Beata Śniechowska – grillowanie z charakterem
Na pyszne danie z grilla zawsze jest dobra pora. Beata Śniechowska udowadnia, że o każdej porze roku można robić to w sposób absolutnie wykwintny. Nawet, jeśli pogoda nie sprzyja, ciągle możesz przygotować niecodzienną i przepyszną potrawę. Zobacz zresztą sam, jak skorzystać z okazji i przyrządzić coś naprawdę wyjątkowego!
Rozgrzej atmosferę jak Beata Śniechowska!
Do sporządzenia tego ciekawego, bardzo kontrastującego w smaku dania, potrzebujesz kilku podstawowych składników. Będą to polędwica wołowa, świeże szparagi oraz jogurt. Ponadto, wykorzystasz również pokrojony na kromki chlebek razowy, limonkę oraz ketchup, bez którego trudno w ogóle wyobrazić sobie jakiekolwiek grillowanie.
Ketchup doskonały do marynaty
Do miski wlej dwie łyżki jasnego sosu sojowego oraz jedną łyżkę octu, np. balsamicznego, czy ocet też z czerwonego lub białego wina. Doskonałym dodatkiem do tak przygotowywanej marynaty będzie ketchup (jedna, duża łyżka).W celu zagęszczenia sosu, Beata Śniechowska poleca dolanie ok. 3 łyżek oliwy.
Marynatę przypraw jeszcze czosnkiem, imbirem, papryczką chili oraz niewielką ilością tymianku, po czym wszystko dokładnie wymieszaj. Korzystając z okazji, dwie łyżki marynaty dodaj do jogurtu, który również zmieszaj. Dla smaku, jogurt dopraw solą i pieprzem. W tym momencie jednak, obydwa naczynia odstawiamy na bok – przydadzą się za chwilę.
Zaczynamy grillować...
Najwyższa pora, abyś w końcu otworzył swój rozgrzany grill. Ułóż na nim kromki chlebka razowego, szparagi z poucinanymi już końcówkami oraz przepołowioną limonkę, która po zgrillowaniu chętniej odda swój sok.
Kolejno, pokrój polędwicę na cienkie płatki, które dokładnie wymieszaj z marynatą. Teraz uwaga: istotą niniejszego dania jest zgrillowanie polędwiczki tylko z jednej strony! Jej płatki rozłóż bezpośrednio na ruszcie. Jeżeli grill będzie mocno rozgrzany, wystarczy nawet jedna minuta do osiągnięcia pożądanego efektu. Po tym czasie polędwicę zdejmij z rusztu.
Danie nabiera kształtów
Po zdjęciu wszystkich składników z grilla, szparagi spryskaj dodatkowo sokiem z limonki oraz polej je odrobiną oliwy. Ponadto, dopraw je solą i pieprzem. Beata Śniechowska radzi, by również dopiero w tym momencie posolić polędwicę: zastosowanie tej przyprawy przed grillowaniem mogłoby doprowadzić do stwardnienia mięsa. Oczywiście polędwicę dopraw także pieprzem.
A teraz posmaruj ugrillowane kromki jogurtem, a dla głębi smaku połóż na nich listek czosnku niedźwiedziego. Na tym ułóż kawałki polędwicy oraz szparagi. Dla podkreślenia smaku, polej całość sokiem z limonki.
Potrawa pełna kontrastów!
Takie grillowane kanapeczki ze szparagami i polędwicą to danie pełne kontrastu i głębi. Cudowna marynata, dodatkowo wzbogacona o ketchup, wspaniale podkreśli smak mięsa. Z drugiej strony, grillowane jednostronnie polędwiczki to prawdziwa symfonia smaku. Dopełnienie kompozycji szparagami czyni z potrawy niezwykle aromatyczną, intensywną przyjemność. Palce lizać!