Dania z letnich warzyw i owoców czyli przepis na letni chillout

Dania z letnich warzyw i owoców

Dania z letnich warzyw i owoców podane z kieliszkiem dobrze schłodzonego wina to idealna propozycja na popołudniowy relaks na balkonie, wieczór w ogrodzie, czy spotkanie z przyjaciółmi.

Smaki lata

Stragany uginają się od sezonowych warzyw i owoców. Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej podpowiada, co warto przygotować o tej porze roku:

- Lato to idealny czas zarówno na eksperymenty kulinarne jak i sprawdzone klasyki. Według mnie typowo letnim daniem, które warto przetestować jest carpaccio z buraka, piklowanym arbuzemi gryczanym popcornem1. Zapewniam, że choć nazwa wydaje się skomplikowana to wykonamy je w maksymalnie pół godziny. Polecam także dorsza w ziołowej panierce podanego z chłodnikiem. Chłodnik z buraków i arbuza świetnie sprawdzi się także jako samodzielny posiłek „na mały głód”. Szybkim i bardzo smacznym daniem będą również podsmażone krewetki z chorizo lub rukolą,z długo dojrzewającą szynką i melonem. W ramach sezonowych słodkości polecam natomiast „leniwe” kluski z jagodami i gorzką czekoladą lub eklery nadziewane kremem na bazie kremowego serka i świeżymi, sezonowymi owocami.

Wina na letnie dni - wskazówki sommeliera

- Latem szczególnie polecam dobrze schłodzone młode i lekkie wina owocowe. Dzięki wyraźnej kwasowości świetnie orzeźwiają i gaszą pragnienie. Najlepiej smakują podane w temperaturze ok 8’C.  Pamiętajmy również, że jeśli zdarzy nam się zapomnieć
o wstawieniu wina do lodówki na kilka godzin przed otwarciem to wystarczy wstawić butelkę do coolera lub innego wysokiego naczynia wypełnionego lodem i garścią soli. Po ok. 15 minutach wino dzięki tej metodzie będzie już schłodzone. – podpowiada Wiesław Wysokiński, sommelier, Winiarnia Zamojska.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!