Dodatkowe wyposażenie profesjonalnej kuchni
Aby kuchnia mogła sprawnie działać i serwować dania oraz napoje, musi być odpowiednio wyposażona. Poza podstawowymi elementami warto wybrać też kilka dodatkowych sprzętów, które znacznie usprawnią pracę kucharzy.
Praktyczne gadżety i dodatkowe urządzenia znacznie ułatwią pracę w kuchni, a także wpłyną m.in. na jakość surowców, właściwe przechowywanie, a finalnie na zadowolenie klienta. Urządzając lub doposażając kuchenne zaplecze, kieruj się funkcjonalnością różnych sprzętów oraz własnymi potrzebami.
Wybór urządzeń i sprzętu do wyposażenia gastronomii to ważna kwestia dla prowadzących lokal. Akcesoria, które ułatwią funkcjonowanie i usprawnią obowiązki personelu, będą świetnym pomysłem.
W co jeszcze warto zainwestować?
W lokalu gastronomicznym lub barze, np. restauracji, kuchni hotelowej czy stołówce, powinny znaleźć się różne urządzenia, które umożliwiają i ułatwiają przygotowywanie potraw oraz dodatków, w tym napojów.
Warto zainwestować m.in. w piec konwekcyjno-parowy, urządzenia chłodnicze, płytę grillową, zmywarkę z opcją wyparzania, kuchnię elektryczną, ekspres do kawy oraz wydajny okap. W wybranych lokalach przydatne są jednak także inne sprzęty, np. frytownice, samowary czy kostkarki do lodu.
Kostkarki do lodu
Dobra kostkarka do lodu to niezwykle cenny gadżet w restauracji czy barze. Zwykle lokale te są wyposażone w wiele niezbędnych urządzeń, ale także dodatków. Na ich wyposażeniu znajdują się mianowicie m.in. nalewaki napojów, roboty barmańskie, ekspresy do kawy czy też kostkarki do lodu.
Podczas upałów pragnienie najlepiej gaszą woda i napoje z kostkami lodu. Nie ma też mowy o udanym drinku, whisky, mrożonej herbacie czy kawie bez tego dodatku. Można je szybko i łatwo przygotować, zaopatrując lokal w wydajną kostkarkę do lodu – niektóre modele mają też opcję kruszenia oraz umożliwiają wybór rodzaju kostek.
Inne z kolei można łatwo wkomponować w pomieszczenie – np. kostkarkę do lodu do zabudowy.
Frytownice
Kostkarka do lodu gastronomiczna to bardzo przydatne urządzenie, ale na liście praktycznych sprzętów warto umieścić także np. frytownicę. W niemal każdej restauracji czy barze można zamówić frytki – najlepsze uzyskamy z frytownicy gastronomicznej. W sprzedaży są różne modele elektryczne i gazowe, o różnych parametrach i funkcjonalnościach.
Dostępne są także frytownice beztłuszczowe, które ostatnio cieszą się dużą popularnością. Wybierając konkretny model, zwróć uwagę m.in. na moc, budowę i filtry, ale także ew. opcje dodatkowe – jak np. regulator temperatury, wskaźnik zużycia oleju czy minutnik.
Maszyny do lodów tradycyjnych
Na wyposażeniu kawiarni czy cukierni powinny znaleźć się także maszyny do lodów gałkowych. To praktyczne urządzenie, dzięki któremu można przygotować wyśmienity deser, np. puchar lodowy albo szarlotkę czy kawę z gałką lodów. Nie są one niezbędnym elementem restauracji, ale z pewnością okazują się przydatne w sezonie letnim.
Przy wyborze konkretnego urządzenia najważniejsze są jego wydajność oraz pojemność. Wybrane modele przygotują 1,5 litra lodów, które można podawać z ciastami, bitą śmietaną, bakaliami, świeżymi owocami czy sosem czekoladowym. Przydatne są też różne funkcje dodatkowe, m.in. wyjmowany pojemnik z uchwytem czy też wyświetlacz LCD.
Urządzeń do profesjonalnej kuchni, w które warto zainwestować, jest znacznie więcej – każdy sprzęt zajmuje jednak miejsce. Warto przeanalizować swoje potrzeby oraz możliwości, a następnie zdecydować, co jest dla nas niezbędne.