Czystość od kuchni, czyli sekrety sprzątania w gastronomii

Czystość od kuchni

Kuchnia, to pierwsze miejsce, gdzie zagląda znana restauratorka w swoim telewizyjnym programie. Nie bez powodu. To miejsce jest kluczowe dla działania całej restauracji – tu przygotowuje się potrawy, dba o ich świeżość i smak. Jak ważna jest czystość, chyba nie trzeba nikogo przekonywać, ale czy umiemy o nią zadbać?

Liczy się technika

Technicznie rzecz biorąc, proces mycia to usuwanie zabrudzeń, resztek jedzenia i mikroorganizmów. A mówiąc prościej - naczynia i powierzchnie muszą być czyste, nie tylko wizualnie, ale również bez szkodliwych bakterii. Mycie powierzchni mebli, urządzeń kuchennych i naczyń rządzi się swoimi prawami i aby zrobić to dobrze, to do każdego z tych elementów wykorzystajmy właściwy proces.

Mycie ręczne, to najprostsza i najpowszechniejsza metoda. Stosowana do mycia naczyń, sprzętu i urządzeń, a także pojemników typu GastroNorm. Nie obejdzie się bez zmywaka lub szczotki, wody oraz detergentu.

Mycie mechaniczne, choć nazwa może brzmieć tajemniczo, to mówimy tu o popularnych zmywarkach gastronomicznych, parownicach i wyparzarkach.

Mycie pianowe, to mycie z wykorzystaniem piany. Ta forma cieczy wykorzystywana jest w czyszczeniu powierzchni pionowych (np. ścian), bo utrzymuje się na nich dłużej, a co za tym idzie, działa skuteczniej.

Mycie ciśnieniowe, jak się okazuje, znajduje zastosowanie nie tylko przy myciu samochodu, ale również w kuchni. Aktywne działanie preparatów myjących wspomagane jest siłą ciśnienia cieczy, co w efekcie daje skuteczne uprzątnięcie sporych powierzchni z trudnych zabrudzeń. Umyjemy nią posadzki, ściany i drzwi.

Tłusta plama = spory problem?

Niekoniecznie. Tłuste zabrudzenia to powszechny problem w utrzymaniu czystości w kuchni. Tłuszcze mają szerokie zastosowanie w gastronomii, nie tylko do smażenia, ale jako składnik potraw, wypieków, czy dodatek do sałatek i innych dań. Niejednokrotnie pozostawiają trudne do usunięcia zabrudzenia. Jakie środki wybierać? Jeśli tłuszcz, to koniecznie emulgatory. Jest to grupa substancji, które rozbijają tłuszcze na mniejsze cząsteczki, dzięki czemu można je łatwiej usunąć. Sprawdzi się tu m.in. środek Clinex Fast Gast. Wykorzystamy go do mycia powierzchni twardych, jak np. blatów, stołów, posadzek, ścian czy okapów kuchennych. Bez problemu poradzi sobie z uporczywymi zabrudzeniami z przypalonych resztek jedzenia i nie pozostawi smug.

Co robić, gdy trzeba umyć większe powierzchnie? Skorzystajmy z mycia pianowego lub ciśnieniowego. Do ciśnieniowego, używamy środków o zmniejszonych właściwościach pianotwórczych, np. Clinex 4 Dirt, a do pianowego, wręcz przeciwnie – takie, których główną cechą jest pożądana piana, jak Clinex 4 Dirt Foam. Tymi preparatami umyjemy wiele powierzchni w gastronomii, m.in. PCV, posadzki betonowe, również te z kamienia naturalnego i sztucznego, a także z kafli.

Sposoby na czysty grill

Zabrudzony piekarnik czy grill spędzają sen z powiek niejednemu managerowi czy kucharzowi. Jak usunąć te przypalone, tłuste pozostałości z grilla? I na to jest sposób. Tłuszcze nie oprą się środkom alkalicznym, jak np. Clinex Grill. Można go użyć nie tylko do grilla, ale też rusztów, płyt grzewczych, kuchenek gazowych, komór wędzarniczych i nawet patelni. Ważną zasadą jest stosowanie tych środków na zimne, ostudzone sprzęty, by substancje aktywne mogły właściwie zadziałać. Temperaturę wyższą, a mianowicie ok. 50 stopni wykorzystamy przy czyszczeniu pieców konwekcyjno-parowych środkiem Clinex Smog. Jest to również alkaliczny preparat o silnym działaniu, do usuwania brudu i zapieczonego tłuszczu.

Bez wątpienia tłuste zabrudzenia w gastronomii to spore wyzwanie, jednak dobre przygotowanie, wiedza i zaopatrzenie w odpowiednie środki, pozwolą szybko i sprawnie uporać się z tym zadaniem.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!