Dania kuchni polskiej, które warto polecić obcokrajowcom

Dania kuchni polskiej, które warto polecić obcokrajowcom

Zagraniczni turyści odwiedzający Polskę chcą podczas takich wakacji nie tylko odpocząć i pozwiedzać, ale też poznać lepiej naszą wyjątkową, słowiańską kulturę.

Przybliżyć im ją może kuchnia polska. Degustacja unikalnych regionalnych potraw charakterystycznych dla danego kraju gwarantuje zawsze niezapomniane wrażenia smakowe. Zaprośmy więc naszych zagranicznych gości do restauracji serwującej polskie jedzenie.

Jakie polskie potrawy na pewno posmakują obcokrajowcom?

Turyści odwiedzający nasz piękny kraj nad Wisłą i kosztujący jego specjałów, najbardziej zawsze chwalą pierogi. Warto więc poczęstować gości z zagranicy pierogami w najróżniejszym wydaniu: nie tylko klasycznymi, gotowanymi, ale też smażonymi w głębokim tłuszczu, z okrasą w postaci skwarków ze słoniny oraz farszem mięsnym, serowym, grzybowym i owocowym. Na pierwsze danie sprawdzą się też kluski. Do wyboru mamy ich całe mnóstwo, od klusków śląskich i kopytek przez pyzy i kartacze po hałuski i tarcioki, z których każde będą bez wątpienia dość sporym, niemniej najpewniej pozytywnym zaskoczeniem dla obcokrajowca. Na drugie danie restauracja serwująca polskie jedzenie zaproponuje na pewno zupę. Najlepiej wybrać rosół lub barszcz. Rosół oraz inne ciekawe dania polskie można zjeść w restauracji Uwieniawy.pl. Ich smak jest na tyle oryginalny, a przy tym łagodny, że zachwyci każdego smakosza. Obcokrajowca odwiedzającego nasz kraj po raz pierwszy warto też poczęstować zwykłym polskim chlebem, który jest bardzo zdrowy i bardzo smaczny, w przeciwieństwie na przykład do typowego chleba amerykańskiego, który przypomina pieczywo tostowe, niezbyt dobre do kanapek.

Jakich polskich dań lepiej nie polecać obcokrajowcom?

Kuchnia polska ma do zaoferowania obcokrajowcom wiele pysznych, ale też specyficznych potraw, z których niektóre mogą sprawiać zbyt egzotyczne wrażenie i raczej zniechęcać niż zachęcać do konsumpcji. Należą do nich: bigos, kapuśniak i żurek, a także flaki oraz galareta. Bigos, kapuśniak i żurek charakteryzują się kwaśnym smakiem, za którym obcokrajowcy raczej nie przepadają, istnieje więc duże ryzyko, że takie dania nie przypadną im do gustu. Flaki i galaretę odradzamy natomiast ze względu na ich dość osobliwy skład, czyli zawarte w nich podroby. Wielu Polaków nie lubi tych potraw i uważa je za ohydne, obcokrajowcom tym bardziej one nie posmakują. Restauracja, do której zaprosimy gościa z zagranicy, powinna mieć więc znacznie więcej do zaoferowania niż tych kilka co prawda charakterystycznych dla naszej kuchni, ale jednak niekoniecznie reprezentacyjnych potraw.