dpdpickup

5 owoców, które wspierają organizm

5 owoców, które wspierają organizm

Owoce są smaczną i zdrową przekąską. Dobrze jest po nie sięgać, gdy ma się ochotę na coś słodkiego, kiedy dba się o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Mają wiele dobrych właściwości odżywczych, ale które z nich są najlepsze dla naszego zdrowia?

Jabłka

Niektórych może zdziwić, że tak powszechny, ogólnodostępny, pozornie zwyczajny owoc jest jednym z najzdrowszych. Są cennym źródłem magnezu, żelaza, wapnia i potasu. Świetnie wpływają na procesy trawienne i metabolizm – zawierają dużo błonnika, a więc stymulują prawidłową pracę jelit. Wzmacniają system odpornościowy, a także są silnymi przeciwutleniaczami, zatem opóźniają procesy starzenia i wzmacniają system odpornościowy. Co więcej, zmniejszają poziom bakterii w jamie ustnej, więc chcąc odświeżyć oddech, dobrze jest po nie sięgnąć zastępując tym samym gumę do żucia. Lekarze zalecają, by jeść przynajmniej jedno jabłko dziennie. Polska słynie z pysznych jabłek, a polskie odmiany szczególnie dobrze wpłyną na zdrowie rdzennych mieszkańców. Wiele odmian jabłek można znaleźć na lokalnych targach i bazarkach, ale też w okazyjnych cenach w marketach. Aktualna gazetka Lidl lub z innych marketów może być niezwykle przydatna.

Jagody Goji

O tych niewielkich owocach słyszał już niemal każdy. Polecane przez dietetyków, trenerów, lekarzy i blogerów. Dzieje się tak nie bez powodu. Podłużne, czerwone jagódki smakują nieco jak żurawina i są uznawane za najzdrowszy owoc na świecie. Mają naprawdę bogatą zawartość witaminy C, przeciwutleniaczy, a także najważniejszych minerałów: wapnia, żelaza i cynku. Co więcej, mają niebagatelny wpływ na wzmocnienie układu odpornościowego, zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na raka i opóźniają procesy starzenia. Podobno poprawiają także ogólne samopoczucie. Świetnie pasują do różnych deserów, owsianek, ciast, muesli i wielu innych dań. Wyglądają bardzo atrakcyjnie, dlatego mogą stanowić także ozdobę potrawy, co szczególnie doceniają pasjonaci pięknych zdjęć posiłków.

Borówki amerykańskie

Ich krzaczki łatwo posadzić w ogródku i uprawiać samodzielnie. Borówki wykazują bardzo duże właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Opóźniają procesy starzenia, a także obniżają ryzyko poważnych chorób występujących w wieku starczym, takich jak np. Alzcheimer. Są cennym źródłem witamin A, B1, C i PP. Mają także dużą zawartość błonnika, który ma dobry wpływ na pracę jelit. Dodatkowo obniżają poziom złego cholesterolu. Badania wykazują, że są też jednymi z owoców, które wykazują najsilniejsze właściwości przeciwnowotworowe. Pasują do ciast i deserów lodowych. Wyjątkowo dobrze znoszą proces mrożenia – po wyjęciu z zamrażarki nie stracą wielu właściwości i równie ładnie wyglądają i smakują.

Maliny

Ulubiony sezonowy owoc małych i większych łasuchów. Jest bogatym źródłem magnezu, kwasu foliowego i witamin z grupy B. Wysoka zawartość błonnika i nieduża kaloryczność z pewnością spodobają się osobom na diecie. Są także silnymi przeciwutleniaczami, dlatego np. olej z pestek malin stał się teraz niezwykle popularny w kosmetyce. Wspomagają układ immunologiczny, a dzięki zawartości salicylanów obniżają temperaturę i zmniejszają stany zapalne. Według badań, spożywanie malin zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, w szczególności raka szyjki macicy. Wyjątkowy smak malin jest doskonały nie tylko do deserów, ale także np. do mięs.

Avocado

W ciągu ostatnich lat wspięło się na piedestał modnych i popularnych owoców w polskich kuchniach. Jest bogatym źródłem witaminy E i PP, potasu, a także tłuszczów jednonienasyconych. Wiele osób zastępuje masło cienkim plasterkiem avocado lub wykonanym z niego guacamole, co pomaga zmniejszyć poziom złego cholesterolu, a przy tym przepysznie smakuje. Bardzo dobrze jest łączyć je z pomidorami, ponieważ zawarte w nim kwasy Omega-9 wspomagają wchłanianie cennych składników. W odróżnieniu od poprzedników, wyjątkowy smak avocado lepiej sprawdzi się w wytrawnych daniach. Jest wysokokaloryczne, ale szybko daje uczucie sytości i chroni przed napadami głodu.

Jak się okazuje, najzdrowsze owoce wcale nie są trudno dostępnymi, zagranicznymi produktami. Z łatwością można je dostać w zwykłym markecie. Niektóre z nich mają wyższą cenę, ale zawsze można kupować je na promocjach.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!