dpdpickup

Burgerownia i zdrowe jedzenie – czy to możliwe?

Burgerownia i zdrowe jedzenie – czy to możliwe

Już od jakiegoś czas diametralnie zmienia się sposób, w jaki burgerownie karmią swoich gości. Osoby odwiedzające tego typu miejsca mogą liczyć na ciekawe, różnorodne menu z wieloma zdrowymi pozycjami. We współczesnej odsłonie, po okresie, w którym zachłysnęliśmy się smacznym, lecz niezdrowym jedzeniem typu fast food, przychodzi czas na burgery z soczystym mięsem i warzywnymi dodatkami. To sprawia, że burgerownie są chętnie odwiedzane przez miłośników zbilansowanego żywienia.

Hamburger – zdrowy czy niezdrowy?

Jeśli pomyślimy o hamburgerze, jak o mrożonym krążku mięsa, usmażonym w dużej ilości tłuszczu i umieszczonym w bułce składającej się głównie z chemii, to oczywiście trudno o pozytywne skojarzenia ze zdrowym, zbilansowanym odżywianiem. Na szczęście dzisiaj można zastąpić tego typu porównania innymi, a wystarczy pomyśleć o burgerze z 100% wołowiną lub kurczakiem, samodzielnie wypiekanymi bułkami, dużą ilością warzyw oraz autorskich sosów. Do tego grubo ciosane lub klasyczne frytki, czasem z batatów, niekoniecznie smażone, ale też pieczone i mamy danie, które z powodzeniem stanowi pełnowartościowy obiad.

Ważne jest, aby wybierać burgery z naturalnych składników, bez dodatków chemicznych i konserwantów. Najlepsze są restauracje, a nie sieciówki, które masowo produkują powtarzalne, identycznie wyglądające jedzenie. W lokalach gastronomicznych widać ogromną różnicę w podejściu do robienia burgerów, które nierzadko wyglądają (i smakują) jak dzieła sztuki kulinarnej.

Jak i gdzie zjeść dobrego, wartościowego burgera

Źródło: https://zlapbule.pl/

Jedz zdrowo i ograniczaj wielkość porcji

Wiele mówi się o tym, że zdrowa dieta to po prostu dieta zbilansowana. Często naszym problemem nie bywa to, co jemy, lecz to, jak duże porcje pochłaniamy jednorazowo. Zatem w dobrej restauracji, powinniśmy otrzymać ładnie podanego hamburgera z dodatkami, który nie będzie pustym zapychaczem, lecz wartościową kanapą z odpowiednią ilością składników odżywczych i ładunkiem kalorycznym, na jakie masz zapotrzebowanie.

W menu w restauracji zazwyczaj można przeczytać o tym, jak duża jest zamawiana przez nas porcja, ile gramów mięsa zawiera. Nawet, jeśli nie zjesz wszystkiego podczas jednego posiedzenia, to i tak możesz delektować się później smakiem burgera – wystarczy, że poprosisz obsługę o zapakowanie go na wynos.

Jak i gdzie zjeść dobrego, wartościowego burgera?

Jeżeli idziesz na obiad do restauracji, śmiało wybierz lokalną burgerownię. Jest to miejsce, które specjalizuje się w daniach pochodzących z USA, ale ma w swoim menu na pewno wiele ciekawych, autorskich propozycji. Inspirowane amerykańską kuchnią burgery w polskim wydaniu mogą być sycące i wartościowe. Przy zamawianiu warto zwrócić uwagę na składniki, sposób przygotowania oraz wielkość porcji. Jeżeli świadomie i uważnie wybierasz miejsce, w którym jesz, na pewno przekonasz się, że zdrowy, a zarazem smaczny burger jest jak najbardziej dostępny.

 

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!