• Doradztwo gastronomiczne

  • Sprawdź nasze usługi w gastronomii

    Usługi prawne w gastronomii

Dlaczego warto zadbać o system HACCP w gastronomii

Dlaczego warto zadbać o system HACCP w gastronomii

W obliczu coraz częściej zalewającej sklepy i nasze kuchnie wysoko przetworzonej żywności narodziła się potrzeba, aby zająć się tym tematem i stworzyć ogólnoświatowe normy bezpieczeństwa. Dlaczego jest to takie ważne?

Czym jest wysokoprzetworzona żywność? 

To nic innego jak produkty, które może i smakują, ale nie wnoszą żadnej wartości odżywczej do naszych organizmów, a za to zawierają wiele szkodliwych substancji. Znamy dobrze oznaczenia E na opakowaniach żywności i wiemy, że im ich więcej, tym gorzej. Tylko czy czytamy to co jest na tych opakowaniach? Jeśli nie, to zapewne zdarzyło się nam ulec kolorowym opakowaniom takiej podszywającej się pod zdrową, ale jednak fałszywej żywności. Spożywanie jej w nadmiarze, czyli zdaniem dietetyków, więcej niż jeden produkt dziennie, wywołuje choroby autoimmunologiczne, choroby krążenia, nowotwory. 

Bezpieczeństwo żywności 

W obliczu narastającego problemu powstał ważny cel, jakim jest zapewnienie życia i zdrowia ludzi. Mamy tu na myśli bezpieczeństwo dla osób, które mają styczność z produktami spożywczymi w trakcie produkcji i dystrybucji, jak i ostatecznych, często bezwiednie zajadających klientów.  

Pojęcie bezpieczeństwa żywności z perspektywy ekonomicznej oznacza konieczność zagwarantowania, by żywność była zdrowa, by nie zawierała zanieczyszczeń i substancji szkodliwych dla człowieka. W ujęciu prawnym natomiast bezpieczeństwo żywności stanowi ogół warunków, które muszą zostać spełnione i działań, które muszą zostać podjęte na wszystkich etapach produkcji czy też obrotu żywnością w celu zapewnienia zdrowia i życia człowieka. Zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia ten ogół warunków koniecznych do spełnienia dotyczy: stosowanych substancji dodatkowych i aromatów, poziomów substancji zanieczyszczających, pozostałości pestycydów, warunków napromieniania żywności oraz cech organoleptycznych. 

System HACCP 

Przestrzeganie przepisów HACCP ma za zadanie zapewnienie bezpieczeństwa żywności na każdym etapie jej produkcji i dystrybucji. HACCP to System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Metoda tego systemu opiera się głównie na identyfikowaniu potencjalnych zagrożeń i zapobieganiu im. Osiągnięcie sukcesu w temacie zapewnienia bezpieczeństwa żywności wiąże się ze skutecznym wdrożeniem systemu HACCP. Tak więc firmy opierające się na tych przepisach muszą zapoznać z nimi również swoich pracowników poprzez odpowiednie szkolenia. Więcej informacji dowiesz się na stronie internetowej: https://www.bureauveritas.pl/. 

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!