze za sprawą świeżych ryb i innowacyjnego sposobu jej przyrządzania. Kilka lat później, w Japonii sushi można było zjeść niemalże wszędzie.

Jak sushi ewoluowało przez lata?

Kiedy sushi pojawiło się w Stanach Zjednoczonych, zaczęto eksperymentować z tym daniem. Dania, które powstały poza Japonią, dziś często nazywamy rolkami fusion. Tradycyjne nigiri zaczęło przybierać różne formy, tak powstało uramaki-zushi, czyli z ryżem na zewnątrz, a z glonami nori w środku, temaki, czyli sushi zawinięte w rożek nori, dzięki czemu można je było zjeść w drodze. Dziś sushimasterzy nie boją się eksperymentować i w wielu japońskich restauracjach spróbować można także innych wariantów tego dania, np. keto, czy z mięsem z kurczaka.

Sushi to niezwykłe danie, które posiada bogatą historię. Przez wiele lat ewoluowało, ostateczna forma sushi jednak smakuje wielu ludziom na całym świecie. A Wy, bylibyście ciekawi, potrawy, która była zalążkiem znanego nam sushi?