Co z tym glutenem?
Gluten to białko, składające się z gluteniny i gliadyny - białek, które w połączeniu dają ciągliwy związek. Najwięcej glutenu spotkamy w pszenicy, życie i jęczmieniu.
To ceniony głównie w piekarnictwie i cukiernictwie składnik, gdyż nadaje wypiekom elastyczność, ciągliwość, a na wierzchu chrupiącą skórkę. To, co w piekarnictwie jest największą zaletą, równocześnie jest wadą dla naszych jelit. Spożywając gluten często mamy problemy z trawieniem, a przez to borykamy się z takimi objawami:
- biegunka
- bóle brzucha
- zaparcia
- problemy z florą bakteryjną jelit
- problemy z wątrobą
- kłopoty z systemem nerwowym
- problemy ze stawami
- łuszczyca
- stany depresyjne
Celiakia - choroba, która przez gluten niszczy kosmki jelitowe, nieleczona może być przyczyną przedwczesnej śmierci. Dlatego tak ważne jest, by przy celiakii odstawić gluten dożywotnio i natychmiast. To jedyna forma leczenia tej przypadłości. Ludzi, którym doskwiera nietolerancja glutenu stale przybywa, a związek to ma ze świadomością społeczeństwa. Dziś więcej ludzi bada się pod kątem nietolerancji glutenu, niż dawniej. Świadome społeczeństwo - to zdrowsze społeczeństwo. Gluten czasem warto całkowicie wyeliminować z diety, by żyć lepiej, bez przykrych objawów.
Pieczywo bezglutenowe zamiast pieczywa pszennego
Dzisiejsze pieczywo jest produkowane w taki sposób, by osiągać jak największe zyski. Ziarno jest dokładnie oczyszczane i mielone, co tym samym powoduje usunięcie większości składników odżywczych i błonnika. Do pieczywa dodaje się różnych składników chemicznych, które przyśpieszają proces produkcji pieczywa. Dlatego o wiele lepszym sposobem jest upieczenie swojego własnego chleba bezglutenowego, z gotowej bezglutenowej mieszanki, którą dostaniemy w większości dobrze zaopatrzonych sklepów. Pieczywo bezglutenowe, które z niej uzyskamy jest nie tylko smaczne, ale też dłużej zachowuje świeżość.
Gluten nie jest niezbędny w naszej diecie
Należy pamiętać, że jedzenie bezglutenowe jest bardzo wartościowe i dostarcza niezbędnych składników odżywczych do organizmu. Znacznie zdrowsze są nieprzetworzone pokarmy, takie jak: ryż, kukurydza, amarantus, czy len. Dzięki wyeliminowaniu glutenu z pożywienia będziesz czuła się lżej, a Twoje trawienie nie będzie zaburzone. Jeśli chcesz się przekonać, czy gluten Ci szkodzi, a nie masz stwierdzonej celiakii, czy nietolerancji, warto przeprowadzić test. Wyeliminuj na okres dwóch tygodni całkowicie gluten ze swojej diety i obserwuj organizm. Jeśli czujesz się lepiej, lżej, a niepożądane objawy zniknęły, masz winowajcę.
Jakie produkty zawierają gluten?
- różne odmiany pszenicy
- mąki, kasze, płatki na bazie uczulających zbóż (pszenica, żyto, jęczmień)
- makarony pszenne i żytnie
- pieczywo pszenne, żytnie
- pierogi, naleśniki, kluski
- herbatniki, ciastka, batoniki i wafelki
- pizza
- wędliny
- przetwory i konserwy
- alkohole smakowe
- dania instant
Żeby całkowicie wykluczyć gluten z diety, należy skrupulatnie czytać etykiety produktów, gdyż gluten potrafi ukryć się w pozornie bezglutenowym pożywieniu. Zwróć uwagę na symbol przekreślonego kłosa, w ten sposób oznakowane są produkty wolne od glutenu.