Grill nie tylko na majówkę
Długi majowy weekend to okres, w którym zazwyczaj rozpoczynamy sezon na grilla. Nie musi on jednak skończyć się wraz z majówką, ponieważ moda na aromatyczne, smaczne i dobrze przyprawione mięso upieczone na ogniu może trwać do końca wakacji, albo i cały rok.
Z początkiem maja tradycyjne gotowane czy smażone potrawy coraz częściej zamieniamy na te z grillowego rusztu. To właśnie długi okres pomiędzy świętami majowymi uznawany jest za nieoficjalny początek sezonu na barbecue ze znajomymi. Tradycja przygotowywania potraw na ruszcie nie jest długa - pojawiła wraz z przemianami ustrojowymi na początku lat dziewięćdziesiątych. Wcześniej Polacy, decydując się na plenerowe gotowanie, wybierali kiełbasę czy ziemniaki z ogniska.
Z biegiem lat wspólne pieczenie na ruszcie stało się letnią tradycją Polaków, do której z każdym kolejnym rokiem przykładają coraz większą wagę. Potrawy z profesjonalnego grilla są soczyste, równomiernie wypieczone i zdrowe. Składnikiem najczęściej przyrządzanym na grillu jest oczywiście mięso.
Przez wiele lat na rusztach najczęściej można było spotkać kiełbasę, jednak w miarę upływu lat Polacy zauważyli, że na grillu można położyć wiele innych produktów mięsnych. Wraz z powstaniem mody na grilla w sklepach pojawiła się gama produktów dedykowanych pod ten rodzaj gotowania. Zazwyczaj są one już wcześniej przyprawione przez producenta, tak by przy szczelnym opakowaniu mogły poleżeć trochę w lodówce, lecz nie wszystko co jest szybkim i gotowym rozwiązaniem jest najlepsze.
W przypadku grillowanego mięsa niezwykle istotna jest jego jakość i świeżość. Tylko takie mięso może zagwarantować, że posiłek przez nas przygotowany będzie soczysty i smaczny. W poszukiwaniu nowych smaków przyrządzanych potraw coraz więcej Polaków dochodzi do wniosku, że warto w kuchni szukać swoich własnych rozwiązań. Dlatego zauważalna jest tendencja do kupowania mięs na grilla w tych punktach handlowych, gdzie można kupić świeże i niepaczkowane produkty. Niewątpliwie, zaletą punktów z mięsem sprzedawanych z lad chłodniczych jest możliwość dokładnego obejrzenia asortymentu, którym jesteśmy zainteresowani i dostosowania gramatury posiłku do naszych potrzeb.
Kolejnym aspektem, który pozwoli urozmaicić nasze gotowanie jest wprowadzenie do przepisów kulinarnych nowych przypraw.
W ostatnich latach oprócz tradycyjnego drobiu, kiełbasy i karkówki, na rusztach zaczyna pojawiać się wołowina, jagnięcina czy baranina. Smak tych mięs można wzbogacać nie tylko solą i pieprzem. Odpowiednie użycie do marynaty orientalnych przypraw może diametralnie zmienić znane nam potrawy. Mięso powinno być obsypane kilka godzin przed przyrządzeniem. Przyszłe danie powinno być umieszczone w lodówce w zamkniętym opakowaniu. Pozwoli to zachować aromaty przypraw użytych do marynaty i uchroni mięso od zapachów innych produktów znajdujących się w lodówce – mówi Cemre Yatur ze sklepu Harbi Fresh Meat.
Odpowiednio przyprawione mięso na grilla może nabrać niespotykanego smaku, trzeba jednak pamiętać, by mięso przez nas wybrane na ruszt było świeże.