Grill nie tylko na majówkę

Grill nie tylko na majówkę

Długi majowy weekend to okres, w którym zazwyczaj rozpoczynamy sezon na grilla. Nie musi on jednak skończyć się wraz z majówką, ponieważ moda na aromatyczne, smaczne i dobrze przyprawione mięso upieczone na ogniu może trwać do końca wakacji, albo i cały rok.

Z początkiem maja tradycyjne gotowane czy smażone potrawy coraz częściej zamieniamy na te z grillowego rusztu. To właśnie długi okres pomiędzy świętami majowymi uznawany jest za nieoficjalny początek sezonu na barbecue ze znajomymi. Tradycja przygotowywania potraw na ruszcie nie jest długa - pojawiła wraz z przemianami ustrojowymi na początku lat dziewięćdziesiątych. Wcześniej Polacy, decydując się na plenerowe gotowanie, wybierali kiełbasę czy ziemniaki z ogniska.

Z biegiem lat wspólne pieczenie na ruszcie stało się letnią tradycją Polaków, do której z każdym kolejnym rokiem przykładają coraz większą wagę. Potrawy z profesjonalnego grilla są soczyste, równomiernie wypieczone i zdrowe. Składnikiem najczęściej przyrządzanym na grillu jest oczywiście mięso.

Przez wiele lat na rusztach najczęściej można było spotkać kiełbasę, jednak w miarę upływu lat Polacy zauważyli, że na grillu można położyć wiele innych produktów mięsnych. Wraz z powstaniem mody na grilla w sklepach pojawiła się gama produktów dedykowanych pod ten rodzaj gotowania. Zazwyczaj są one już wcześniej przyprawione przez producenta, tak by przy szczelnym opakowaniu mogły poleżeć trochę w lodówce, lecz nie wszystko co jest szybkim i gotowym rozwiązaniem jest najlepsze.

W przypadku grillowanego mięsa niezwykle istotna jest jego jakość i świeżość. Tylko takie mięso może zagwarantować, że posiłek przez nas przygotowany będzie soczysty i smaczny. W poszukiwaniu nowych smaków przyrządzanych potraw coraz więcej Polaków dochodzi do wniosku, że warto w kuchni szukać swoich własnych rozwiązań. Dlatego zauważalna jest tendencja do kupowania mięs na grilla w tych punktach handlowych, gdzie można kupić świeże i niepaczkowane produkty. Niewątpliwie, zaletą punktów z mięsem sprzedawanych z lad chłodniczych jest możliwość dokładnego obejrzenia asortymentu, którym jesteśmy zainteresowani i dostosowania gramatury posiłku do naszych potrzeb.

Kolejnym aspektem, który pozwoli urozmaicić nasze gotowanie jest wprowadzenie do przepisów kulinarnych nowych przypraw.

W ostatnich latach oprócz tradycyjnego drobiu, kiełbasy i karkówki, na rusztach zaczyna pojawiać się wołowina, jagnięcina czy baranina. Smak tych mięs można wzbogacać nie tylko solą i pieprzem. Odpowiednie użycie do marynaty orientalnych przypraw może diametralnie zmienić znane nam potrawy. Mięso powinno być obsypane kilka godzin przed przyrządzeniem. Przyszłe danie powinno być umieszczone w lodówce w zamkniętym opakowaniu. Pozwoli to zachować aromaty przypraw użytych do marynaty i uchroni mięso od zapachów innych produktów znajdujących się w lodówce – mówi Cemre Yatur ze sklepu Harbi Fresh Meat.

Odpowiednio przyprawione mięso na grilla może nabrać niespotykanego smaku, trzeba jednak pamiętać, by mięso przez nas wybrane na ruszt było świeże.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!