W ostatnią niedzielę, podczas targów Parzymy Przelewamy w Katowicach odbyła się już ostatnia runda eliminacyjna II edycji zawodów BEST Barista Challenge. Do eliminacji na Śląsku zgłosiła się rekordowa liczba baristów i aż 24 zakwalifikowało się do zawodów, walcząc o ostanie miejsce w finale.
BEST Barista Challenge to zawody dla baristów i home baristów, którzy chcą rozwijać swój warsztat oraz umiejętności. Zawody przygotowują do udziału w Mistrzostwach Polski Baristów, Mistrzostwach Polski Latte Art oraz Coffee in Good Spirits. Bariści mają okazję pracować na profesjonalnym sprzęcie, testować urządzenia, na których będą także walczyć o tytuł Mistrza Polski.
– Regulamin zawodów oraz arkusze ocen inspirowane są zasadami WBA. W tej edycji zawody objęte są patronatem SCA Poland. A członkowie stowarzyszenia biorą udział w eliminacjach, czuwają nad ich przebiegiem, sędziują, a także wspierają nas merytorycznie –Aleksander Krzych, Brand Manager marek Compak i Dalla Corte w Best CS.
W zawodach BEST Barista Challenge zawodnicy mierzą się w dwóch konkurencjach: „Latte Art Throwdown” oraz „Free Order”. Bariści pracują na najwyższej klasy sprzęcie: młynkach i tamperach automatycznych marki Compak oraz ekspresach Dalla Corte.
W pierwszej konkurencji Latte Art Throwdown wzięło udział 24 baristów. Do drugiej konkurencji dostało się troje z nich: Ngoc Nguyen Hai, Minh Hanh Le oraz Maciej Woźniakowski. Sędziami byli: Mateusz Dąbek, BEST Barista 2023; Barek Krzymowski, SCA Poland oraz Masahiro Hamamoto, utytułowany barista oraz projektant.
Walka o pierwsze miejsce była zacięta, zawodnicy imponowali kreatywnością i ciekawymi kompozycjami smakowymi. Jednak zarówno Ngoc, jak i Minh przekroczyli czas podczas prezentacji, co wg regulaminu jest jednoznaczne z dyskwalifikacją. Zwycięzcą 6 etapu BEST Barista Challenge w Katowicach został Maciej Woźniakowski.
Zwycięzca rundy eliminacyjnej otrzymał profesjonalny młynek i3 PRO marki COMPAK, stylową karafkę BRITA oraz liczne upominki od partnerów wydarzenia.
Podczas II edycji BEST Barista Challenge ’24 eliminacje regionalne odbyły się już w 6 miastach: Warszawie; Krakowie; Lublinie; Toruniu, Wrocławiu, a ostatni etap 10 listopada, w Katowicach, podczas Targów Parzymy Przelewamy.
Mateusz Dąbek, który sprawował funkcję sędziego podczas 5 etapów, podkreśla wzrost poziomu występów oraz profesjonalne przygotowanie już w trakcie trwania tegorocznej edycji.
– Wielu zawodników podąża za nami, bierze udział w kolejnych eliminacjach regionalnych i rozwija się z każdym kolejnym startem. Wszystko to znaczy, że tego typu inicjatywy nie tylko sprzyjają edukacji kawowej – możemy być jeszcze lepszymi kawiarzami i kawiarkami – ale także pozwalają tworzyć społeczność – Mateusz Dąbek, zwycięzca I edycji BEST Barista Challenge ’23, Dalla Corte Cup a także Pięciokrotny finalista Mistrzów Polski Barista (II wicemistrz Latte Art, II wicemistrz CiGS).
Finalistami II edycji BEST Barista Challenge zostali:
Maciej zamyka grono zawodników, którzy zawalczą w finale o tytuł BEST Barista 2024 oraz wspaniałe nagrody: automatyczny tamper COMPAK Cube, saturator Brita Soda One oraz wiele innych upominków od organizatora i partnerów wydarzenia.
Finał odbędzie się 24 listopada, podczas Festiwalu Tortów i Deserów, EXPO XXI w Warszawie.
Organizatorem wydarzenia jest BEST Company Solutions. Partnerami, wspierającymi cykl są: COMPAK, Dalla Corte, Alpro Barista, Brita Polska, Franklin&Sons, Monin.
Kawę na BEST Barista Challenge w Katowicach – sponsorowało Dimello.
Gastrowiedza Sp. z o.o.
ul. Smoleńska 70/23
03-528 Warszawa
NIP: 1133008840
GastroWiedza.pl to najlepszy i jedyny portal wiedzy biznesowej w zakresie zarządzania gastronomią na polskim rynku. Jesteśmy niekwestionowanym liderem, oferującym niepowtarzalną platformę dla wszystkich, którzy dążą do doskonałości w branży gastronomicznej. Nasz portal to nie tylko zbiór informacji, to miejsce, gdzie znajdziesz najnowsze trendy, sprawdzone strategie i praktyczne narzędzia niezbędne do osiągnięcia sukcesu jako właściciel, menedżer czy przyszły przedsiębiorca w tej dynamicznej dziedzinie. Dołącz do naszej społeczności, gdzie doskonałość w zarządzaniu gastronomią staje się rzeczywistością!
GastroWiedza.pl ®
© Copyright 2010 - 2025 Korzystanie z materiałów GastroWiedza.pl wymaga wcześniejszej zgody GASTROWIEDZA Sp. z o.o. oraz zawarcia stosownej umowy licencyjnej (kontakt: redakcja@gastrowiedza.pl). Na podstawie ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych GASTROWIEDZA Sp. z o.o. wyraźnie zastrzega, że dalsze rozpowszechnianie artykułów zamieszczonych w stronach internetowych GastroWiedza.pl jest zabronione.