dpdpickup

Frytki warzywne – smaczna i zdrowsza alternatywa dla klasycznych frytek ziemniaczanych

Frytki warzywne – smaczna i zdrowsza alternatywa dla klasycznych frytek ziemniaczanych

Frytki to jedna z ulubionych przekąsek wielu z nas. Są smaczne, chrupiące i sycące oraz doskonale komponują się z wieloma daniami obiadowymi. Niestety, klasyczne frytki ziemniaczane smażone na oleju są także bardzo kaloryczne i niezdrowe. Osoby dbające o swoją linię oraz zdrowie nie muszą jednak na zawsze rezygnować z ich obecności na swoim talerzu! Aby cieszyć się frytkami wystarczy bowiem zastąpić ziemniaki innymi, zdrowszymi od nich warzywami.

Z czego zrobić smaczne i zdrowe frytki warzywne?

Frytki warzywne to doskonała i o wiele zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych frytek ziemniaczanych smażonych na głębokim oleju. Możemy z powodzeniem przygotować je ze zdrowych oraz pełnych witamin i składników odżywczych warzyw. Na frytki warzywne doskonale nadaje się między innymi pełna beta karotenu marchewka, bogaty w kwas foliowy i witaminę C burak oraz świetnie wpływający na nasz metabolizm seler.

W celu przygotowania frytek warzywnych wystarczy wybrać warzywo, którego smak lubimy (możemy także postawić na mix frytek używając każdego z wyżej wymienionych warzyw po trochu) i pokroić je na cienkie słupki. Aby zapewnić wybranym warzywom bardziej wyrazistego smaku i aromatu, przed pieczeniem warto skropić je niewielką ilością bogatej w cenne tłuszcze omega oliwą z oliwek oraz doprawić pieprzem, solą, słodką papryką lub innymi lubianymi przyprawami.

Aby frytki warzywne były zdrowe i niskokaloryczne, zamiast tradycyjnego smażenia na głębokim oleju warto przygotować je w piekarniku. Dzięki temu nasze warzywa będą miękkie i chrupiące oraz lekkostrawne. Wystarczy starannie rozłożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia basze i piec przez ok. 20 min. w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Gotowość warzyw do podania rozpoznamy po kolorze ich skórki – powinna być delikatnie zarumieniona, ale nie brązowa.

Co podać w towarzystwie frytek warzywnych?

Tak przygotowane frytki warzywne doskonale nadają się do serwowania z dowolnymi potrawami. Stanowią doskonałe towarzystwo zarówno do dań mięsnych, np. kurczaka, gęsi, królika czy indyka, jak i potraw rybnych, w tym dorsza, łososia i makreli. Frytki warzywne upieczone w piekarniku doskonale sprawdzą się do podania na niedzielny obiad, lekką kolację, kiedy jesteśmy mocno głodni oraz jako ciekawa przekąska na spotkania w gronie rodziny i przyjaciół.

Zaletą tego dania jest nie tylko jego zdrowy, niskokaloryczny i lekkostrawny charakter, ale także atrakcyjny wygląd na talerzu. Przygotowując mix frytek warzywnych nasze danie będzie bowiem zachęcało do jedzenia bogatymi kolorami oraz unikalną kompozycją. Jego wygląd z pewnością docenią także najmłodsi domownicy, którzy chętnie próbują nowych, atrakcyjnie wyglądających potraw.

Frytki warzywne to wspaniała przekąska, która jest w stanie z powodzeniem zastąpić klasyczne frytki ziemniaczane oraz dostarczy nam zdecydowanie więcej cennych witamin, minerałów i składników odżywczych niż smażone na oleju ziemniaki.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!